Prevencija 8

20.04.2024.

8:08

Lekovita svojstva rakije: Evo koje tegobe leči

Naši preci su decenijama koristili rakiju za lečenje određenih bolesti.

Izvor: B92

Lekovita svojstva rakije: Evo koje tegobe leči
5PH/Shutterstock

Podeli:

Šljiva, dunja i kajsija su neke od najpoznatijih rakija. S obzirom na visok procenat alkohola, treba biti oprezan sa njihovom konzumacijom.

Međutim, naši preci su decenijama koristili ovo piće za lečenje određenih bolesti.

Postoji verovanje da je rakija lekovita i da jedna čaša ovog alkoholnog pića blagotvorno deluje na zdravlje, što su potvrdila i neka medicinska istraživanja.

Naime, prirodni lekovi mogu da budu efikasni u lečenju prehlade i gripa, ali samo ako se pravilno promenjuju. Terapija biljkama gotovo da nema kontraindikacije i trovanja su izuzetno retka, ali način njihove primene i količinu treba pravilno odrediti.

Kada je reč o rakiji koju mnogi koriste kao najjači narodni lek, ona može pomoći u sledećim situacijama.

Bolovi u stomaku

Veruje se da posle obilnog i masnog obroka gutljaj-dva čaja od šljive ili biljnog čaja umiruje stomak.

Zubobolja

Pre nego što su analgetici postali uobičajeni u domaćinstvu, zubobolja se lečila gutljajem rakije koja se neko vreme držala u ustima na bolnom mestu i njime se mazala usna duplja. Ta rakija se nije pila, već je posle izvesnog vremena ispljuvana.

Bol u grlu

Verovalo se da će grgljanje i ispiranje grla rakijom sa nekoliko kapi propolisa uspešno dezinfikovati grlo i ublažiti bol.

Bol u leđima

Malo rakije se nežno umasira na bolna i ukočena leđa. Postupak je ponovljen posle nekoliko sati, a za ovu svrhu je posebno korišćen novčić.

Ukočenost vrata

Kao i ukočenost leđa, naši preci su rakijom na isti način lečili ukočenost vrata, masiranjem.

Slaba cirkulacija

Naši bake i deke često su dan započinjali čašicom rakije na prazan stomak. Verovali su da na taj način pokreću spor tiraž.

Urološki problemi

Rakija sa peršunom korišćena je kao saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Dezinfekcija rana

U nedostatku medicinskog alkohola, rakija se koristila za ispiranje i dezinfekciju rana.

Skidanje temperature

Oblozi od rakije, uključujući i one od kamilice, dobri za snižavanje temperature. Oblozi se stavljaju na određene delove tela, a njima se mogu masirati stopala i dlanovi. Rakija inače deluje tako što širi krvne sudove, posle čega se lakše oslobađa toplota iz tela i to će pomoći. Moramo da napomenemo da oblozi od rakije nisu dovoljni kada su u pitanju visoke temperature. Treba znati i da alkohol može da izazove iritaciju kože, posebno ako se ne razblaži u vodi.

Kada je znak da ste preterali?

Istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje alkohola povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji koji umereno koriste to piće, ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti – infarkta srca, srčane slabosti, povišenog krvnog pritiska i šloga.

Jedna čašica rakije leči upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kome se nalazi masna naslaga, koja može da prouzrokuje i srčani udar, a takođe usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako već postoji.

Bitno je upamtiti da se pod umerenom konzumacijom podrazumeva jedno do dva alkoholna pića koja sadrže 10 grama alkohola, s tim što se trudnicama ne preporučuje.

S druge stane, ako se uzima češće veća doza alkoholnih pića, onda je dejstvo štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova.

U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina može da dođe do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promenama.

Istovremeno dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: