Ovih pet namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom

Izvor: index.hr

Sreda, 15.03.2023.

10:26

Default images
Foto: Shutterstock/Olga Klochanko

Prema najnovijim podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji nekoliko namirnica koje su najčešće odgovorne za trovanje hranom kod ljudi. Kako Best Life prenosi, ponekad čak i najzdravije namirnice mogu izazvati trovanje ako nisu pravilno pripremljene ili konzumirane neočišćene.

Sirovo meso

Ako ste jedni od onih koji uživaju u šnicli ili nekoj drugoj vrsti sirovog mesa, stručnjaci upozoravaju da bi ova ljubav mogla da vas dovede u opasnost od trovanja. Naime, sirovo meso može sadržati bakteriju Iersinia, koja izaziva oko 117.000 različitih infekcija i 35 smrtnih slučajeva u SAD godišnje, Escherichia coli (E. coli), koja dovodi do hemolitičko-uremičkog sindroma opasnog po život u čak 10 odsto infekcija, i salmonela, koja je povezana sa 1,35 miliona infekcija i 420 smrtnih slučajeva u SAD godišnje.

Voće i povrće

Iako su sveže voće i povrće suštinski deo zdrave ishrane, oni su i glavni izvor trovanja bakterijama E. coli, listerije i salmonele, prenosi Best Life. Da biste se zaštitili, CDC preporučuje da perete voće i povrće i gulite ih tek nakon što su oprani kako biste izbegli kontaminaciju bakterijama iz kore. Dijetetičari tvrde da je temeljno pranje voća i povrća nakon kupovine najbolji način da se spreči unos ovih bakterija i izbegne trovanje.

Sirovi mlečni proizvodi

Iako neki dijetetičari kažu da sirovi mlečni proizvodi mogu biti korisni za naše zdravlje, većina stručnjaka se ne bi složila. Na primer, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da teze o prednostima sirovih mlečnih proizvoda još uvek nisu naučno potvrđene.

CDC ističe da su sirovo mleko i proizvodi od sirovog mleka često kontaminirani raznim bakterijama, a to su Campilobacter, Criptosporidium, E. coli, Listeria i Salmonella, a sve to može izazvati ozbiljne bolesti i dovesti do trovanja hranom.

Jaja

Jaja su takođe jedna od namirnica koja može biti kontaminirana salmonelom, bakterijom koja može da izazove trovanje hranom i dovede do ozbiljne bolesti ili čak smrti, upozoravaju stručnjaci. Da biste se što bolje zaštitili, preporučuje se da jaja držite u frižideru na odgovarajućoj temperaturi.

Plodovi mora

Sirovi ili nedovoljno kuvani morski plodovi, posebno školjke, mogu izazvati trovanje hranom. Kako objašnjavaju dijetetičari, najčešće se povezuju sa salmonelom i Vibrio vulnificusom, koji se javlja uglavnom kod ostriga i povezuje se sa 80.000 infekcija i 100 smrtnih slučajeva u SAD svake godine, dok je u ostatku sveta ta cifra još veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: