Aktuelno 9

02.04.2024.

21:36

Ovo su najgora jela na svetu ANKETA

Svetski kulinarski sajt "Taste Atlas" objavio je listu najgore ocenjenih jela na svetu.

Autor: B92

B92
Ovo su najgora jela na svetu ANKETA
Ekaterina Markelova/Shutterstock

Podeli:

Jela sa liste najgore ocenjenih su tradicionalni specijaliteti koji se u nekim delovima planete smatraju svakodnevnim i uobičajenim, dok u drugim krajevima zvuče nezamislivo ili čak i opasno.

Ovo su najgore ocenjna jela na svetu:

  • Kaeng tai pla, Tajland

- Osnova jela je pripremljena od tai pla — fermentisanih ribljih iznutrica — i začinjene kari paste koja se sastoji od čili paprike, galangala, paste od škampa, kurkume, ljutike i limunske trave.

  • Hákarl, Island

- Hakarl je islandska nacionalna poslastica napravljena od mesa ajkule, odnosno grenlandske ajkule i drugih morskih pasa. Meso se prvo fermentiše do tri meseca, a zatim okači i ostavi da se suši još četiri do pet meseci.

  • Fesikh, Egipat

- Fesikh je popularno egipatsko jelo koje se sastoji od sušenog, fermentisanog i slanog sivog cipala. Ribu suši na suncu specijalista koji se zove fasakhani. Ako je pogrešno pripremljeno, jelo može izazvati trovanje, pa se tradicionalno čuva u čvrsto zatvorenim staklenim teglama.

  • Yerushalmi kugel, Izrael

- Ierushalmi kugel je ukusna tepsija napravljena od tankih kuvanih rezanaca koji su obloženi karamelizovanim šećerom. Nakon što se pomeša sa jajima, maslinovim uljem, biberom i solju, kombinacija se stavlja u tepsiju i peče dok se ne stegne. Jelo se prvi put pojavilo u 18. veku.

  • Luter Burger, SAD

- Sa više od 1000 kalorija i obično preko 45 grama masti po porciji, Luter burger je jedan od najnezdravijih hamburgera na svetu, ali njegovi ukusi i jedinstvena kombinacija sastojaka to nadoknađuju. Standardnu lepinju za hamburgere zamenjuje narezana krofna sa šećerom.

  • Pani ca meusa, Italija

- Osnovna ulična hrana u Palermu, ovaj jednostavan sendvič se sastoji od meke lepinje vastedda koja je punjena trakama pržene teleće slezine i (povremeno) pluća. Glavni sastojak je meso, a osnovna verzija, poznata kao schettu, prelivena je samo sokom od limuna, dok je jedina dostupna druga opcija maritatu, koji uključuje preliv iseckanog kačokavalo sira.

  • Žele jegulje, Engleska

- Žele jegulje su tradicionalna ulična hrana Koknija, koja datira iz 18. veka. Prvobitno je to bio jeftin i lak način da se napravi dobro jelo, sa dosta domaćih jegulja koje su bile lako dostupne u reci Temzi. Jegulje bi se iseckale, kuvale oko pola sata u začinskom bilju, pa bi se ohladile – tada bi riba proizvela svoj želatin, a na isečenim komadima bi se formirao mekani, providni žele.

  • Calskrove, Švedska

- Ovaj obrok je izum restorana "Tre Kronor" iz švedskog grada Skelleftea. Sastoji se od calzone pice koja je punjena hamburgerima, zajedno sa hlebom, prelivima i dodacima i pomfritom.

  • Peladillas, Španija

- Peladille su male španske poslastice koje se sastoje od prženih badema "obavijenih" tvrdim šećernim slojem. Postoji i vrsta napravljena od pinjola, koja se naziva pinones. Peladille su karakteristične po hrskavoj teksturi. Imaju sladak, orašast ukus. Tradicionalno se služe ntokom božićnih praznika.

  • Smalahove, Norveška

- Smalahove je tradicionalno norveško jelo koje se pravi sa ovčjom glavom kao glavnim sastojkom.

Podsetimo, ovaj kulinarski portal nedavno je objavio listu najgorih jela u Srbiji. Prema ocenama s portala Taste Atlas najgore srpsko jelo su - rezanci s makom.

Osim rezanaca na listu su se našla i sledeća jela: leskovačka kavurma, popara, lenja pita, riblji paprikaš, srpska salata, proja/projara, duvan čvarci, makovnjača, prebranac, svadbarski kupus, čorbast pasulj i slatko od jagoda.

Da li ste vi probali neko navedeno jelo i kakva su vaša iskustva?

loader

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: