Aktuelno 32

13.06.2024.

12:14

Francuska zabranjuje deci mobilne telefone? "Ovo je mera bez presedana u jednoj evropskoj zemlji"

Emanuel Makron će podržati predloženu zabranu korišćenja pametnih telefona za mlađe od 11 godina i društvenih mreža za mlađe od 15 godina širom Francuske.

Izvor: b92.net/Daily mail

Francuska zabranjuje deci mobilne telefone? "Ovo je mera bez presedana u jednoj evropskoj zemlji"
Profimedia

Podeli:

Francuski predsednik podržava predloge iznete u izveštaju ranije ove godine od strane panela eksperata koje je naručila Jelisejska palata usred sve veće zabrinutosti zbog negativnih efekata upotrebe tehnologije i društvenih medija na decu i tinejdžere.

Makron je to pitanje uvrstio u svoju predsedničku agendu početkom godine usred pada rejtinga odobravanja.
Ali nema reči o tome kako bi takva opšta zabrana bila sprovedena, a zakonodavci sada treba da odluče koje aplikacije će se kvalifikovati za zabranu i da iznesu sitnije detalje o sprovođenju preporučenih mera. 

Preporučeno je da se svoj deci mlađoj od 11 godina ne sme dozvoliti da koriste pametni telefon i da im se ne sme dati pametni telefon sa pristupom internetu pre 13. godine.

Aplikacije na društvenim mrežama bi trebalo da budu zabranjene za sve mlađe od 15 godina, dodaju, a maloletnici stariji od 15 godina treba da imaju pristup samo platformama koje se smatraju „etičkim“ – iako u izveštaju nije precizirano koje bi platforme bile isključene iz takvih ograničenja.

Trenutno nema vremenskog okvira za donošenje novog zakona i nejasno je u kojoj meri bi on sledio preporuke stručnjaka.

Grupa je rekla da bi svi budući potezi trebalo da se fokusiraju na pooštravanje pravila za tehnološke kompanije.

Način na koji će takva zabrana biti sprovedena ostaje nejasan, a komentatori su podeljeni oko toga da li će proizvođači aplikacija i tehnološke kompanije biti primorani da ugrade starosna ograničenja u svoje aplikacije ili će roditelji snositi odgovornost za sprovođenje zabrane kod kuće.

Neki alati za ograničavanje vremena na ekranu i vremena rada na aplikacijama društvenih medija su već ugrađeni u većinu pametnih telefona, ali ta ograničenja korisnik može da promeni u bilo kom trenutku.

Ovo je izazvalo pitanja da li će francuska vlada nastojati da uvede zakon koji obavezuje tehnološke kompanije da omoguće neku vrstu alata za verifikaciju starosti.

Olivije Erčajd, predavač informacionih i komunikacionih nauka, rekao je za AFP u januaru da se ključna pitanja usredsređuju na pravnu osnovu i društvenu prihvatljivost takve obaveze.

"Ova vrsta mera bila bi bez presedana u jednoj demokratskoj evropskoj zemlji", dodao je on.

Ali postoji niz dokaza koji ukazuju na to da upotreba društvenih medija negativno utiče na mentalno zdravlje mladih.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

23 h

Podeli: