Aktuelno 0

28.03.2024.

16:32

Šta pomaže, a šta odmaže u potrazi za devojčicom? VIDEO

Potraga za devojčicom Dankom Ilić iz Bora još uvek traje, a postavlja se pitanje kako u tome možemo da pomognemo, ali i odmognemo.

Izvor: B92.net/TV Prva

Šta pomaže, a šta odmaže u potrazi za devojčicom? VIDEO
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podeli:

MUP je prekinuo terensku potragu u radijusu od 10 kilometara nakon dvodnevne pretrage terena sa preko 500 specijalaca i dobrovoljaca na terenu.

Istraga sada menjaj tok, a sistem "Pronađi me" i dalje se oglašava povodom njenog nestanka.

"Mislim da je to zaista fantastičan uspeh i dostignuće tehnologije. Ovo je nekako mobilisalo sve nas, ovo je poruka koju niko od nas nije mogao da pročita, a da nema emotivnu rekaciju kada je video i da se nije zapitao – kako ja mogu da pomognem?", kaže za TV Prva profesorka. doktorka Nevena Čalovska Hercog, sistemska porodična psihoterapeutkinja.

Prestavnici MUP-a zamolili su građane da ne remete istragu lažnim nagađanjima i pretpostavkama, jer to može samo da odmogne.

"To ugrožava tok istrage i porodicu devojčice. To narušava poverenje u ovaj sistem i važno je da poslušamo šta nam profesionalci poručuju", ističe Nevena Čalovska Hercog.

Ona objašnjava i da dete tog uzrasta nije u psihofizičkom stanju da ode dalje od površine koja je istražena.

"Dete od dve godine koje je krenulo i onda se izgubilo, zaista nije u psihofizičkom stanju da ode dalje nego što je ova površina koja je istražena, zato iz ovoga izlazi pretpostavka da dete nije na tom terenu, a da je mogla da prođe dalje od ove distance nije realno", dodala je.

Ona objašnjava i da je prirodna psihološka reakcija da trenutno opada interesovanje ljudi, jer prvo sledi šok, pa obrada informacija, pa se polako smanjuje intenzitet šoka.

Međutim, određeni postupci samo štete istrazi i porodici nestale devojčice.

"Porodicu i samo dete možemo da zaštitimo samo tako što nećemo naše fantazije i pretpostavke koje imamo širiti u medijima i javnostima, već ćemo se držati činjenica. Moramo da kontrolišemo našu radoznalost i da je preoblikujemo u nešto što bi moglo da bude od pomoći", zaključuje profesorka doktorka Nevena Čalovska Hercog, sistemska porodična psihoterapeutkinja.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: