Aktuelno 0

22.04.2024.

13:47

Preminuo pesnik Đorđe Nikolić

Srpski pesnik, prevodilac, dugogodišnji politički emigrant i član Udruženja književnika Srbije Đorđe Nikolić preminuo je 19. aprila u Aranđelovcu u 75. godini, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Izvor: B92.net

Preminuo pesnik Đorđe Nikolić
Shutterstock/ M.i.c.c.a

Podeli:

Sahrana će biti u četvrtak, 25. aprila u rodnom mestu pesnika, u Rabrovcu kod Topole, piše Kurir.

Đorđe Nikolić je rođen 1949, a početkom sedamdesetih godina prošlog veka emigrirao je u SAD i priključio se svojoj porodici i dedi Dionisiju Milivojeviću, episkopu Srpske pravoslavne crkve u Americi od 1940. do 1979. godine.

Nikolić je u SAD, posle sticanja magisterijuma, završio doktorske studije slavistike na Nortvestern univerzitetu u Čikagu.

Objavio je desetak knjiga pesama, od kojih prve četiri u egzilu (dve na engleskom jeziku). Godine 1975. postao je koautor zbirke "Tri slovenska pesnika", na engleskom jeziku, zajedno s izgnanim ruskim nobelovcem Josifom Brodskim i poznatim poljskim disidentom Timoteušem Karpovičem.

Za Nikolića je akademik Predrag Palavestra napisao: "Dok je Čarls Simić u Americi postao ugledan američki pesnik, Đorđe Nikolić je u Americi postao ugledan srpski pesnik".

Od odlaska u izgnanstvo Nikolić u otadžbini nije objavljivao.

Lirski spev Srpska glava bila je prva njegova knjiga koja je 2000. godine objavljena u Srbiji. Zbirka ljubavne poezije U potrazi za Euridikom (u izdanju Matice Srpske), po rečima akademika Nikole Miloševića, pisana je jezgrovito, na način najvećih majstora stare japanske lirike i da Nikolić ništa drugo nije napisao i to bi bilo dovoljno da se uvrsti među pesnike velikog umetničkog domašaja.

Nikolićeva poezija je prevođena na engleski, ruski, bugarski, italijanski i španski jezik.

Pored pisanja, Nikolić se bavio prevođenjem sa srpskog na engleski i sa engleskog na srpski. Njegovu poeziju prevodio je čuveni pesnik Čarls Simić, dobitnik Pulicerove nagrade.

Đorđe je laureat Akademije američkih pesnika u Njujorku, 1977 i brojnih prestižnih nagrada u Srbiji.

Bio je predsednik Srpske narodne biblioteke u Čikagu, zadužbine svojih roditelja Miluna i Nade, koja se ubraja među najveće i najvrednije privatne biblioteke u svetu.

Bio je potpredsednik i umetnički direktor porodične dobrotvorne Fondacije "Ivanka Milošević", u Čikagu, koja je utemeljila i od 2001. dodeljivala prestižnu književnu nagradu "Bogorodica Trojeručica".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: