Simptomi kovida koji mogu da potraju i po godinu dana

Nemački istraživači sproveli su studiju koja je objavljena u časopisu "Clinical Infectious Diseases", a rezultati njihovog istraživanja pokazali su da je 77,1 odsto kovid pacijenata imalo simptome bolesti i godinu dana nakon što su se zarazili.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2021.

19:41

Simptomi kovida koji mogu da potraju i po godinu dana
Foto: Profimedia

Najčešći simptomi koji su trajali godinu dana su smanjena sposobnost vežbanja – 56,3 odsto, umor – 53,1 odsto i problemi sa koncentracijom – 39,6 odsto, pokazala je studija.

Istraživači su otkrili da je samo jedan simptom – gubitak kose, opao između pet i 12 meseci, pri čemu je učestalost opala sa 26,1 odsto na 10,4 odsto.

S druge strane, simptomi kao što su dispneja, odnosno otežano disanje i problemi sa disanjem kao i umor su značajno porasli. Učestalost dispneje porasla je sa 27,1 odsto na 37,5 odsto, a umor je porastao sa 41,7 odsto na 53,1 odsto.

"Dugotrajni neurokognitivni simptomi kovida mogu se zadržati najmanje godinu dana nakon pojave prvih simptoma kovida 19 i mogu značajno da smanje kvalitet života", naveli su istraživači, prenosi Forbes.

Ova studija još jednom je potvrdila da osobe koje se bore sa kovidom mogu da osećaju simptome i mesecima nakon što su se zarazile koronavirusom. Ranije studije su pokazale da ovo stanje u većoj meri pogađa žene nego muškarce.

Prema nedavnoj studiji obavljenoj u časopisu "Lancet’s E Clinical Medicine", više od 200 simptoma povezuje se sa dugim kovidom, a oni pogađaju čak deset organskih sistema u telu.

Neki od simptoma koje su pacijenti prijavljivali su: osip, probavni problemi, grčenje mišića, gubitak sluha, zujanje u ušima, umor, halucinacije, gubitak pamćenja, drhtanje, povišena temperatura, groznica, upala grla, zamagljen vid, konjunktivitis, kratkak dah, poteškoće sa disanjem, iskašljavanje krvi, kijanje, suvi kašalj, promene na nožnim prstima, kao i nesvestica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: