Aktuelno 2

28.03.2024.

16:14

Princ Hari izgubio sudski spor koji je skupo koštao Britance

Britanski princ Hari moraće da plaća privatno obezbeđenje prilikom poseta Velikoj Britaniji, a nakon što je izgubio sudski spor protiv Ministarstva unutrašnjih poslova oko policijske zaštite.

Izvor: Tanjug

Princ Hari izgubio sudski spor koji je skupo koštao Britance
EPA-EFE/ADAM DAVIS

Podeli:

Kako prenosi Dejli mejl, njegova pravna bitka koštala je poreske obveznike više od 500.000 funti.

Samo prošle godine princ Hari i njegova supruga Megan Markl platili su dva miliona funti za privatno obezbeđenje.

Konsultant za bezbednost Sajmon Morgan, koji je i bivši oficir za kraljevsku zaštitu, rekao je da princ Hari nema policijsku zaštitu u Velikoj Britaniji ili SAD i da će nastaviti da plaća privatno obezbeđenje.

Vojvoda od Saseksa prošle godine je podneo tužbu protiv Ministarstva zbog ukidanja policijske zaštite, a izgubljena parnica koštala je građane Velike Britanije 500.000 funti.

Morgan dodaje i da postoje dokazi da je Hari počeo da uživa deo svoje stare kraljevske zaštite zahvaljujući kralju Čarlsu III.

Možda vas zanima

Hari (39) tvrdi da je odluka Izvršnog komiteta Ministarstva unutrašnjih poslova za zaštitu prava i javnih ličnosti, poznatog kao Ravec, nepravedna i da je ugrozila bezbednost njega i njegove porodice, dok njegovi advokati smatraju da je bio "izdvojen" i tretiran manje povoljno od drugih VIP ličnosti.

Sa druge strane Ministarstvo je navelo da Britanija ima "ograničene javne resurse" i da policijska zaštita treba da bude ograničena na one "koji deluju u interesu države kroz svoju javnu ulogu".

Sudija Višeg suda zaključio je da je odluka da se ukine njegova danonoćna policijska zaštita koju finansiraju poreski obveznici i da se umesto toga preispitaju njegove bezbednosne potrebe od slučaja do slučaja zakonita, i odbacio je njegov slučaj.

Možda vas zanima

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: