EK odobrila upotrebu Fajzerove vakcine za uzrast od 12 godina

Evropska komisija je odobrila upotrebu Fajzerove vakcine za svu decu uzrasta od 12 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto:EPA/ DIEGO AZUBEL
Ilustracija/Foto:EPA/ DIEGO AZUBEL

Evropska komisija odobrila je upotrebu vakcina kompanija Fajzer Biontek protiv kovida 19 kod adolescenata uzrasta od 12 godina, utirući put masovnijoj vakcinaciji u EU nakon sličnih odobrenja u SAD i Kanadi.

Međutim, odluka o početku vakcinisanja adolescenata u bogatim zemljama, dok mnogi delovi sveta čekaju vakcine za starije i ranjivije grupe ljudi, izazvala je zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije, koja je pozvala bogate zemlje da prilože vakcine programu "Kovaks", umesto što će ih upotrebiti na ovaj način, preneo je Rojters.

Francuska će početi da vakciniše tinejdžere od 12 godina Fajzerovom vakcinom od 15. juna, Nemačka planira da vakciniše adolescente stare od 12 do 16 godina od 7. juna, kao i Poljska, koja će od istog datuma vakcinisati adolescente od 12. do 15. godine.

Kraj: Tražiće hitnu vakcinaciju dece

Litvanija je najavila da bi mogla da započne vakcinisanje dece od 12. godine u junu, dok je Italija 31. maja odobrila proširenje upotrebe vakcine proizvođača Fajzer Biontek za decu od 12 do 15 godina.

Estonija bi mogla započeti vakcinaciju tinejdžera do jeseni, a Austrija želi da preko 340.000 dece uzrasta od 12 do 15 godina vakciniše do kraja avgusta. Mađarska je počela da vakciniše tinejdžere stare od 16 do 18 godina sredinom maja, dok je San Marino počeo vakcinaciju dece od 12 do 15 godina 1. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu