Aktuelno 0

20.06.2024.

17:47

Konferencija o sigurnosti i zaštiti na internetu: Kako bezbedno koristiti društvene mreže?

U Beogradu je održana konferencija "Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija".

Izvor: Alo/B92.net

Konferencija o sigurnosti i zaštiti na internetu: Kako bezbedno koristiti društvene mreže?
Aleksandar Nalbanjtan

Podeli:

Konferencija je počela uvodnim obraćanjem, nakon čega su održane dve ključne panel diskusije.

Prva diskusija pod nazivom "Mudar i Siguran Klik" počela je 10.10 časova i okupila je eksperte iz oblasti informacionih tehnologija i obrazovanja, uključujući državnog sekretara Milana Dobrijevića, ministra prosvete Slavicu Dukić Dejanović, kao i generalnog direktora Mtel Bosna i Hercegovina Jelenu Trivan.

Druga panel diskusija, nazvana "Mrak Interneta", bavila se tamnijom stranom interneta i počela u 10.50 časova. Diskusija će je uključivala teme kao što su visokotehnološki kriminal i zaštita dece na internetu, sa učesnicima kao što su edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Sandra Bakić, Gordana Ćalić, kriminalistički inspektora u Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, i popularna influenserka Ruža Rupić.

Aleksandar Nalbanjtan

"Rekla bih da je znanje ključ za sprečavanje mnogih kriznih situacija i njihovo rano prepoznavanje i adekvatno reagovanje. Obrazovni sistem mora biti uključen i pratiti nešto što su izuzetno značajne moderne tehnologije. I u školi i van škole vršnjačko nasilje koristi moderne tehnologije sve češće. Naš cilj je prevencija. Ministarstvo je donelo izmene i dopune zakona i obrazovanju, koje regulišu digitalno nasilje, ima ih mnogo više. Imam bogatije iskustvo kao terapeut i psihijatar nego kao ministar", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Deca pate i povlače se u sebe kada imaju neki problem ili su žrtve nasilja, a ono što je posebno teško jeste jer roditelji nemaju dovoljno vremena i ne osluškuju decu.

Aleksandar Nalbanjtan

Tehnologija brzo napreduje i ostavlja nas iza sebe, pa je jedno od pitanja bilo i da li je potrebno svakodnevno edukovanje roditelja, kao i da li zabrane u vaspitavanju imaju uticaja kada je ograničavanje korišćenja interneta u pitanju.

"Roditelji greše jer deca namju poverenja u njih. Roditelji koji su pretenciozni i preambiciozni ne dozvoljavaju da je dete nekad u pravu. Najveći broj roditelja greši u tome što nemaju dovoljno vremena da zaista razgovaraju sa detetom", rekla je Đukić Dejanović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: