Određena vrsta kafe može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema – da li je pijete baš ovakvu?

Godinama se govori o kafi i zdravstvenim prednostima, ali negativnim efektima koje može izazvati konzumiranje ovog mnogima omiljenog napitka.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Neki smatraju da je odlična za nizak pritisak, pamćenje, dok drugi je dovode u vezu sa rizikom od pojave kardiovaskularnih oboljenja. Kako je ovo ne samo omiljeni, već obavezni napitak za mnoge, bez kog ne mogu da započnu dan, nije nelogično što se gotovo svakodnevno istražuje utucaj kafe na zdravlje.

Pa tako jedna nova studija sugeriše da bi određena vrsta kafe mogla da ima štetno dejstvo na nas. Stručnjaci su naveli da jako pržena kafa može da uspori varenje i stvori stomačne tegobe.

"Postoje dokazi da kafa različitog stepena pečenja utiče na varenje na različite načine. Na primer, jako pržena kafa može donekle da blokira varenje, da ga uspori. Dok će slabije pržena kafa, naprotiv, ubrzati varenje", stoji u okviru studije.

Takođe, naglašeno je da su posledice konzumiranja ovakvog napitka nadimanje, gastritis, pa i gojenje.

Preporuka stručnjaka je da se ovakva, jako pržena kafa ne kombinuje sa obilnim i nutritivno jakim obrocima. Ako volite ovakvu kafu jačeg ukusa koja se dobija dužim prženjem zrna, najbolje je da je pijete između obroka, savet je nutricioniste.

Neka od ranijih studija je ukazala da preterivanje u kafi može da poveća rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu