Film/TV 0

25.03.2024.

12:04

Romantični filmovi: Vodič kroz najbolje naslove

U svetu filma, romantični žanr zauzima posebno mesto kao večni favorit među ljubiteljima emotivnih priča.

Izvor: B92.net

Romantični filmovi: Vodič kroz najbolje naslove
Profimedia

Podeli:

Kroz godine, filmska umetnost je naslikala raznovrsne nijanse ljubavi, pružajući gledaocima nezaboravne trenutke strasti, uzbuđenja i dubokih emotivnih veza. 

U ovom pregledu istražićemo magični svet romantičnih filmova, ističući neke od najnežnijih, najzanimljivijih i najinspirativnijih ostvarenja koja su filmski stvaraoci darovali svetu.

Najbolji romantični filmovi koji su obeležili prošlu godinu

Istražićemo najromantičnije filmove koji su ove godine postali nezamenljivi deo naše filmske ljubavne arhive.

"Shotgun wedding”

"Shotgun wedding” (Venčanje da umreš), američki je romantični akcioni film koji je režirao Džejson Mur, a scenario je napisao Mark Hamer. U glavnim ulogama su Dženifer Lopez, Džoš Demel, Sonja Braga, Dženifer Kulidž, Leni Kravic i Čič Marin. 

Tom, Darsi i njihove porodice okupljaju se na privatnom ostrvu na Filipinima, gde dolaze na venčanje. Baš u trenutku dok su mladenci odsutni, prepirući se oko venčanja, njihovi gosti postaju taoci. Pirati zahtevaju 45 miliona dolara od bogatog oca porodice, i akcija počinje.

"Your place or mine” 

"Your place or mine” (Kod tebe ili kod mene) jeste američka romantična komedija. U filmu glume Ris Viderspun (koja je takođe producirala film) i Ešton Kučer, koji tumači lik njenog najboljeg prijatelja. Njih dvoje razmenjuju kuće na nedelju dana, a nakon ove akcije, počinju da se nižu uzbudljivi zapleti.

"Prom pact” (Maturski pakt)

Čekajući matursko veče, Mendi Kolmani i njen najbolji prijatelj Ben Planket suočavaju se sa činjenicom da svi dobijaju pozive za odlazak na maturski bal, osim njih. Međutim, Mendi je fokusirana na dugoročni cilj: ona želi da se upiše na Harvard. 

Odlučna da ispuni svoju zamisao Mendi traži pomoć od popularnog sportiste Grejama Lansinga, čiji je otac senator i bivši student Harvarda. Kada Mendi pristane da pomogne Grejamu oko škole, ubrzo shvata da on nije samo sportski tip i da u životu postoji više od odlaska na Harvard.

Izbor zapaženih romantičnih filmova koji su obeležili 2022. i 2021. godinu

Ukoliko ste prethodne dve godine bili zaokupljeni filmskim žanrovima koji nisu uključivali romantične filmove, ne očajavajte, jer vam upravo predstavljamo listu najzapaženijih romantičnih ostvarenja iz tog perioda.

"Marry me” (Ti si taj)

Ovaj američki romantično-komični film iz 2022. godine zasnovan je na istoimenom romanu iz 2012. godine autora Bobija Krozbija. Glavne uloge igraju Dženifer Lopez, koja tumači Ket Valdez, koja odlučuje da se uda za Čarlija Gilberta, nastavnika matematike, čiji lik tumači Oven Vilson.

Superzvezda Ket Valdez je poznata ličnost u latinskoj zajednici koja je doživela dva neuspešna braka. 

Nakon što pesma "Marry Me", koju izvode Ket i njen verenik Bastijan, postane hit širom sveta, oni planiraju da održe svoje venčanje pred publikom na jednom od Ketinih koncerata.

Razvedeni nastavnik matematike Čarli Gilbert biva ucenjen da prisustvuje ovom koncertu i zaplet upravo na ovom mestu i počinje, kada Ket primeti Čarlija.

"Moonshot” (U potrazi za snovima na Sesecu)

"U potrazi za snovima na Mesecu" je američki naučnofantastični romantično-komični film iz 2022. godine. Radnja prati studentkinju koja pomaže konobaru da se nelegalno ukrca na svemirski brod koji putuje ka Marsu.

"Malcolm & Marie” (Malkom i Mari)

"Malkom i Mari" je američki crno-beli ljubavni film iz 2021. godine. Glavne uloge igraju Džon Dejvid Vošington i Zendaja, oboje su takođe producirali film, i tumače naslovne likove - reditelja i njegovu devojku, čija veza prolazi kroz testiranje tokom noći premijere njegovog najnovijeg filma. Ovaj projekat predstavlja prvi dugometražni film iz Holivuda koji je napisan, finansiran i produciran tokom pandemije kovida 19, sa snimanjem koje se odvijalo od juna do jula 2020. godine. Film je dobio raznovrsne kritike od filmskih kritičara, s pohvalama za izvedbe Zendaje i Vošingtona, Levinsonovu režiju, ali i negativnim kritikama scenarija.

Preporuke za romantične filmove na Netfliksu

Sezona praznika je ponekad idealna za veče uz TV, ukusne grickalice i omiljeno ćebe i naravno – neizostavan detalj su i romantični filmovi sa Netfliksa koji će upotpuniti atmosferu. Ukoliko ste neke od ovih filmova koje vam preporučujemo već gledali, ne oklevajte da ih pogledate ponovo – pojedina ostvarenja traju sa razlogom, a jedan od glavnih razloga za to je interesantna priča sa kojom svako od nas može da se poistoveti.

"Love and other drugs” (Ljubav i drugi stimulansi)

"Ljubav i drugi stimulansi" je američka romantična komedija iz 2010. godine. Glavne uloge tumače Džejk Džilenhol i En Hatavej, a priča prati trgovca lekovima u Pitsburgu tokom 1990-ih koji ulazi u vezu sa mladom ženom koja pati od bolesti koja vodi ka Parkinsonovoj bolesti.

Megi, samostalna devojka slobodnog duha, ne dozvoljava ničemu da je ograničava. Međutim, pronalazi sebi sličnog u Džejmsu, čiji neodoljivi šarm privlači kako devojke, tako i uspeh u svetu farmaceutskih proizvoda. Megi i Džejms grade odnos koji, iznenađujuće za oboje, prerasta u duboku vezu. Ovo se dešava pod uticajem najjačeg stimulansa – ljubavi.

"The last letter from your lover” (Poslednje pismo tvog ljubavnika)

Film koji je postigao veliku popularnost snimljen je prema romanu poznate autorke Džodžo Mojes. Njene knjige već su uspešno pretočene na filmsko platno, a čini se da se taj niz nastavlja s filmom "Poslednje pismo tvog ljubavnika". 

U ovom filmu, glumački ansambl koji čine Šajlin Vudli, Felisiti Džouns i Kalum Tarner osvaja nas izuzetnim zapletom. 

Ako niste upoznati s radnjom knjige i filma, evo kratkog opisa: Dok pretražuje arhivu novina za koje radi u potrazi za pričom, novinarka Eli ne očekuje da će pronaći nešto posebno. Umesto priče, naiđe na pismo iz 1960. u kojem neki muškarac moli svoju ljubavnicu da napusti supruga i Eli postaje uvučena u ljubavnu priču iz prošlosti.

Lista najbolje ocenjenih romantičnih filmova na IMDb-u

Zaronite u svet ljubavi i strasti dok istražujemo najbolje ocenjene romantične filmove na IMDb-u. Ova lista pruža uvid u remek-dela žanra koja su osvojila srca publike širom sveta.

"Notebook” (Beležnica)

"Notebook” prati neizvesno putovanje mladih i zaljubljenih aktera Noe Kalouna i Eli Hamilton, koji su delili strastvenu letnju romansu. Nakon godina razdvojenosti izazvane ratom, neočekivano su se ponovo sreli i ponovno sjedinili. Ova priča o neopisivoj ljubavi, preprekama i strastima otkriva se decenijama kasnije kroz pripovedanje jedne žene.

"500 days of summer" (500 dana leta)

Priča filma prati neuspešnu vezu između večitog romantika Toma i devojke iz njegovih snova Samer, koja, za razliku od Toma, ne veruje da ljubav može prevazići sve prepreke. Džozef Gordon Levit i Zoi Dešanel tumače glavne uloge u ovoj emotivnoj priči u kojoj pratimo rađanje jedne ljubavne priče, pune uspona i padova, romantičnih momenata koje svi možemo prepoznati iz sopstvenih života, kao i borbu sa razočaranjem kada veza ne uspe.

"Nothing Hil”

Ovaj film iz 1999. godine već važi za jedan od najitaknutijih klasika iz romantično-komičnog žanra. Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Džulija Roberts i Hju Grant.


Vilijam Taker je vlasnik knjižare u Londonu. Njegov posao ne ide najbolje, a živi u staroj i neurednoj kući sa ekscentričnim prijateljem Spajkom. Jednog dana u njegovu knjižaru dolazi Ana Smit, poznata američka glumica koja snima film u Engleskoj i kupuje knjigu. 

Nekoliko minuta kasnije njih dvoje se sudaraju na uglu jedne ulice, a on prospe svoj sok od pomorandže na njenu košulju. Vilijam je moli da dođe kod njega, da očisti mrlju i da se presvuče, na šta ona pristaje. Vrlo brzo postaju prijatelji, nadajući se potajno da će to prijateljstvo prerasti u nešto više. Počinju da se viđaju, čak je vodi na rođendan svoje sestre, gde je upoznaje sa svojim prijateljima. 

Ali nakon što Vilijam otkrije da je Ana u vezi sa poznatim holivudskim glumcem Džefom Kingom, a novinari ih kasnije slikaju zajedno, polugole, oni prekidaju svaki kontakt. Nekoliko godina kasnije Ana se vraća u London zbog snimanja novog filma. 

Vilijam dolazi na mesto snimanja i slučajno čuje da Ana sa jednim kolegom govori o njemu kao o prolaznoj avanturi iz prošlosti. Međutim, ovo nije kraj priče za Anu i Vilijama…

Najlepši i najtužniji romantični filmovi

U svetu filmske romantike neki filmovi nas osvajaju svojom nežnom lepotom, dok drugi ostavljaju neizbrisiv trag tuge. Otkrijte čaroliju najlepših i istovremeno najtužnijih romantičnih filmova koji su ostavili neizbrisiv pečat u srcima gledalaca.

"Titanik”

"Titanik" je epski romantični film iz 1997. godine koji je režirao Džejms Kameron. Radnja prati ljubavnu priču između Džeka, putnika iz treće klase na čuvenom brodu čiji lik tumači Leonardo Dikaprio, i Rouz, bogate mlade žene, koju tumači Kejt Vinslet. U grandioznom okviru nesreće, film istražuje razlike u društvenom statusu, hrabrost ljubavi i tragičan završetak njihove priče tokom sudbinske noći 15. aprila 1912.

"Večni sjaj besprekornog uma”

"Večni sjaj besprekornog uma" je filmski dragulj iz 2004. godine koji prati ljubavnu priču između Džoela kog tumači Džim Keri i Klementine koju igra Kejt Vinslet. Kada njihova veza dođe do kraja, oboje odlučuju da podvrgnu svoje umove proceduri brisanja uspomena. 

Međutim, kako se sećanja brišu, Džoel shvata da ipak želi da zadrži uspomene na ljubav svog života. Film istražuje dubinu emocija, neizbežnost gubitka i snagu veze koja se rađa iznova i iznova.

Novi romantični filmovi

Tokom 2024. godine ljubitelje klasika će sigurno obradovati ostvarenje koje smo dugo čekali, a to je ekranizacija Puškinovog "Onjegina” koja nam dolazi iz Rusije. 

Pored ovog filma, ljubitelji romantičnih priča sigurno će uživati i u  dolasku filmova poput "Neko kao ti" u kom glavne uloge tumače Sara Fišer i Džejk Alin, kao i "Prelepo venčanje" sa Virdžinijom Gardner i Dilanom Sprausom.

Pregled popularnih romantičnih filmova iz Španije

Španski filmovi oduvek su se isticali po svojoj strastvenoj i emotivnoj izražajnosti, a romantika je neizostavni deo bogate filmske baštine Španije. U ovom tekstu istražićemo najromantičnije filmske bisere koji nam stižu iz ove zemlje strasti i ljubavi.

"Tres metros sobre el cielo” (Tri metra iznad neba) 

Ovaj španski film je adaptacija istoimenog romana i prati strastvenu ljubav između dvoje mladih čije različito društveno poreklo i karakteri dovode do intenzivne ljubavne priče.

"Palmeras en la Nieve” (Palme u snegu)

Smešten u Španiji i bivšoj španskoj koloniji na obalama Afrike, ovaj film prati ljubavnu priču iz prošlosti i sadašnjosti. Ona se odvija u tropskom okruženju i donosi složene porodične tajne.

"Los amantes pasajeros” (Ljubavnici u prolazu)

Ovaj film režirala je legenda španskog filma Pedro Almodovar, a film je crna komedija sa elementima romantike. 

Radnja se dešava u avionu koji leti prema Meksiku, a priča se fokusira na putnike koji dele svoje intimne priče, uključujući i neke ljubavne elemente.

Izbor romantičnih filmova iz Turske

Turski filmovi su poznati po autentičnom prikazu ljubavi, a turska kinematografija sve više osvaja globalnu publiku svojim prelepim i strastvenim romantičnim pričama. U nastavku istražujemo neka od najuzbudljivijih i najromantičnijih filmskih ostvarenja koja nam stižu iz Turske.

"Ljubav iznenadnih susreta"

Ovaj film prati ljubavnu priču između dvoje mladih ljudi tokom perioda od 30 godina, pokazujući kako se sudbine prepliću kroz različite životne puteve.

"Ajla: Kćerka rata"

Inspirisan stvarnim događajima, ovaj film govori o romansi između turskog starijeg narednika i siročeta iz Korejskog rata. Njihova veza postaje simbol ljudske topline i solidarnosti usred sukoba.

"San leptira"

Ova priča prati ljubavni trougao između tri umetnika – pesnika, slikara i glumice – tokom političkih promena u Turskoj. Film istražuje ljubav, umetnost i izazove koje nose društvene promene.

Stari romantični filmovi

Klasici starog Holivuda oblikovali su romantiku na velikom platnu. Filmovi poput "Kazablanke" sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman, pružaju nezaboravne trenutke ljubavi i hrabrosti u doba rata. 

Takođe, "Prohujalo sa vihorom" sa Klarkom Gejblom i Vivijen Li, predstavlja epohalnu priču o strastvenoj ljubavi usred građanskog rata. Ovi filmovi su neuništivi dragulji, i ostavili su neizbrisiv pečat u filmskoj istoriji.

Takođe, i Gardijan je objavio svoju listu "romantičnih filmova svih vremena", koju možete naći ovde.

Romantični filmovi popularni među mlađom publikom

Među mlađom publikom posebno su popularni moderni romantični filmovi koji istražuju savremene teme ljubavi i odnosa. 

Filmovi poput "Krive su zvezde" i "Momcima koje sam volela" osvajaju srca gledalaca svojom autentičnošću i emocionalnom dubinom. 

Njihovi mladi protagonisti istražuju ljubav, prijateljstvo i lični rast, privlačeći publiku svojom lakoćom sa kojom prepoznajemo sopstvene emotivne avanture.

Božićni romantični filmovi

Božićni romantični filmovi pružaju toplinu i magiju praznične sezone. 

U ovim pričama ljubav se često rađa u snežnim pejzažima i okićenim gradovima. 

Filmovi poput "U stvari ljubav", “Ljubav i praznici", “Elf” nude neodoljivu kombinaciju ljubavi i praznične čarolije. 

Ove simpatične priče o ljubavi tokom praznika pružaju gledaocima nezaboravan doživljaj topline i radosti koji okružuje zimske praznike.

 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: