Naučnici tvrde: Još jedan element pomaže u borbi protiv koronavirusa

Naučnici iz SAD došli su do otkrića da bi još jedan element mogao znatno da pomogne u borbi protiv koronavirusa. U pitanju je jod - supstanca koje najviše ima u algama, kuhinjskoj soli i morskim ribama.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 21.08.2020.

11:41

Naučnici tvrde: Još jedan element pomaže u borbi protiv koronavirusa
Foto: depositphotos/Surabky

Glavni istraživač kompanije SAIC dr Gari Voren, u svom radu objavljenom u publikaciji Research Gate, objasnio je kako maksimalne preporučene dnevne doze joda dovode do smrti ćelija zaraženih koronavirusom. Ovim se, smatra Voren, ujedno i sprečava širenje virusa.

Preporučeni dnevni unos joda u organizam je od 1,5 do 2,4 mg po osobi, a količina varira od telesne težine. Naglasio je da bi, što više ljudi unosi visoku količinu joda, i mogućnost prenosa koronavirusa mogla znatno da opadne. Samim tim, i smrtnost bi se smanjila.

Inače, zanimljivo je da su neke države (poput Vijetnama, Tajlanda ili Filipina) već počele da koriste jod kako bi dodatno zaštitile medicinare koji se bore protiv kovida 19. Naravno, ovo je samo dodatak obaveznoj zaštitnoj opremi, odnosno maskama, rukavicama, skafanderima itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: