Aktuelno 20

31.05.2024.

13:17

Laibach oštro odgovorio Bajagi: "Klasično dementno, ribarsko preterivanje"

Slovenački bend Laibach se oglasio nakon navoda našeg kompozitora i pevača Momčila Bajagića, frontmena grupe Bajaga.

Izvor: B92.net

Laibach oštro odgovorio Bajagi: "Klasično dementno, ribarsko preterivanje"
Antonio Ahel/ATAImages

Podeli:

Oni su odlučili da se saopštenjem oglase u javnosti o navodima Momčila Bajagića o bendu Rammstein, koji je ispričao u podkastu Agelast.

"S obzirom na to, da je izjava Momčila Bajagića Bajage o Rammsteinu i Laibachu postala viralna, možda je ipak higijenski da se na nju odzovemo. Sa Bajagom, koji je inače simpatičan i respektabilan gospodin i relevantan popularni umetnik, sreli smo se jednom u Beogradu, u SKC. Bilo je to bilo povodom našeg koncerta 1997 godine, kada je stavio svoje ime u odbranu Laibacha, jer je naš nastup u srpskome glavnom gradu (Hala sportova 14. novembar) tada skoro bio zabranjen.

Možda vas zanima

No, priča, koju sada širi, spada više u folklor klasičnog srpskog humora i dementnog ribarskog preterivanja. Istina je samo to, da su Rammstein na početku bili veliki Laibach fanovi i da su kod Laibacha pronašli osnovnu inspiraciju za svoju muzičku i stilsku usmerenost. A da bi se Laibach ikada nudio Rammsteinu kao predgrupa, to nikako ne drži. Laibach je otklonio i saradnju sa U2, koji su u početku 90-ih izrazili želju, da nastupimo kao njihova predgrupa na stadionskoj turneji. Takvih poziva od velikih grupa bilo je još nekoliko. Mi smo se sa momcima iz grupe Rammstein inače nekoliko puta i susreli, ali to su bili uglavnom uljudni sastanci, jer su nas oni hteli lično spoznati. Članovi Rammsteina su obično redovno dolazili na naše koncerte u Berlinu. U Sloveniji su Rammstein nastupili samo dva puta, februara 2005. (Hala Tivoli) i aprila 2013. (Arena Stožice). Spisak svih njihovih i naših nastupa – i još mnogo – toga može se proveriti na internetu, kao i podatak da li je Murska Sobota "tamo negde" na granici Austrije i Italije", saopštio je Laibach za Headliner.

Možda vas zanima

Podsetimo, Bajaga je između ostalog rekao da se ova popularna slovenačka grupa nudila kao predgrupa Rammstainu na jednom od koncerata:

"Ja sam svirao sa Rammsteinom pre jedno 30 godina na nekom festivalu u Sloveniji, kada su oni bili totalno nepoznati. I oni su bili kao - eno neki ludaci iz Nemačke, idu sa tri kombija. U jednom se voze, u drugom je oprema, a u trećem su gnjuračka odela i one sprave za bacanje vatre. I svi smo bili u fazonu - šta im je?", rekao je Bajaga i dodao:

"A njima su Laibach bili idoli i tu se desi jedna nezgodna stvar po Laibach. Oni su tražili od organizatora da upoznaju Laibach. I ovi kažu kao: "Ko je Rammstein?" I uglavnom, otkače ih. I posle jedno dve godine Laibach ono radi ovde, ali Rammstein pravi veliku turneju po Evropi, već su razbili maksimalno, i onda ovi iz Laibacha pitaju da li bi mogli da budu predgrupa. I ovi kažu: "Naravno da ne", ispričao je Bajaga u pomenutom podkastu.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: