Aktuelno 0

03.04.2024.

16:59

U ovom gradu je moguće promeniti naziv pola u ličnim kartama

Hongkong će dozvoliti da transrodne osobe, koje nisu izvršile operaciju promene pola, promene naziv pola u svojim ličnim kartama.

Izvor: Tanjug

U ovom gradu je moguće promeniti naziv pola u ličnim kartama
Shutterstock/JohnKwan

Podeli:

Međutim, oni moraju da ispune revidirane kriterijume i zahteve, saopštila je danas gradska vlada.

Ta odluka je u skladu sa presudom Apelacionog suda u Hongkongu koji je prošlog februara presudio da nije nužno da LGBTQ osobe izvrše operaciju promene pola da bi bio promenjen naziv pola u njihovim ličnim kartama, preneo je Rojters.

Henri Ce i još jedna LGBTQ osoba podnele su tužbu sudu navodeći da je zahtev za promenu pola kršio prava transrodnih osoba, a Ce je pre dve sedmice podneo tužbu sudu zbog kašnjenja da mu se dozvoli da promeni naziv pola u svojoj ličnoj karti.

Pozivajući se na presudu iz februara 2023. godine, vlada je navela da osobe koje nisu izvršile operaciju promene pola, moraju da ispune "revidirane kriterijume i zahteve", pre nego što podnesu zahtev za promenu naziva pola upisanog u ličnoj karti.

Revidirani zahtevi uključuju uklanjanje dojki za transrodne muškarce i uklanjanje penisa i testisa za transrodne žene.

Vlada je istakla da transrodne osobe takođe moraju da budu podvrgnute kontinuiranom hormonskom tretmanu najmanje dve godine pre nego što se promeni naziv pola u njihovoj ličnoj karti.

Pojedini aktivisti kažu da su ti zahtevi previše ekstremni i da krše prava transrodnih osoba.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: