Skrivena bolest - hipertireoza

Hipertireoidizam karakteriše hipermetaboličko stanje koje je praćeno povećanjem nivoa slobodnih hormona tiroidee fT4 i fT3 u krvi.

Piše: mr farm. spec. Jelena Marković / Farmakon
Foto: Jelena Vemić

Pošaljite komentar
 1. Ja zamalo da umrem od agranulocitoze, jer mi Endokrinolog nije rekao da proveravam leukocite I neutrofile u toku terapije sa PTU-om. Posle su mi dali Tiastat I ista prica, konstantno temperatura 39, leukociti 1, neutrofili 0.1 prakticno agranulocitoza I od drugog leka. Morala sam da popijem radioaktivni jod na kraju, jer operacija ne moze I niko me ne bi uveo u anesteziju sa ovakbim stanjem. Proslo je tek 7 dana od te doze joda sto sam popila... Nadam se boljitku. Plasi me srce, sve mislim Stace, jer brzo I jako kuca, iako sam ma Propranolol (lek za stce). Eto, otvorite cetvoro ociju kad trazite Endokrinolog. Ja zamalo da umrem od agranulocitoze, jer me doktor nije nista upozorio.
  (Sanjs, 15. avgust 2016 02:58)

  # Link komentara

 2. Tema je veoma zanimljiva za sve nas koji smo operisali štitnnu žlezdu i imamo egzoftalmus, baš zbog toga što se o lečenju istog ne zna puno. Dok sam pažljivo čitala text, samo jedna mi se vrtela u glavi: da li je moguće da neko napiše ovakav text i misli da prosečan posetilac b92 može da razume o čemu se ovde radi? A onda vidim da nisam jedina koja je to primetila.
  (mirzino jato, 14. jun 2012 12:28)

  # Link komentara

 3. Uz dužno postovanje:ako ste ovo pisali kao predavanje na simpozijumu sa temom iz endokrinologije, uredu je. Ali molim Vas, ovo ste pisali valjda za širu javnost koja treba da Vas razume. Zbog toga Vas, kao i sve ostale stručnjake, molim da stručne izraze ubuduće zamenite prigodnim razumljivim rečima kako bi to što pišete imalo efekta. Ipak je ovaj sajt namenjen širokom auditorijumu koji najčešće nerazume stručnu terminologiju. Ipak hvala na ulženom trudu !!!
  (Nebojša Stajković, 1. jun 2012 18:13)

  # Link komentara

 4. Poštovani , imam 17 godina , i osjećam se jako nemoćno , umorno , često mi dođu slabine , drhtavica i ubrzano lupanje srca . Imala sam visok krvni pritisak . Ustanovili su mi sidropenijsku anemiju . Međutim , jedan doktor mi je ugledao sitne bubuljice na prsima , koje imam već 3-4 godine , ali tome nisam pridavala veliku pažnju . Rekao mi je da provjerim TSH , i on je u normali . Također mi je preporučio T3 i T4 , čije rezultate još čekam . Išla sam na UZV štitne žlijezde , i piše ovako : Štitna žlijezda je odgovarajućeg smještaja , veličinom u referentnim granicama , pravilne konture , lako grublje ehostrukture , SA DISKRETNIM , OBOSTRANO HIPOEHOGENIM AREALIMA FORME MIKROCISTIČNIH FORMACIJA . Možete li mi objasniti šta znači ovo što sam napisala velikim slovima ?
  Veliki pozdrav.
  (Nadine Goretic, 17. maj 2012 22:35)

  # Link komentara

 5. PTU se prema najnovijim FDA smernicama preporucuje sam u prvom trimestru trudnoce,u svim ostalim slucajevima prednost ima thyrozol.
   (pacijent, 6. maj 2012 16:26)

  # Link komentara