Hlor iz bazena i disajni problemi

Deca koja redovno koriste zatvorene bazene imaju veće šanse da dobiju astmu, upozoravaju naučnici. Po njihovim rečima, hlor koji se koristi u bazenima može povećati rizik da deca do šest godina obole od astme, a takođe su i veće šanse od dobijanja alergijskog rinitisa i drugih vrsta alergijskih kijavica. To je zbog toga što nusproizvodi hlorizacije zagađuju vazduh u zatvorenim bazenima, nadražujući pluća zbog čega ona postaju osetljivija na alergene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2009.

15:42

Default images

Istraživači sa Katoličkog univerziteta u Luvenu u Belgiji tvrde da je efekat hlora na respiratorni sistem kod dece pet puta gori nego što je slučaj sa pasivnim pušenjem.

Smatra se da u Velikoj Britaniji više od pet miliona ljudi pati od astme. Međutim, dobrotvorne organizacije za borbu protiv astme kažu da pomenuto istraživanje nije dovoljno definisano da bi se roditeljima savetovalo da ne puštaju decu u zatvorene bazene.

U studiji čiji je rezultat objavljen u časopisu „Pedijatriks“, izvršeno je upoređivanje zdravstvenog stanja 733 tinejdžera između 13. i 18. godine koji redovno plivaju u zatvorenim bazenima sa stanjem 114 tinejdžera koji treniraju u bazenima u kojima se nalazi mešavina bakra i srebra. Pokazalo se da je veći odnos astme kod one dece koja su češće odlazila na bazen.

Profesor toksikologije Alfred Bernard, koji je bio na čelu istraživanja, objašnjava: „Nema sumnje da hlor u bazenima ima veze sa alergijskim oboljenjima koja pogađaju zapadni svet. Verovatno da nije slučajno to što su zemlje sa velikim brojem pacijenata koji boluju od astme i respiratornih alergija ujedno i one zemlje u kojima su bazeni jako popularni.“

Topao vazduh ne smeta

Međutim, dr Ilejn Vikers smatra: „Astma nastaje kao rezultat kompleksne mešavine genetskih faktora i životne okoline, tako da je potrebno više istraživanja pre nego što dovedemo u vezu astmu sa upotrebom hemikalija u bazenima. Plivanje je odličan vid vežbe za decu sa astmom, jer pomaže u jačanju kapaciteta pluća, a malo je verovatno da topli vlažni vazduh u zatvorenim bazenima izaziva simptome astme. Govorimo roditeljima dece sa astmom da nemaju razloga da budu zabrinuti ako njihovo dete ide na plivanje, osim ako se simptomi astme ne razviju u toku odlaženja na bazen.“

Izvor: CDC/IB, Blic.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: