Prevencija 0

17.04.2024.

8:08

Ovo je najvažnija stvar za zdravlje jetre

Kada razmišljamo o zdravlju, najveću pažnju pridajemo srcu i mozgu, ali i zdravlje jetre je važno kako starimo.

Izvor: Index.hr

Ovo je najvažnija stvar za zdravlje jetre
Shutterstock/Danijela Maksimovic

Podeli:

"Jetra je vrlo važan organ koji obavlja nekoliko kritičnih funkcija, a bolest jetre često se nedovoljno dijagnostikuje. Pacijenti mogu imati uznapredovalu bolest jetre, a do trenutka kada je otkrijemo, mogućnosti lečenja mogu biti ograničene", objasnila je dr Sudha Kodali za Prevention.

Najvažnija stvar koju možete učiniti za zdravlje svoje jetre jeste uravnotežena ishrana bogata antioksidansima, kao i bitnim vitaminima i mineralima.

"Pokazalo se da zdravlju jetre najviše godi mediteranska ishrana. Ona naglašava uključivanje raznovrsnog povrća koje pruža vlakna i antioksidanse, ribe, orašastih plodova koji nude omega masne kiseline i druge minerale i vitamine, te proteine i ugljene hidrate u umerenim količinama", pojasnila je doktorka.

Dobro uravnotežena ishrana, a ne vitamini i dodaci ishrani, trebala bi da bude u središtu pažnju. Međutim, pokazalo se da je vitamin E koristan u poboljšanju sadržaja masti i upale u jetri.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: