Prevencija 0

19.04.2024.

16:50

Ulje ove biljke koristi se od davnina, čuva naše zdravlje i lepotu

Ulje crnog kima leči bolesti i održava zdravlje organizma? Evo šta se dešava u našem telu ako svakodnevno koristimo ulje ove biljke.

Izvor: B92

Ulje ove biljke koristi se od davnina, čuva naše zdravlje i lepotu
Dionisvera/Shutterstock

Podeli:

Ulje crnog kima se preporučuje kod raznih bolesti - Astme, polenske groznice, nadudosti.

"Crni kim leči sve bolesti osim smrti" reči su proroka Muhameda stare više od 1.300 godina, a mnogo toga što znamo o ovoj biljci upravo nam dolazi sa Istoka.

U istočnjačkoj kuhinji, ova biljka predstavlja jedan od osnovnih začina. U Srbiji se može pronaći u dobro snabdevenim radnjama, ali se, nažalost, ne koristi u tolikoj meri u tradicionalnoj kuhinji.

U Turskoj, Iraku i Egiptu ova biljaka je veoma prisutna u narodnoj medicini, ali i u preporukama lekara. Ono što svakako znamo, jeste da se seme crnog kima pretežno sastoji od zdravih, nezasićenih masnih kiselina po imenu linolna kiselina.

Našem organizmu su potrebne masne kiseline, ali ih ne možemo samostalno proizvesti. Ovo ulje u sebi sadrži visok procenat cinka, aminokiselina, selena i magnezijuma.

Kako ulje crnog kima deluje na naš organizam?

Iako se ulje ove biljke zadržalo više u oblsti narodne medicine, naučnici  su sproveli neka istraživanja i utvrdili određene karakteristike ove vrste ulja:

  •     Ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo
  •     Ublažava bolove
  •     Deluje protiv upala
  •     Pomaže u snižavanju krvnog pritiska
  •     Pomaže u otklanjanju grčeva
  •     Odlično je za dezinfekciju

Naučnici su takođe otkrili da ovo ulje ima odlično dejstvo i na imuni sistem. Odlično je protiv kijavice, a primenjuje se i pri problemima sa želucem i crevima.

Ljudi koji imaju pozitivno iskustvo sa korišćenjem ovog ulja savetuju da je najbolje uzimati jednu kafenu kašičicu ujutru. Na ovaj način, prema njihovim rečima, sprečiće se nastanak mnogih bolesti i telo će nam zdravstveno biti ojačano. Ukus ovog ulja jeste specifičan, tako da će vam trebati neko vreme da se na njega naviknete. Zato se preporučuje da uz njega popijete neku tečnost.

Takođe možete uzimati ovo ulje i u vidu tableta, koje možete potražiti u prodavnicama zdrave hrane.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: