Zdravlje

Nedelja, 13.02.2022.

18:02

Novi hibrid koronavirusa potvrđen u Evropi

U Velikoj Britaniji je potvrđena varijanta deltakron - spoj delte i omikrona. Smatra se da je mutant deltakron evoluirao kod pacijenta koji se zarazio s obe varijante u isto vreme, ali nije jasno da li je "uvezen" ili potiče iz Britanije.

Izvor: Dnevnik.hr

Novi hibrid koronavirusa potvrđen u Evropi
Foto: P. Heitmann/Shutterstock

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva takođe ne zna koliko je novonastali virus zarazan ili ozbiljan i da li će uticati na delotvornost vakcine.

Profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Ist Anglija, rekao je da ''ne bi trebalo da predstavlja preveliku pretnju'' jer Velika Britanija ima ogroman nivo imuniteta protiv izvornih sojeva delte i omikrona, prenosi Daily Mail.

''Trenutno nisam preterano zabrinut'', kazao je Hanter s obzirom na to da brojke novozaraženih padaju. Ova britanska varijanta nije povezana s onom na Kipru.

Profesor Fransoa Balo, genetičar s Univerziteta Koledž London, rekao je da je to malo verovatno nakon što se svi vakcinišu ili imaju infekciju.

''Neke varijante biće teže od drugih, ali nakon što su svi vakcinisani i/ili zaraženi više puta, nijedna varijanta ne može da nas vrati na nivo hospitalizacije i smrti koronavirusa koju smo doživeli tokom vrhinca pandemije'', zaključio je Balo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Podeli: