Tri nova slučaja limfoma dnevno

U Srbiji se svakoga dana dijagnostikuju tri nova slučaja limfoma, a dva do tri puta više pacijenata se ne dijagnostikuje na vreme, navode stručnjaci povodom obeležavanja, 15. septembra, Svetskog dana borbe protiv limfoma.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. moja sestra ima 21 godinu i pre mesec dana je pocela da se zali na bolove u grudima,posle 15 dana lezanja na institutu Vojvodine u Sr.Kamenici ustanovljena je boles Hockin limfon u sredodrudju i na desnom plucnom krlu,kako je doktor rekao to je drugi stadijum,tumorska masa je 9x8x8 cm,posto sad cekamo neke dodatne histo patoloske analize ona jos nije pocela da prima nikakvu terapiju,pa mene zanima koliko ta bolest brzo napreduje,i koliki je procena izlecenja,ona sad nema apsolutno nikakve bolove osim rane od biopsije ali to je normano.HVALA UNAPRED
   (Jovan Aleksinac, 30. mart 2013 01:14)

  # Link komentara

 2. Moja majka boluje od Hockinsovog limfoma od 2004. Bolest nisu mogli da otkriju 8 meseci.Nijedna zlezda nije bila spolja,samo u abdomenu.Bolovi u stomaku,umor,mrsavljenje,nocno preznojavanje.Morali su da je operisu i otvore stomak da bi dosli do dijagnoze.Izvadili su tad i slezinu, jer je bila napadnuta.16
  hemioterapija.Bila je ok 1,5 god,a onda se bolest vratila.Opet lutanje da bi se doslo do toga da je recidiv.Ovog puta zracenje.I kad smo pomislili da je to kraj,jer je 3,5 god bila odlicno,bolest je ponovo napala.Ovog puta pluca,odn.medijastinum.Ponovo pakao i hemioterapija.Od tada ne cuje dobro,peti put joj je otvaran trbuh.To su posledice hemioterapije.Ali bolest je vec 2 godine u remisiji i ona je odlicno.Radi i zivi normalno.Imunitet ne sme da opadne,jer se bolest vraca.Ljudi u Srbiji nisu osvesceni koliko su limfomi podmukli.Lekari,takodje,ne prepoznaju simptome.Limfomi i leukemije su vrlo opasni.Ne daj,Boze,nikome,taj pakao.Morate se informisati iz knjiga medicinskih,jer ne postoje kampanje koje bi vas osvestile.Puno srece svima koji se lece i koji su izleceni.Neprestana borba i optimizam!
   (Ena, 14. septembar 2012 18:08)

  # Link komentara

 3. Kao sto rkoste, limfoma i oko 40, a Hodzkinove bolesti jos nekih 4-5. Hockin je izlijeciv u visokom procentu (80%), a non-hockin (Non-Hodgkin) ima sto se prognoze tice dvije glavne grupe: agresivni i ne agresivni. Ovaj drugi najcesce i ne treba lijeciti, po nekada i 30 godina, a ako treba, bolest se drzi pod kontrolom, ali ne moze da se izlijeci. Ovaj drugi - agresivni - mora da se lijeci odmah. I tu kasnjenja mogu da budu uzrok problema. Znaci kako ste vi napisali - limfom - nekih 35% od svih limfoma zavisi od brze i tacne dijagnoze. Sa ostalima se moze polako i bez straha.
  Pozdrav Mileni Todorovic.
  (Petar A, 14. septembar 2012 17:40)

  # Link komentara

 4. Имао сам лимфом (Хоџкин) и преживео сам. Дијагноза је постављена када сам већ био у 4б стадијуму. То је када је цело тело и органи напданути и када постоје и примарни и секундарни симптоми. Лекари, на западу-где живим, су поставили најмање четири погрешне дијагнозе: туберкулоза, алергија на све и свашта, упала црева итд. . Већина пацијената нема болова, али ако нека од отечених лимфних жлезда притисне на неки живац-болови су несносни! Ја сам имао несрећу да ниједан од периферних лимфних чворова није отекао и није могло ништа да се примети на врату или под пазухом. Када сам за Нову 2005, завршио у хитној и хитно на онкологији, све се променило: побегао сам са онкологије и прешао на хематологију, самоиницијативно изабрао лекара (начелника клинике)и онда је кренуло све-8 хемиотерапија по BEACOPP режиму, упала плућа.... Али, након прве терапије су престали сви симптоми! Било је тешко, било је мучно, али сам преживео. Људи, борите се, немојте одустајати када вам лекар каже да је то само умор, не одустајте. из крвне слике се не може рећи да ли је лимфом у питању или не, али добар лекар може да препозна ако има ултразвучни преглед, крвну слику, опис симптома. Срећно свима који су преболели ову болест, а онима који су тек добили дијагнозу: Ако сте морали да добијете рак, будтие срећни да је то лимфом.
  (горан, 14. septembar 2012 15:31)

  # Link komentara

 5. Kakav užas!
  Laik sam, ali ipak da pitam stručnjake: Zašto odmah, čim dodje pacijent sa nabrojanim simptomima, ne urade analize kojima bi potvrdili ili odbaculi ovu bolest. Pa ako jeste-dobro, ako nije još bolje. Zašto baju mesecima dok ne bude kasno?!
   (ljilja, 14. septembar 2012 14:01)

  # Link komentara