Aktuelno 1

21.03.2024.

10:26

Bolnica pokušala da zataška skandal oko Kejt Midlton? Preti im kazna od 17 miliona

Privatna bolnica u Londonu u središtu je skandala zbog navodnih pokušaja zaposlenih da pristupe medicinskoj dokumentaciji princeze od Velsa.

Izvor: B92.net

Bolnica pokušala da zataška skandal oko Kejt Midlton? Preti im kazna od 17 miliona
Profimedia

Podeli:

Poznatu bolnicu u Londonu takođe optužuju zbog toga što nije prijavila nadležnim organima navodnu povredu prava britanske kraljevske porodice više od sedam dana nakon što je otpuštena Kejt Midlton.

Tri člana osoblja londonske klinike su pod istragom zbog tvrdnji o kršenju zakona na klinici, a za njih se veruje da će biti suspendovani i da će se suočiti sa profesionalnim sankcijama ako se dokaže da su nelegalno pristupili privatnim medicinskim podacima Kejt Midlton.

Navodni prekršaj se dogodio na klinici nakon što je buduća kraljica primljena na planiranu operaciju abdomena 16. januara, a otpuštena je 14 dana kasnije. Od tada je retko viđena u javnosti, što je dovelo do okrutnih teorija zavere na društvenim mrežama o njenom blagostanju i zdravlju.

Tvrdilo se da je jedan član osoblja pokušao da pogleda njenu medicinsku dokumentaciju dok je tamo bila lečena.

Kancelarija komesara za informacije (ICO) istražuje incident, a izveštaji tvrde da će se deo istrage fokusirati na to da li je došlo do kašnjenja u klinici prilikom prijavljivanja povrede ličnih podataka Kejt Midlton, koja ih je prijavila zbog tvrdnji da je bilo potrebno više od nedelju dana da se "izveštaj o kršenju" zvanično objavi.

Zvanična pravila navode da se svaka povreda ličnih podataka mora prijaviti u roku od 72 sata od njihovog otkrivanja, dok pravila o zaštiti podataka znače da bi privatna bolnica mogla biti kažnjena do 17 miliona funti ako se utvrdi da je počinila prekršaj, tvrdi jedan stručnjak.

Kralj Čarls je takođe koristio kliniku poslednjih meseci, prvo za lečenje uvećane prostate, a zatim nakon što mu je dijagnostikovan rak. Međutim, povreda nije uticala na njegove privatne medicinske podatke.

Kancelarija komesara za informacije kaže da istražuje incident jer na klinici tvrde da će preduzeti "sve odgovarajuće korake" da istraže navodnu povredu prava.

Veruje se da bi policija mogla da ispita navode, a jedan ministar u vladi tvrdi da je od policije "zatraženo da to pogleda", iako policija tvrdi da za sada nije upoznata sa situacijom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

20 h

Podeli: