Previše soli može da bude opasno po zdravlje, ali evo zašto nam je ona neophodna VIDEO

Hrana bez soli je bezukusna, a sa previše soli je nezdrava.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/dream79
Foto: Depositphotos/dream79

Kada smo bolesni lako prihvatamo sve zabrane, ali kada smo zdravi ne razmišljamo pre nego što problem nastane.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos 7,5 do 10,5 grama soli dnevno. Sve više od toga na duže staze vodi nas u rizičnu grupu.

"Ja savetujem 6 grama soli dnevno što je jednako oko 1,2 grama natrijuma. Ukoliko za doručak pojedete dve kriške hleba, već ste uneli 400 miligrama soli. Mi veoma mnogo neosetno unosimo so i to utiče na preopterećenost solima. U Japanu se smatra da je so jedan od glavnih karcinogena", rekao je gastroeterolog profesor doktor Vojislav Perišić, član Kraljevskog koledža lekara Velike Britanije.

On je dodao da moramo da znamo koliko soli unosimo u organizam. Ukoliko unosimo mnogo soli, onda je organizmu potrebno mnogo tečnosti.

"Mnogo soli, mnogo tečnosti u organizmu. Mnogo tečnosti, mnogo krvi. Mnogo krvi, veliko opterećenje krvnih sudova, bubrega i eto uslova za hipertenziju. Nije čudo što u lekovima za hipertenziju postoji uvek malo diuretika", kaže doktor Perišić.

Zbog toga savetuje da gledamo etikete na namirnicama koje kupujemo kako bismo sačuvali naše zdravlje. Pogledajte šta je još doktor Perišić savetovao vezano za so u gostovanju na Prvoj televiziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu