Aktuelno 0

28.03.2024.

11:28

Važan apel stručnjaka: Oprezno sa informacijama na internetu

Cela Srbija je uznemirena nakon vesti da je nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić iz Banjskog Polja kod Bora.

Izvor: B92

Važan apel stručnjaka: Oprezno sa informacijama na internetu
GUNDAM_Ai/Shutterstock

Podeli:

Danka Ilić je nestala 26. marta oko 13.45, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Potraga i dalje traje, a bezbednost i pronalazak devojčice je trenutno najviši prioritet.

S obzirom na to da su se pojavljivale lažne informacije, i sam MUP je reagovao, te su apelovali na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije.

Nakon što je devojčica nestala, po roditeljskim grupama na Vajberu je počela da se širi lažna poruka kako crveni auto presreće decu. Ovo je mnoge podsetilo i na prethodnu priču u kojoj je bio crni automobil sa navodno istim ciljem da otima deca, da bi se na kraju ispostavilo kako je vest plasirala mama dečaka od 13 godina koji ju je slagao kako bi tog dana izbegao kontrolni.

Jedan roditelj je prijavio da mu je stigla poruka u Beogradu, a pojavila se informacija da se to isto desilo i u nekim drugim mestima u Srbiji.

Uzbunjivanje i širenje lažnih informacija je ono što nam nikako ne treba sad, a o svemu se na društvenim mrežama oglasila i Katarina Jonev, koja je stručnjak za bezbednost dece na internetu.

"Od prvog dana apelujem (zapravo godinama) ne oslanjajte se suviše na informacije sa društvenih mreža jer je tona njih netačna i neproverena! I zaista štete devojčici, istrazi zvaničnih organa, porodici, ali i nama koji sve to čitamo. Od izuzetnog je značaja da se dele samo zvanične informacije i to od zvaničnih organa", istakla je ona između ostalog.

Cela situacija je jako ozbiljna, ali nikako ne bi trebalo da se otme kontroli na društvenim mrežama i da stvori paniku.

"Da se ne lažemo, mnogo ludaka, kriminalaca, narkomana, kidnapera kruži i deca su idealna meta, ali uzbunjivanje i plašenje javnosti, pogotovu roditelja, jeste krivično delo, naročito ako nema dokaza (kao što je slučaj auta!). Da li zaista verujete da danas kada svi imamo telefone u rukama non-stop ne postoji makar jedna fotografija auta?! Molim vas ponovo – ne delite neproverene informacije! Strah se lako aktivira, a ne doprinosi ničemu", napisala je Katarina Jonev.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: