Subota, 13.11.2021.

16:07

Ubrzan rad srca, teško disanje, vrtoglavica i "knedla u grlu" ukazuju na pojavu specifičnog sindroma

Izvor: magazin.hrt.h

Ubrzan rad srca, teško disanje, vrtoglavica i "knedla u grlu" ukazuju na pojavu specifiènog sindroma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Dusan993

pre 2 godine

Prosao sve opisano i na kraju resio bez lekova. Trebalo mi je oko godinu dana da se dovedem u red, mada sam u kriznim trenucima uzimao Leksilijum. Napadi su se uglavnom dogadjali uvece, kada legnem. Prvo sto savetujem jeste detaljan sistematski pregled koji ukljucuje i holter, ultrazvuk srca i sve ostalo. To ce vam dati jednu vrstu smirenja jer cete videti da ste zdravi.
Zatim je dobro uraditi test opterecenja jer cete onda videti kako radi srce

Zatim sam ukljucio holisticke terapije, meditaciju, razne tehnike isceljivanja, prirodne cajeve itd. To sve trazi odredjeno vreme ali napredak je primetan. Na kraju sam shvatio da mi zeludac nije u redu i otisao sam da ga namestim. Ispostavilo se tacno, bio je uvrnut oko svoje ose, tacnije kaskadni zeludac sam dobio. Kada sam pitao za razlog, odgovor je bio stres. Kada sam to namestio, sve je leglo na svoje mesto. Ubrzo sam poceo da vezbam i treniram i sada se osecam odlicno.
Dakle godinu dana mi je trebalo da resim sve. Da, nisam pomenuo da sam dao otkaz u firmi u kojoj sam i poceo da dozivljavam stres, i presao sam u drugu, mnogo humaniju i bolju firmu.

Tako da, prilicno kompleksan problem koji zahteva ozbiljnu posvecenost da bi se resilo. Jedini uzrok je STRES!
(Lemi, 14. novembar 2021 11:16)

Pozdrav Lemi imam slican problem s tim da mi je kiselina ostetila dvanestopalacno crevo i jednjak. Sad pijem Emanera i Gastroperidon. Na koji nacin da se zeludac vrati u pravo stanje posto mi je takodje uvrnut

lilly

pre 2 godine

"Sve u svemu meni je sad cilj rešiti se Helikobakterije i izbaciti ovaj nagomilani strah od tahikardija i napada iz kostiju. Srećno i poboljšavajte svoj život, rešite se stresa, jačajte psihički."
(Miloš, 14. novembar 2021 20:43)

Ja sam na internetu procitala da heliko voli kiselu sredinu i nakon toga sam svako vece pre samog spavanja uzimala kasicicu sode bikarbone i casu vode. Na sledecoj kontroli test na heliko je bio negativan.
Ne znam da li je ova metoda bezbedna po zdravlje, ali meni je pomogla sa heliko.

Vilma

pre 2 godine

Iz mog iskustva, uzročnik je bio koksaki virus iz B grupe, više podtipova, koji pripada grupi enterovirusa. Od 2008. godine do danas, malaksalost se smenjivala, dugo godina su bile konstantno prisutne subfebrilne temperature i u odredjenim periodima bas jak bol u predelu srca koje nije mogao da otkloni Rapten K-4 puta dnevno, puls do 200 otkucaja u mirnom stanju posle skoro sat vremena čekanja na eho srca. Preležah perikarditis i mioperikarditis, ostale su posledice sa zaliscima, dosla je kardiomiopatija na red. Čuvajte se ljudi. Ne znam čime se leče uzvišena bića, ali Koenzim Q10 nije dao neke posebne efekte, Ecomer, Vitamin C, B, E, Selen, Magnezijum? Postoje li neki kvalitetniji suplementi ili lekovi iz drugih zemalja koji bolje leče ove bolesti? I dalje imam malaksalost, pri promenama vremena ume da gusi i da se javi bol u sredogrudju.

Danijel

pre 2 godine

Ja imam napade panike nekoliko puta godišnje.
Strašno loše iskustvo.Imao sam napad panike u snu,umalo da se ugušim. Uzrok su negativne misli. Počeo sam da pijem viski svakodnevno i ponekad duvam vutru. Pomaže,znam da ne smem to da kažem,ali pomaže.Nema više učestalih napada panike ali su negativne misli i dalje tu.
Ako imate istinskog prijatelja ili partnera, to će da vam pomogne više od bilo čega drugog.
Volio bih da imam reset dugme na mozgu pa da krenem iznova,svjež,zdrav i veseo...hm živote.

Miloš

pre 2 godine

Meni je pre 15 god. umro otac i od tada počinju problemi sa stomakom. Posle obroka nadutost i ubrzan rad srca. Polako prolazi vreme i uz moje poroke alkohol i ponekad cigarete problem se produbljuje, napadi učestaliji i anksioznost i fobija se pojavljuju. Začarani krug stresa, napada, odlazaka u hitnu. Svi testovi pokazuju da je srce zdravo, svi nalazi takodje. Sreća pa mi psihijatrove tablete nisu godile želucu pa sam ih prestao posle 7 dana. Tek nakon 9 godina otkrivam da imam Helikobakteriju. Uvek sam tvrdio da moj problem ima veze sa stomakom ali su dr. to pripisivali stresu, psihi. U principu zeznuto je, mene više plaši preskakanje- aritmija od ubrzanog pulsa-tahikardije. Trenutno pijem concor (antiaritmik) 2.5mg, pola tablete ujutru, preventivno i tražim način kako bih se rešio helikobakterije bez antibiotika. Stres,preterano razmišljanje, nezdrave navike pa onda nespavanje i začarani krug simptoma kojima ne znaš jesu li uzrok ili posledica. Nakon prvog hospitalizovanja sam rekao sebi ako preživim idem negde na odmor.Kupio uštedjevinu i otišao na Tajland, naravno ni traga od aritmija. Sve u svemu meni je sad cilj rešiti se Helikobakterije i izbaciti ovaj nagomilani strah od tahikardija i napada iz kostiju. Srećno i poboljšavajte svoj život, rešite se stresa, jačajte psihički.

Урке

pre 2 godine

Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.
(VukO, 14. novembar 2021 11:50)
Ја сам са око 33г добио изненадну аритмију, пулс између 130-150 у стању мировања који нису могли да умире на институту у Ср. Каменици, инекцијама и вежбама дисања, у хитној. Тек сутрадан после доста сати проведених у том стању сам под анестезијом третиран дефибрилатором да би поремећен импулс довели у ред, да они струјни удари као на филму. Јако трауматично искуство, које не бих умео ни да опишем. После радио тест оптерећења, што је психички био страшан изазов, срце као мишић скроз уредно на свим прегледима. У мом случају је било сломљено срце, доживљен дуготрајан континуирани стрес патња, потрошена сва енергија и живци, и на крају издаја од стране једне женске особе. Да, нисам то себи требао да дозволим. Од тада имам страх кад ми пулс скочи због неке физичке активности јер све ме враћа на тај дан и период, кад је стресна ситуација срце уме да прескочи и убрза. У почетку је то било веома тешко контролисати, креће паника а треба бити смирен. Доста вежбам смиреност и разумност, укључујем сад и мозак при доношењу одлука, ја сам на себи доказао да је у срцу душа коју треба неговати. Притискају ме и ти аспекти које спомињеш па је велики изазов како подесити живот са новонасталим ситуацијом, сад корачам као по јајима а морам мушки да запнем, уметност је наћи решење.

NebaCar

pre 2 godine

@vukO

Mozes da.bi bio mirniji da uradis holter ekg 24h, ja sam imao nesto slicno, imam ih ponekad i danas, sve ide iz glave, cim si ti ovde i pises o tome, znaci da ti je to vec malo otislo vise na psihickoj bazi, savet moj da ne citas dijagnoze po internetu jer te to moze uvuci u vecu anxioznost, nema potrebe za tim, ne citaj nusefekte lekova i slicno, ako ti nesto lekar prepise ispoštuj terapiju i to je to, ali izbegavaj da mislis i citas sta ako je ovo ili ono, uglavnom je sve bezazleno.
Bromazempam ako si bas uznemiren i setnja, nemoj da lezis ako popijes, hobi neki, druzenje, to sto si neoženjen pa boze moj ima mnogih koji nisu, nikad se ne zna kad ces naici na srodnu dusu.
Samo pozitiva!

ja

pre 2 godine

Patim od tog menadžerskog sondroma od 2001 godine. Ono sto je loše je da od tada jedino što sam uspeo je da se naviknem i pomirim sa tim, ono što je dobro je da nema nekih organskih poremećaja, osim što definitivno utiče na imuni sistem i kvalitet društvenog života. Npr krenem kolima ka gradu i odjednom opšta uznemirenost celog organizma, srce u grlu, lupa ne toliko brzo koliko jako.. Čim se vratim kući sve spadne 80%. Par godina bol i levoj strano stomaka, oštar bol i grudima kao da mi je neko nabio nož. Desetak puta kod ozbiljnih lekara i nista nisu našli. Tada sam odlučio ili da umrem ili da ignorišem simptome iako nisu uopšte bezazleni ni mali. I uspeo sam, imam i dalje simptome ali prosto ne obraćam pažnju. Probode u grudima, jave se tačkice pred očima itd ali prosto ne konstatujem. Koliko toliko vodim računa o sebi, gledam svaki dan da prošetam po pola sata sat, pokušavam da se hranim zdravo ili bar da se ne prejedam, izbegavam negativne ljude....doktorka mi je jednom rekla da moze da prodje za mesec dana a može da traje i ceo zivot, nema garancija ni leka. Kao neko sa 20 godina iskustva sa ovim : ne slušajte organizam to je najveća greška, ako ste se pregledali znači nije vam ništa, ne tipujte se, nadjite interesantan hobi, vodite računa o sebi, nemojte se zatvarati i kuću, ono što je najteže odagnajte crne misli i loše ljude. To stanje je nastalo zbog dugotrajnog negativnog i lošeg razmišljanja, stalnih strahova, sumnji u sebe, znači jedino promenom razmišljanja možete da se izvučete. I da, izbegavate lekove za smirenje, oni ne leče uzrok nego trenutne simptome, samo ćete se navući a neće rešiti problem. Meni je trenutno kao kad imate neki neprijatan ožiljak, bolje da ga nema, ali ne smeta mi uopšte.

nano

pre 2 godine

@vuko: da, anksioznost uzrokuje sve to. kad pocne da se desava, bez panike, uzmi nesto da radis ili gledas, ne obracaj paznju, ignorisi. prestace.

Neko iz proste mase

pre 2 godine

@ VukO Po onome sto pisete verovatno se radi o anksioznom simptomu ili ti napad panike. Ja se sa tim borim vec decenijama, ne bas sa istim simptomima kao vi. Iskljucite da je neki organski problem tipa srce I onda naucite se da zivite sa tim uz lekove za smirenje, kod blagih pojava leksilium, demetrin, helex. Ako vas to drzi duzi period I remeti normani zivotni ritam, onda se prelazi na antidepresive, najefikasniji sa najmanjim nus pojavama je escilatopram ali se uzima duzi period , najmanje sest meseca. Deluje zadivljujuce dobro. Samo sugestija je takodje vazna-trenirajte se da ne reagujete panicno na napad panike Uvek budite svesni da je to trenutni problem, koji ce uskoro proci I da vas zivotno ne ugrozava. U najtezim trenutcima probajte bar deset posto da budete racionalni, a 90 posto nek bude anksiozna reakcija.

maresd

pre 2 godine

@VukO Imao sve to i gore i još uvek kad kako počelo je velikim stresom sa mojih 25 godina sad imam 36 .Borba samo. Psiha je čudo.Imam dve dijagnoze kad mi je lose imam terapiju za anksiozni depresivni sindrom. Kada se osećam bolje ukinem je i tako u krug. Fizička aktivnost šetnja pomaže .Naravno ako bi mogao da imaš lepše misli i da smanjis stres super mada ko to danas može. Idi ti kod psihijatra slobodno objasni tvoje probleme pa će ti on dati dijagnozu.Lekovima u zavisnosti od osobe do osobe treba oko mesec dana da krenu da deluju .Bar u mom slučaju sa mojom dijagnozom. Nisi sam i nije kraj sveta i ne treba nikoga da bude sramota ako odu do psihijatra pozdrav i sve najbolje

HigsovBozon

pre 2 godine

Vuko@
Reći ću Vam kakvo je moje iskustvo,pa prosudite sami.Prije pet godina,dok sam opušteno gledao teniski meč na tv-u,doživio sam strahovit napad panike(to u tom trenutku nijesam ni znao ).Srce mi je nekontrolisano lupalo,imao sam osjećaj da mi neko sjedi na grudima,preblijedio sam i bukvalno su mi se noge oduzele.U urgentnom centru su mi uradili sve potrebne analize,svi nalazi su bili u redu.Imao sam samo povišen pritisak.Dobio sam neki lijek za smirenje i preporuku da uradim sve moguće nalaze za srce.Već sjutradan napad se ponovio,nije bio tako intezivan kao prvog dana.Iznova sam pošao u urgentni centar.I sve je bilo u optimalnim granicama ,osim krvnog pritiska.U narednim mjesecima sam imao desetine napada,istovremeno sam uradio sve nalaze krvi,ekg,eho srca,test opterećenja,hormonske nalaze,eeg,snimanje krvnih sudova,i još gomilu pretraga Fizički sam bio gotovo pa savršeno zdrav.Na kraju sam završio kod psihijatra,teški anksiozno depresivni poremećaj,F 41,pijem Seroxat i bromozepam,funkcionišem savršeno.Ne plašite se,to se samo naša podsvijest pobunila protiv konstantnog stresa i tenzije.

Genico

pre 2 godine

Imao sam "ovo", tačno u slovo. Mislio sam da nema izlaza. Posle jedne godine posete lekarima dolazi neuropsihijatar. Bio sam osam nedeljau psihosomatskoj klinici. Posle toga još jedna godina posete psihologu - dva puta nedeljno. Sad je sve u normalu ali i pijem terapiju.
Moja preporuka, ne čekajte ni dan trazite pomoć. Sad zivim sasvim normalno.

Brada Bg

pre 2 godine

Pre 2 dana, oko podneva osetim da mi srce brzo kuca, a i leva strana, (noga) mi kao malo utrnila... Ne osecam je bas najbolje. Izmerim pritisak 140/100 puls 90.
Odem do mog lekara i prepisala mi lasix injekciju ali i dala uput da odradim lab analize i EKG u lokalnoj bolnici...
Pritisak se posle pola sata normalizovao na 120/80, nisam vise osetio da mi trni taj levi bok.
Krvna slika vrhunska, EKG takodje odlican, ali mi dok spec. na urgentom prepisao terapiju, tritace tablete ujutro po jednu dnevno, aspirin protect od 100mg isto po jednu dnevno i po potrebi bensedin/bromazepam.
Sinoc oko 23h opet isti osecaj, pritisak 140/100 puls oko 80, morao da odem do hitne, tamo mi dali isto lasix inekciju. Doktor koji me pregledao kaze da to nije visok pritisak, niti da imam lupanje srca ili preskakanje.
Ali cu ipak sutra otici privatno do interniste da vidimo do cega je sve ovo doslo.
Pitam se ovako laicki, da nije napad panike u pitanju tj anxioznosti?
Jer ako mi je sve u redu sa srcem, EKG normalan, krvna slika odlicna, da li bi to mogao biti uzrok?
U poslednjih par dana imam problem sa nesanicom, spavam u proseku 4-5 sati, nezaposlen sam, neozenjen.
Da li je problem u psihi, da ne mogu da kontrolisem ovo sto mi se desava, prvi put u zivotu da imam ovakve problem za 38 leta.
Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.
(VukO, 14. novembar 2021 11:50)

Za pritisak od 140/100 i pulsom od 90 ides po bolnicama? Mnogi od nas ne bi ni izlazili iz bolnice da idemo zbog toga!

Lemi

pre 2 godine

Prosao sve opisano i na kraju resio bez lekova. Trebalo mi je oko godinu dana da se dovedem u red, mada sam u kriznim trenucima uzimao Leksilijum. Napadi su se uglavnom dogadjali uvece, kada legnem. Prvo sto savetujem jeste detaljan sistematski pregled koji ukljucuje i holter, ultrazvuk srca i sve ostalo. To ce vam dati jednu vrstu smirenja jer cete videti da ste zdravi.
Zatim je dobro uraditi test opterecenja jer cete onda videti kako radi srce pod naporom i ako je sve kako treba dobicete dodatno uverenje da ste zdravi, to jako pomaze.
Ipak, to nece spreciti simptome da se pojave ali cete tada sebi reci da ste zdravi i onda to sve posmatrati kao psihosomatsku stvar. To je vec jedan korak napred.

Zatim sam ukljucio holisticke terapije, meditaciju, razne tehnike isceljivanja, prirodne cajeve itd. To sve trazi odredjeno vreme ali napredak je primetan. Na kraju sam shvatio da mi zeludac nije u redu i otisao sam da ga namestim. Ispostavilo se tacno, bio je uvrnut oko svoje ose, tacnije kaskadni zeludac sam dobio. Kada sam pitao za razlog, odgovor je bio stres. Kada sam to namestio, sve je leglo na svoje mesto. Ubrzo sam poceo da vezbam i treniram i sada se osecam odlicno.
Dakle godinu dana mi je trebalo da resim sve. Da, nisam pomenuo da sam dao otkaz u firmi u kojoj sam i poceo da dozivljavam stres, i presao sam u drugu, mnogo humaniju i bolju firmu.

Tako da, prilicno kompleksan problem koji zahteva ozbiljnu posvecenost da bi se resilo. Jedini uzrok je STRES!

VukO

pre 2 godine

Pre 2 dana, oko podneva osetim da mi srce brzo kuca, a i leva strana, (noga) mi kao malo utrnila... Ne osecam je bas najbolje. Izmerim pritisak 140/100 puls 90.
Odem do mog lekara i prepisala mi lasix injekciju ali i dala uput da odradim lab analize i EKG u lokalnoj bolnici...
Pritisak se posle pola sata normalizovao na 120/80, nisam vise osetio da mi trni taj levi bok.
Krvna slika vrhunska, EKG takodje odlican, ali mi dok spec. na urgentom prepisao terapiju, tritace tablete ujutro po jednu dnevno, aspirin protect od 100mg isto po jednu dnevno i po potrebi bensedin/bromazepam.
Sinoc oko 23h opet isti osecaj, pritisak 140/100 puls oko 80, morao da odem do hitne, tamo mi dali isto lasix inekciju. Doktor koji me pregledao kaze da to nije visok pritisak, niti da imam lupanje srca ili preskakanje.
Ali cu ipak sutra otici privatno do interniste da vidimo do cega je sve ovo doslo.
Pitam se ovako laicki, da nije napad panike u pitanju tj anxioznosti?
Jer ako mi je sve u redu sa srcem, EKG normalan, krvna slika odlicna, da li bi to mogao biti uzrok?
U poslednjih par dana imam problem sa nesanicom, spavam u proseku 4-5 sati, nezaposlen sam, neozenjen.
Da li je problem u psihi, da ne mogu da kontrolisem ovo sto mi se desava, prvi put u zivotu da imam ovakve problem za 38 leta.
Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.

Niki

pre 2 godine

Nakon prelezanog Kovida mnogo puta sam imao taj osjecaj, napade panike. Kardioloski sve u redu, ali odjednom, u sred noci, mirovanja, neocekivano se desi panicni napad. Vremenom se smanjilo, kada sam naucio da ga prepoznam, par sekundi bez uzrujavanja u prodje, ali na pocetku par put u Hitnu zavrsvao.

True

pre 2 godine

Imao sam problem, otisao kod doktora, sve opisao, svestan da sam pod stresom, objasnio problem i - dobio tablete za visok pritisak. To se desavalo u privatnom domu zdravlja, svima piznatog. Psihijatar je samo odmahnuo rukom i rekao, znate li vi koliko se meni ljudi javi sa slicnim problemom? Uzmite bensedin. To je bilo u drzavnom domu zdravlja. Toliko o pristupu i lecenju. Na moje pitanje da li moram da uzimam lekove ako otklonim uzrok, kardiolog je odgovorio da radim kako hocu ali da mi lek cuva srce. Psihijatar nije nista konkretno odgovorio. Znam jako mnogo ljudoi sa slicnim problemom. Uzrok su prilike na poslu i sadisticki odnos nadredjenih prema zaposlenima. Konstatan pritisak i strah od gubitka posla. Pretnje, nepravda, izostanak pivisice i napredovanja bez obzira na zalaganje. Cak ni posle visegodisnjeg truda. O tome se ne prica. Taboo. Ako se pomene, to je iskljucivo pivrsno i obojeno frazama. Problemu se ne pristupa sistemski i radnici nemaju apsolutno nikakvu podrsku. Na papiry oostoji neka kso zastita koju svaka firma lako resava. Sudski sporovi trajy deceniju i duze cak i kad je slucaj ocigledan.

život počinje u 50-im!

pre 2 godine

Da sa ovim, priznacemo, specificnim problemom odemo kod vise lekara i na identican nacin opisemo svoje tegobe, najverovatnije cemo dobiti vise razlicitih odgovora.

True

pre 2 godine

Imao sam problem, otisao kod doktora, sve opisao, svestan da sam pod stresom, objasnio problem i - dobio tablete za visok pritisak. To se desavalo u privatnom domu zdravlja, svima piznatog. Psihijatar je samo odmahnuo rukom i rekao, znate li vi koliko se meni ljudi javi sa slicnim problemom? Uzmite bensedin. To je bilo u drzavnom domu zdravlja. Toliko o pristupu i lecenju. Na moje pitanje da li moram da uzimam lekove ako otklonim uzrok, kardiolog je odgovorio da radim kako hocu ali da mi lek cuva srce. Psihijatar nije nista konkretno odgovorio. Znam jako mnogo ljudoi sa slicnim problemom. Uzrok su prilike na poslu i sadisticki odnos nadredjenih prema zaposlenima. Konstatan pritisak i strah od gubitka posla. Pretnje, nepravda, izostanak pivisice i napredovanja bez obzira na zalaganje. Cak ni posle visegodisnjeg truda. O tome se ne prica. Taboo. Ako se pomene, to je iskljucivo pivrsno i obojeno frazama. Problemu se ne pristupa sistemski i radnici nemaju apsolutno nikakvu podrsku. Na papiry oostoji neka kso zastita koju svaka firma lako resava. Sudski sporovi trajy deceniju i duze cak i kad je slucaj ocigledan.

život počinje u 50-im!

pre 2 godine

Da sa ovim, priznacemo, specificnim problemom odemo kod vise lekara i na identican nacin opisemo svoje tegobe, najverovatnije cemo dobiti vise razlicitih odgovora.

Lemi

pre 2 godine

Prosao sve opisano i na kraju resio bez lekova. Trebalo mi je oko godinu dana da se dovedem u red, mada sam u kriznim trenucima uzimao Leksilijum. Napadi su se uglavnom dogadjali uvece, kada legnem. Prvo sto savetujem jeste detaljan sistematski pregled koji ukljucuje i holter, ultrazvuk srca i sve ostalo. To ce vam dati jednu vrstu smirenja jer cete videti da ste zdravi.
Zatim je dobro uraditi test opterecenja jer cete onda videti kako radi srce pod naporom i ako je sve kako treba dobicete dodatno uverenje da ste zdravi, to jako pomaze.
Ipak, to nece spreciti simptome da se pojave ali cete tada sebi reci da ste zdravi i onda to sve posmatrati kao psihosomatsku stvar. To je vec jedan korak napred.

Zatim sam ukljucio holisticke terapije, meditaciju, razne tehnike isceljivanja, prirodne cajeve itd. To sve trazi odredjeno vreme ali napredak je primetan. Na kraju sam shvatio da mi zeludac nije u redu i otisao sam da ga namestim. Ispostavilo se tacno, bio je uvrnut oko svoje ose, tacnije kaskadni zeludac sam dobio. Kada sam pitao za razlog, odgovor je bio stres. Kada sam to namestio, sve je leglo na svoje mesto. Ubrzo sam poceo da vezbam i treniram i sada se osecam odlicno.
Dakle godinu dana mi je trebalo da resim sve. Da, nisam pomenuo da sam dao otkaz u firmi u kojoj sam i poceo da dozivljavam stres, i presao sam u drugu, mnogo humaniju i bolju firmu.

Tako da, prilicno kompleksan problem koji zahteva ozbiljnu posvecenost da bi se resilo. Jedini uzrok je STRES!

VukO

pre 2 godine

Pre 2 dana, oko podneva osetim da mi srce brzo kuca, a i leva strana, (noga) mi kao malo utrnila... Ne osecam je bas najbolje. Izmerim pritisak 140/100 puls 90.
Odem do mog lekara i prepisala mi lasix injekciju ali i dala uput da odradim lab analize i EKG u lokalnoj bolnici...
Pritisak se posle pola sata normalizovao na 120/80, nisam vise osetio da mi trni taj levi bok.
Krvna slika vrhunska, EKG takodje odlican, ali mi dok spec. na urgentom prepisao terapiju, tritace tablete ujutro po jednu dnevno, aspirin protect od 100mg isto po jednu dnevno i po potrebi bensedin/bromazepam.
Sinoc oko 23h opet isti osecaj, pritisak 140/100 puls oko 80, morao da odem do hitne, tamo mi dali isto lasix inekciju. Doktor koji me pregledao kaze da to nije visok pritisak, niti da imam lupanje srca ili preskakanje.
Ali cu ipak sutra otici privatno do interniste da vidimo do cega je sve ovo doslo.
Pitam se ovako laicki, da nije napad panike u pitanju tj anxioznosti?
Jer ako mi je sve u redu sa srcem, EKG normalan, krvna slika odlicna, da li bi to mogao biti uzrok?
U poslednjih par dana imam problem sa nesanicom, spavam u proseku 4-5 sati, nezaposlen sam, neozenjen.
Da li je problem u psihi, da ne mogu da kontrolisem ovo sto mi se desava, prvi put u zivotu da imam ovakve problem za 38 leta.
Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.

Niki

pre 2 godine

Nakon prelezanog Kovida mnogo puta sam imao taj osjecaj, napade panike. Kardioloski sve u redu, ali odjednom, u sred noci, mirovanja, neocekivano se desi panicni napad. Vremenom se smanjilo, kada sam naucio da ga prepoznam, par sekundi bez uzrujavanja u prodje, ali na pocetku par put u Hitnu zavrsvao.

ja

pre 2 godine

Patim od tog menadžerskog sondroma od 2001 godine. Ono sto je loše je da od tada jedino što sam uspeo je da se naviknem i pomirim sa tim, ono što je dobro je da nema nekih organskih poremećaja, osim što definitivno utiče na imuni sistem i kvalitet društvenog života. Npr krenem kolima ka gradu i odjednom opšta uznemirenost celog organizma, srce u grlu, lupa ne toliko brzo koliko jako.. Čim se vratim kući sve spadne 80%. Par godina bol i levoj strano stomaka, oštar bol i grudima kao da mi je neko nabio nož. Desetak puta kod ozbiljnih lekara i nista nisu našli. Tada sam odlučio ili da umrem ili da ignorišem simptome iako nisu uopšte bezazleni ni mali. I uspeo sam, imam i dalje simptome ali prosto ne obraćam pažnju. Probode u grudima, jave se tačkice pred očima itd ali prosto ne konstatujem. Koliko toliko vodim računa o sebi, gledam svaki dan da prošetam po pola sata sat, pokušavam da se hranim zdravo ili bar da se ne prejedam, izbegavam negativne ljude....doktorka mi je jednom rekla da moze da prodje za mesec dana a može da traje i ceo zivot, nema garancija ni leka. Kao neko sa 20 godina iskustva sa ovim : ne slušajte organizam to je najveća greška, ako ste se pregledali znači nije vam ništa, ne tipujte se, nadjite interesantan hobi, vodite računa o sebi, nemojte se zatvarati i kuću, ono što je najteže odagnajte crne misli i loše ljude. To stanje je nastalo zbog dugotrajnog negativnog i lošeg razmišljanja, stalnih strahova, sumnji u sebe, znači jedino promenom razmišljanja možete da se izvučete. I da, izbegavate lekove za smirenje, oni ne leče uzrok nego trenutne simptome, samo ćete se navući a neće rešiti problem. Meni je trenutno kao kad imate neki neprijatan ožiljak, bolje da ga nema, ali ne smeta mi uopšte.

Урке

pre 2 godine

Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.
(VukO, 14. novembar 2021 11:50)
Ја сам са око 33г добио изненадну аритмију, пулс између 130-150 у стању мировања који нису могли да умире на институту у Ср. Каменици, инекцијама и вежбама дисања, у хитној. Тек сутрадан после доста сати проведених у том стању сам под анестезијом третиран дефибрилатором да би поремећен импулс довели у ред, да они струјни удари као на филму. Јако трауматично искуство, које не бих умео ни да опишем. После радио тест оптерећења, што је психички био страшан изазов, срце као мишић скроз уредно на свим прегледима. У мом случају је било сломљено срце, доживљен дуготрајан континуирани стрес патња, потрошена сва енергија и живци, и на крају издаја од стране једне женске особе. Да, нисам то себи требао да дозволим. Од тада имам страх кад ми пулс скочи због неке физичке активности јер све ме враћа на тај дан и период, кад је стресна ситуација срце уме да прескочи и убрза. У почетку је то било веома тешко контролисати, креће паника а треба бити смирен. Доста вежбам смиреност и разумност, укључујем сад и мозак при доношењу одлука, ја сам на себи доказао да је у срцу душа коју треба неговати. Притискају ме и ти аспекти које спомињеш па је велики изазов како подесити живот са новонасталим ситуацијом, сад корачам као по јајима а морам мушки да запнем, уметност је наћи решење.

Genico

pre 2 godine

Imao sam "ovo", tačno u slovo. Mislio sam da nema izlaza. Posle jedne godine posete lekarima dolazi neuropsihijatar. Bio sam osam nedeljau psihosomatskoj klinici. Posle toga još jedna godina posete psihologu - dva puta nedeljno. Sad je sve u normalu ali i pijem terapiju.
Moja preporuka, ne čekajte ni dan trazite pomoć. Sad zivim sasvim normalno.

HigsovBozon

pre 2 godine

Vuko@
Reći ću Vam kakvo je moje iskustvo,pa prosudite sami.Prije pet godina,dok sam opušteno gledao teniski meč na tv-u,doživio sam strahovit napad panike(to u tom trenutku nijesam ni znao ).Srce mi je nekontrolisano lupalo,imao sam osjećaj da mi neko sjedi na grudima,preblijedio sam i bukvalno su mi se noge oduzele.U urgentnom centru su mi uradili sve potrebne analize,svi nalazi su bili u redu.Imao sam samo povišen pritisak.Dobio sam neki lijek za smirenje i preporuku da uradim sve moguće nalaze za srce.Već sjutradan napad se ponovio,nije bio tako intezivan kao prvog dana.Iznova sam pošao u urgentni centar.I sve je bilo u optimalnim granicama ,osim krvnog pritiska.U narednim mjesecima sam imao desetine napada,istovremeno sam uradio sve nalaze krvi,ekg,eho srca,test opterećenja,hormonske nalaze,eeg,snimanje krvnih sudova,i još gomilu pretraga Fizički sam bio gotovo pa savršeno zdrav.Na kraju sam završio kod psihijatra,teški anksiozno depresivni poremećaj,F 41,pijem Seroxat i bromozepam,funkcionišem savršeno.Ne plašite se,to se samo naša podsvijest pobunila protiv konstantnog stresa i tenzije.

NebaCar

pre 2 godine

@vukO

Mozes da.bi bio mirniji da uradis holter ekg 24h, ja sam imao nesto slicno, imam ih ponekad i danas, sve ide iz glave, cim si ti ovde i pises o tome, znaci da ti je to vec malo otislo vise na psihickoj bazi, savet moj da ne citas dijagnoze po internetu jer te to moze uvuci u vecu anxioznost, nema potrebe za tim, ne citaj nusefekte lekova i slicno, ako ti nesto lekar prepise ispoštuj terapiju i to je to, ali izbegavaj da mislis i citas sta ako je ovo ili ono, uglavnom je sve bezazleno.
Bromazempam ako si bas uznemiren i setnja, nemoj da lezis ako popijes, hobi neki, druzenje, to sto si neoženjen pa boze moj ima mnogih koji nisu, nikad se ne zna kad ces naici na srodnu dusu.
Samo pozitiva!

maresd

pre 2 godine

@VukO Imao sve to i gore i još uvek kad kako počelo je velikim stresom sa mojih 25 godina sad imam 36 .Borba samo. Psiha je čudo.Imam dve dijagnoze kad mi je lose imam terapiju za anksiozni depresivni sindrom. Kada se osećam bolje ukinem je i tako u krug. Fizička aktivnost šetnja pomaže .Naravno ako bi mogao da imaš lepše misli i da smanjis stres super mada ko to danas može. Idi ti kod psihijatra slobodno objasni tvoje probleme pa će ti on dati dijagnozu.Lekovima u zavisnosti od osobe do osobe treba oko mesec dana da krenu da deluju .Bar u mom slučaju sa mojom dijagnozom. Nisi sam i nije kraj sveta i ne treba nikoga da bude sramota ako odu do psihijatra pozdrav i sve najbolje

Brada Bg

pre 2 godine

Pre 2 dana, oko podneva osetim da mi srce brzo kuca, a i leva strana, (noga) mi kao malo utrnila... Ne osecam je bas najbolje. Izmerim pritisak 140/100 puls 90.
Odem do mog lekara i prepisala mi lasix injekciju ali i dala uput da odradim lab analize i EKG u lokalnoj bolnici...
Pritisak se posle pola sata normalizovao na 120/80, nisam vise osetio da mi trni taj levi bok.
Krvna slika vrhunska, EKG takodje odlican, ali mi dok spec. na urgentom prepisao terapiju, tritace tablete ujutro po jednu dnevno, aspirin protect od 100mg isto po jednu dnevno i po potrebi bensedin/bromazepam.
Sinoc oko 23h opet isti osecaj, pritisak 140/100 puls oko 80, morao da odem do hitne, tamo mi dali isto lasix inekciju. Doktor koji me pregledao kaze da to nije visok pritisak, niti da imam lupanje srca ili preskakanje.
Ali cu ipak sutra otici privatno do interniste da vidimo do cega je sve ovo doslo.
Pitam se ovako laicki, da nije napad panike u pitanju tj anxioznosti?
Jer ako mi je sve u redu sa srcem, EKG normalan, krvna slika odlicna, da li bi to mogao biti uzrok?
U poslednjih par dana imam problem sa nesanicom, spavam u proseku 4-5 sati, nezaposlen sam, neozenjen.
Da li je problem u psihi, da ne mogu da kontrolisem ovo sto mi se desava, prvi put u zivotu da imam ovakve problem za 38 leta.
Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.
(VukO, 14. novembar 2021 11:50)

Za pritisak od 140/100 i pulsom od 90 ides po bolnicama? Mnogi od nas ne bi ni izlazili iz bolnice da idemo zbog toga!

nano

pre 2 godine

@vuko: da, anksioznost uzrokuje sve to. kad pocne da se desava, bez panike, uzmi nesto da radis ili gledas, ne obracaj paznju, ignorisi. prestace.

Miloš

pre 2 godine

Meni je pre 15 god. umro otac i od tada počinju problemi sa stomakom. Posle obroka nadutost i ubrzan rad srca. Polako prolazi vreme i uz moje poroke alkohol i ponekad cigarete problem se produbljuje, napadi učestaliji i anksioznost i fobija se pojavljuju. Začarani krug stresa, napada, odlazaka u hitnu. Svi testovi pokazuju da je srce zdravo, svi nalazi takodje. Sreća pa mi psihijatrove tablete nisu godile želucu pa sam ih prestao posle 7 dana. Tek nakon 9 godina otkrivam da imam Helikobakteriju. Uvek sam tvrdio da moj problem ima veze sa stomakom ali su dr. to pripisivali stresu, psihi. U principu zeznuto je, mene više plaši preskakanje- aritmija od ubrzanog pulsa-tahikardije. Trenutno pijem concor (antiaritmik) 2.5mg, pola tablete ujutru, preventivno i tražim način kako bih se rešio helikobakterije bez antibiotika. Stres,preterano razmišljanje, nezdrave navike pa onda nespavanje i začarani krug simptoma kojima ne znaš jesu li uzrok ili posledica. Nakon prvog hospitalizovanja sam rekao sebi ako preživim idem negde na odmor.Kupio uštedjevinu i otišao na Tajland, naravno ni traga od aritmija. Sve u svemu meni je sad cilj rešiti se Helikobakterije i izbaciti ovaj nagomilani strah od tahikardija i napada iz kostiju. Srećno i poboljšavajte svoj život, rešite se stresa, jačajte psihički.

Danijel

pre 2 godine

Ja imam napade panike nekoliko puta godišnje.
Strašno loše iskustvo.Imao sam napad panike u snu,umalo da se ugušim. Uzrok su negativne misli. Počeo sam da pijem viski svakodnevno i ponekad duvam vutru. Pomaže,znam da ne smem to da kažem,ali pomaže.Nema više učestalih napada panike ali su negativne misli i dalje tu.
Ako imate istinskog prijatelja ili partnera, to će da vam pomogne više od bilo čega drugog.
Volio bih da imam reset dugme na mozgu pa da krenem iznova,svjež,zdrav i veseo...hm živote.

Neko iz proste mase

pre 2 godine

@ VukO Po onome sto pisete verovatno se radi o anksioznom simptomu ili ti napad panike. Ja se sa tim borim vec decenijama, ne bas sa istim simptomima kao vi. Iskljucite da je neki organski problem tipa srce I onda naucite se da zivite sa tim uz lekove za smirenje, kod blagih pojava leksilium, demetrin, helex. Ako vas to drzi duzi period I remeti normani zivotni ritam, onda se prelazi na antidepresive, najefikasniji sa najmanjim nus pojavama je escilatopram ali se uzima duzi period , najmanje sest meseca. Deluje zadivljujuce dobro. Samo sugestija je takodje vazna-trenirajte se da ne reagujete panicno na napad panike Uvek budite svesni da je to trenutni problem, koji ce uskoro proci I da vas zivotno ne ugrozava. U najtezim trenutcima probajte bar deset posto da budete racionalni, a 90 posto nek bude anksiozna reakcija.

Vilma

pre 2 godine

Iz mog iskustva, uzročnik je bio koksaki virus iz B grupe, više podtipova, koji pripada grupi enterovirusa. Od 2008. godine do danas, malaksalost se smenjivala, dugo godina su bile konstantno prisutne subfebrilne temperature i u odredjenim periodima bas jak bol u predelu srca koje nije mogao da otkloni Rapten K-4 puta dnevno, puls do 200 otkucaja u mirnom stanju posle skoro sat vremena čekanja na eho srca. Preležah perikarditis i mioperikarditis, ostale su posledice sa zaliscima, dosla je kardiomiopatija na red. Čuvajte se ljudi. Ne znam čime se leče uzvišena bića, ali Koenzim Q10 nije dao neke posebne efekte, Ecomer, Vitamin C, B, E, Selen, Magnezijum? Postoje li neki kvalitetniji suplementi ili lekovi iz drugih zemalja koji bolje leče ove bolesti? I dalje imam malaksalost, pri promenama vremena ume da gusi i da se javi bol u sredogrudju.

lilly

pre 2 godine

"Sve u svemu meni je sad cilj rešiti se Helikobakterije i izbaciti ovaj nagomilani strah od tahikardija i napada iz kostiju. Srećno i poboljšavajte svoj život, rešite se stresa, jačajte psihički."
(Miloš, 14. novembar 2021 20:43)

Ja sam na internetu procitala da heliko voli kiselu sredinu i nakon toga sam svako vece pre samog spavanja uzimala kasicicu sode bikarbone i casu vode. Na sledecoj kontroli test na heliko je bio negativan.
Ne znam da li je ova metoda bezbedna po zdravlje, ali meni je pomogla sa heliko.

Dusan993

pre 2 godine

Prosao sve opisano i na kraju resio bez lekova. Trebalo mi je oko godinu dana da se dovedem u red, mada sam u kriznim trenucima uzimao Leksilijum. Napadi su se uglavnom dogadjali uvece, kada legnem. Prvo sto savetujem jeste detaljan sistematski pregled koji ukljucuje i holter, ultrazvuk srca i sve ostalo. To ce vam dati jednu vrstu smirenja jer cete videti da ste zdravi.
Zatim je dobro uraditi test opterecenja jer cete onda videti kako radi srce

Zatim sam ukljucio holisticke terapije, meditaciju, razne tehnike isceljivanja, prirodne cajeve itd. To sve trazi odredjeno vreme ali napredak je primetan. Na kraju sam shvatio da mi zeludac nije u redu i otisao sam da ga namestim. Ispostavilo se tacno, bio je uvrnut oko svoje ose, tacnije kaskadni zeludac sam dobio. Kada sam pitao za razlog, odgovor je bio stres. Kada sam to namestio, sve je leglo na svoje mesto. Ubrzo sam poceo da vezbam i treniram i sada se osecam odlicno.
Dakle godinu dana mi je trebalo da resim sve. Da, nisam pomenuo da sam dao otkaz u firmi u kojoj sam i poceo da dozivljavam stres, i presao sam u drugu, mnogo humaniju i bolju firmu.

Tako da, prilicno kompleksan problem koji zahteva ozbiljnu posvecenost da bi se resilo. Jedini uzrok je STRES!
(Lemi, 14. novembar 2021 11:16)

Pozdrav Lemi imam slican problem s tim da mi je kiselina ostetila dvanestopalacno crevo i jednjak. Sad pijem Emanera i Gastroperidon. Na koji nacin da se zeludac vrati u pravo stanje posto mi je takodje uvrnut

True

pre 2 godine

Imao sam problem, otisao kod doktora, sve opisao, svestan da sam pod stresom, objasnio problem i - dobio tablete za visok pritisak. To se desavalo u privatnom domu zdravlja, svima piznatog. Psihijatar je samo odmahnuo rukom i rekao, znate li vi koliko se meni ljudi javi sa slicnim problemom? Uzmite bensedin. To je bilo u drzavnom domu zdravlja. Toliko o pristupu i lecenju. Na moje pitanje da li moram da uzimam lekove ako otklonim uzrok, kardiolog je odgovorio da radim kako hocu ali da mi lek cuva srce. Psihijatar nije nista konkretno odgovorio. Znam jako mnogo ljudoi sa slicnim problemom. Uzrok su prilike na poslu i sadisticki odnos nadredjenih prema zaposlenima. Konstatan pritisak i strah od gubitka posla. Pretnje, nepravda, izostanak pivisice i napredovanja bez obzira na zalaganje. Cak ni posle visegodisnjeg truda. O tome se ne prica. Taboo. Ako se pomene, to je iskljucivo pivrsno i obojeno frazama. Problemu se ne pristupa sistemski i radnici nemaju apsolutno nikakvu podrsku. Na papiry oostoji neka kso zastita koju svaka firma lako resava. Sudski sporovi trajy deceniju i duze cak i kad je slucaj ocigledan.

Brada Bg

pre 2 godine

Pre 2 dana, oko podneva osetim da mi srce brzo kuca, a i leva strana, (noga) mi kao malo utrnila... Ne osecam je bas najbolje. Izmerim pritisak 140/100 puls 90.
Odem do mog lekara i prepisala mi lasix injekciju ali i dala uput da odradim lab analize i EKG u lokalnoj bolnici...
Pritisak se posle pola sata normalizovao na 120/80, nisam vise osetio da mi trni taj levi bok.
Krvna slika vrhunska, EKG takodje odlican, ali mi dok spec. na urgentom prepisao terapiju, tritace tablete ujutro po jednu dnevno, aspirin protect od 100mg isto po jednu dnevno i po potrebi bensedin/bromazepam.
Sinoc oko 23h opet isti osecaj, pritisak 140/100 puls oko 80, morao da odem do hitne, tamo mi dali isto lasix inekciju. Doktor koji me pregledao kaze da to nije visok pritisak, niti da imam lupanje srca ili preskakanje.
Ali cu ipak sutra otici privatno do interniste da vidimo do cega je sve ovo doslo.
Pitam se ovako laicki, da nije napad panike u pitanju tj anxioznosti?
Jer ako mi je sve u redu sa srcem, EKG normalan, krvna slika odlicna, da li bi to mogao biti uzrok?
U poslednjih par dana imam problem sa nesanicom, spavam u proseku 4-5 sati, nezaposlen sam, neozenjen.
Da li je problem u psihi, da ne mogu da kontrolisem ovo sto mi se desava, prvi put u zivotu da imam ovakve problem za 38 leta.
Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.
(VukO, 14. novembar 2021 11:50)

Za pritisak od 140/100 i pulsom od 90 ides po bolnicama? Mnogi od nas ne bi ni izlazili iz bolnice da idemo zbog toga!

Lemi

pre 2 godine

Prosao sve opisano i na kraju resio bez lekova. Trebalo mi je oko godinu dana da se dovedem u red, mada sam u kriznim trenucima uzimao Leksilijum. Napadi su se uglavnom dogadjali uvece, kada legnem. Prvo sto savetujem jeste detaljan sistematski pregled koji ukljucuje i holter, ultrazvuk srca i sve ostalo. To ce vam dati jednu vrstu smirenja jer cete videti da ste zdravi.
Zatim je dobro uraditi test opterecenja jer cete onda videti kako radi srce pod naporom i ako je sve kako treba dobicete dodatno uverenje da ste zdravi, to jako pomaze.
Ipak, to nece spreciti simptome da se pojave ali cete tada sebi reci da ste zdravi i onda to sve posmatrati kao psihosomatsku stvar. To je vec jedan korak napred.

Zatim sam ukljucio holisticke terapije, meditaciju, razne tehnike isceljivanja, prirodne cajeve itd. To sve trazi odredjeno vreme ali napredak je primetan. Na kraju sam shvatio da mi zeludac nije u redu i otisao sam da ga namestim. Ispostavilo se tacno, bio je uvrnut oko svoje ose, tacnije kaskadni zeludac sam dobio. Kada sam pitao za razlog, odgovor je bio stres. Kada sam to namestio, sve je leglo na svoje mesto. Ubrzo sam poceo da vezbam i treniram i sada se osecam odlicno.
Dakle godinu dana mi je trebalo da resim sve. Da, nisam pomenuo da sam dao otkaz u firmi u kojoj sam i poceo da dozivljavam stres, i presao sam u drugu, mnogo humaniju i bolju firmu.

Tako da, prilicno kompleksan problem koji zahteva ozbiljnu posvecenost da bi se resilo. Jedini uzrok je STRES!

VukO

pre 2 godine

Pre 2 dana, oko podneva osetim da mi srce brzo kuca, a i leva strana, (noga) mi kao malo utrnila... Ne osecam je bas najbolje. Izmerim pritisak 140/100 puls 90.
Odem do mog lekara i prepisala mi lasix injekciju ali i dala uput da odradim lab analize i EKG u lokalnoj bolnici...
Pritisak se posle pola sata normalizovao na 120/80, nisam vise osetio da mi trni taj levi bok.
Krvna slika vrhunska, EKG takodje odlican, ali mi dok spec. na urgentom prepisao terapiju, tritace tablete ujutro po jednu dnevno, aspirin protect od 100mg isto po jednu dnevno i po potrebi bensedin/bromazepam.
Sinoc oko 23h opet isti osecaj, pritisak 140/100 puls oko 80, morao da odem do hitne, tamo mi dali isto lasix inekciju. Doktor koji me pregledao kaze da to nije visok pritisak, niti da imam lupanje srca ili preskakanje.
Ali cu ipak sutra otici privatno do interniste da vidimo do cega je sve ovo doslo.
Pitam se ovako laicki, da nije napad panike u pitanju tj anxioznosti?
Jer ako mi je sve u redu sa srcem, EKG normalan, krvna slika odlicna, da li bi to mogao biti uzrok?
U poslednjih par dana imam problem sa nesanicom, spavam u proseku 4-5 sati, nezaposlen sam, neozenjen.
Da li je problem u psihi, da ne mogu da kontrolisem ovo sto mi se desava, prvi put u zivotu da imam ovakve problem za 38 leta.
Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.

život počinje u 50-im!

pre 2 godine

Da sa ovim, priznacemo, specificnim problemom odemo kod vise lekara i na identican nacin opisemo svoje tegobe, najverovatnije cemo dobiti vise razlicitih odgovora.

Niki

pre 2 godine

Nakon prelezanog Kovida mnogo puta sam imao taj osjecaj, napade panike. Kardioloski sve u redu, ali odjednom, u sred noci, mirovanja, neocekivano se desi panicni napad. Vremenom se smanjilo, kada sam naucio da ga prepoznam, par sekundi bez uzrujavanja u prodje, ali na pocetku par put u Hitnu zavrsvao.

ja

pre 2 godine

Patim od tog menadžerskog sondroma od 2001 godine. Ono sto je loše je da od tada jedino što sam uspeo je da se naviknem i pomirim sa tim, ono što je dobro je da nema nekih organskih poremećaja, osim što definitivno utiče na imuni sistem i kvalitet društvenog života. Npr krenem kolima ka gradu i odjednom opšta uznemirenost celog organizma, srce u grlu, lupa ne toliko brzo koliko jako.. Čim se vratim kući sve spadne 80%. Par godina bol i levoj strano stomaka, oštar bol i grudima kao da mi je neko nabio nož. Desetak puta kod ozbiljnih lekara i nista nisu našli. Tada sam odlučio ili da umrem ili da ignorišem simptome iako nisu uopšte bezazleni ni mali. I uspeo sam, imam i dalje simptome ali prosto ne obraćam pažnju. Probode u grudima, jave se tačkice pred očima itd ali prosto ne konstatujem. Koliko toliko vodim računa o sebi, gledam svaki dan da prošetam po pola sata sat, pokušavam da se hranim zdravo ili bar da se ne prejedam, izbegavam negativne ljude....doktorka mi je jednom rekla da moze da prodje za mesec dana a može da traje i ceo zivot, nema garancija ni leka. Kao neko sa 20 godina iskustva sa ovim : ne slušajte organizam to je najveća greška, ako ste se pregledali znači nije vam ništa, ne tipujte se, nadjite interesantan hobi, vodite računa o sebi, nemojte se zatvarati i kuću, ono što je najteže odagnajte crne misli i loše ljude. To stanje je nastalo zbog dugotrajnog negativnog i lošeg razmišljanja, stalnih strahova, sumnji u sebe, znači jedino promenom razmišljanja možete da se izvučete. I da, izbegavate lekove za smirenje, oni ne leče uzrok nego trenutne simptome, samo ćete se navući a neće rešiti problem. Meni je trenutno kao kad imate neki neprijatan ožiljak, bolje da ga nema, ali ne smeta mi uopšte.

Danijel

pre 2 godine

Ja imam napade panike nekoliko puta godišnje.
Strašno loše iskustvo.Imao sam napad panike u snu,umalo da se ugušim. Uzrok su negativne misli. Počeo sam da pijem viski svakodnevno i ponekad duvam vutru. Pomaže,znam da ne smem to da kažem,ali pomaže.Nema više učestalih napada panike ali su negativne misli i dalje tu.
Ako imate istinskog prijatelja ili partnera, to će da vam pomogne više od bilo čega drugog.
Volio bih da imam reset dugme na mozgu pa da krenem iznova,svjež,zdrav i veseo...hm živote.

Genico

pre 2 godine

Imao sam "ovo", tačno u slovo. Mislio sam da nema izlaza. Posle jedne godine posete lekarima dolazi neuropsihijatar. Bio sam osam nedeljau psihosomatskoj klinici. Posle toga još jedna godina posete psihologu - dva puta nedeljno. Sad je sve u normalu ali i pijem terapiju.
Moja preporuka, ne čekajte ni dan trazite pomoć. Sad zivim sasvim normalno.

nano

pre 2 godine

@vuko: da, anksioznost uzrokuje sve to. kad pocne da se desava, bez panike, uzmi nesto da radis ili gledas, ne obracaj paznju, ignorisi. prestace.

Vilma

pre 2 godine

Iz mog iskustva, uzročnik je bio koksaki virus iz B grupe, više podtipova, koji pripada grupi enterovirusa. Od 2008. godine do danas, malaksalost se smenjivala, dugo godina su bile konstantno prisutne subfebrilne temperature i u odredjenim periodima bas jak bol u predelu srca koje nije mogao da otkloni Rapten K-4 puta dnevno, puls do 200 otkucaja u mirnom stanju posle skoro sat vremena čekanja na eho srca. Preležah perikarditis i mioperikarditis, ostale su posledice sa zaliscima, dosla je kardiomiopatija na red. Čuvajte se ljudi. Ne znam čime se leče uzvišena bića, ali Koenzim Q10 nije dao neke posebne efekte, Ecomer, Vitamin C, B, E, Selen, Magnezijum? Postoje li neki kvalitetniji suplementi ili lekovi iz drugih zemalja koji bolje leče ove bolesti? I dalje imam malaksalost, pri promenama vremena ume da gusi i da se javi bol u sredogrudju.

HigsovBozon

pre 2 godine

Vuko@
Reći ću Vam kakvo je moje iskustvo,pa prosudite sami.Prije pet godina,dok sam opušteno gledao teniski meč na tv-u,doživio sam strahovit napad panike(to u tom trenutku nijesam ni znao ).Srce mi je nekontrolisano lupalo,imao sam osjećaj da mi neko sjedi na grudima,preblijedio sam i bukvalno su mi se noge oduzele.U urgentnom centru su mi uradili sve potrebne analize,svi nalazi su bili u redu.Imao sam samo povišen pritisak.Dobio sam neki lijek za smirenje i preporuku da uradim sve moguće nalaze za srce.Već sjutradan napad se ponovio,nije bio tako intezivan kao prvog dana.Iznova sam pošao u urgentni centar.I sve je bilo u optimalnim granicama ,osim krvnog pritiska.U narednim mjesecima sam imao desetine napada,istovremeno sam uradio sve nalaze krvi,ekg,eho srca,test opterećenja,hormonske nalaze,eeg,snimanje krvnih sudova,i još gomilu pretraga Fizički sam bio gotovo pa savršeno zdrav.Na kraju sam završio kod psihijatra,teški anksiozno depresivni poremećaj,F 41,pijem Seroxat i bromozepam,funkcionišem savršeno.Ne plašite se,to se samo naša podsvijest pobunila protiv konstantnog stresa i tenzije.

maresd

pre 2 godine

@VukO Imao sve to i gore i još uvek kad kako počelo je velikim stresom sa mojih 25 godina sad imam 36 .Borba samo. Psiha je čudo.Imam dve dijagnoze kad mi je lose imam terapiju za anksiozni depresivni sindrom. Kada se osećam bolje ukinem je i tako u krug. Fizička aktivnost šetnja pomaže .Naravno ako bi mogao da imaš lepše misli i da smanjis stres super mada ko to danas može. Idi ti kod psihijatra slobodno objasni tvoje probleme pa će ti on dati dijagnozu.Lekovima u zavisnosti od osobe do osobe treba oko mesec dana da krenu da deluju .Bar u mom slučaju sa mojom dijagnozom. Nisi sam i nije kraj sveta i ne treba nikoga da bude sramota ako odu do psihijatra pozdrav i sve najbolje

Урке

pre 2 godine

Ako je neko imao slicnih problema, molio bih da mi odgovori ako moze.
Hvala unapred.
(VukO, 14. novembar 2021 11:50)
Ја сам са око 33г добио изненадну аритмију, пулс између 130-150 у стању мировања који нису могли да умире на институту у Ср. Каменици, инекцијама и вежбама дисања, у хитној. Тек сутрадан после доста сати проведених у том стању сам под анестезијом третиран дефибрилатором да би поремећен импулс довели у ред, да они струјни удари као на филму. Јако трауматично искуство, које не бих умео ни да опишем. После радио тест оптерећења, што је психички био страшан изазов, срце као мишић скроз уредно на свим прегледима. У мом случају је било сломљено срце, доживљен дуготрајан континуирани стрес патња, потрошена сва енергија и живци, и на крају издаја од стране једне женске особе. Да, нисам то себи требао да дозволим. Од тада имам страх кад ми пулс скочи због неке физичке активности јер све ме враћа на тај дан и период, кад је стресна ситуација срце уме да прескочи и убрза. У почетку је то било веома тешко контролисати, креће паника а треба бити смирен. Доста вежбам смиреност и разумност, укључујем сад и мозак при доношењу одлука, ја сам на себи доказао да је у срцу душа коју треба неговати. Притискају ме и ти аспекти које спомињеш па је велики изазов како подесити живот са новонасталим ситуацијом, сад корачам као по јајима а морам мушки да запнем, уметност је наћи решење.

Miloš

pre 2 godine

Meni je pre 15 god. umro otac i od tada počinju problemi sa stomakom. Posle obroka nadutost i ubrzan rad srca. Polako prolazi vreme i uz moje poroke alkohol i ponekad cigarete problem se produbljuje, napadi učestaliji i anksioznost i fobija se pojavljuju. Začarani krug stresa, napada, odlazaka u hitnu. Svi testovi pokazuju da je srce zdravo, svi nalazi takodje. Sreća pa mi psihijatrove tablete nisu godile želucu pa sam ih prestao posle 7 dana. Tek nakon 9 godina otkrivam da imam Helikobakteriju. Uvek sam tvrdio da moj problem ima veze sa stomakom ali su dr. to pripisivali stresu, psihi. U principu zeznuto je, mene više plaši preskakanje- aritmija od ubrzanog pulsa-tahikardije. Trenutno pijem concor (antiaritmik) 2.5mg, pola tablete ujutru, preventivno i tražim način kako bih se rešio helikobakterije bez antibiotika. Stres,preterano razmišljanje, nezdrave navike pa onda nespavanje i začarani krug simptoma kojima ne znaš jesu li uzrok ili posledica. Nakon prvog hospitalizovanja sam rekao sebi ako preživim idem negde na odmor.Kupio uštedjevinu i otišao na Tajland, naravno ni traga od aritmija. Sve u svemu meni je sad cilj rešiti se Helikobakterije i izbaciti ovaj nagomilani strah od tahikardija i napada iz kostiju. Srećno i poboljšavajte svoj život, rešite se stresa, jačajte psihički.

Neko iz proste mase

pre 2 godine

@ VukO Po onome sto pisete verovatno se radi o anksioznom simptomu ili ti napad panike. Ja se sa tim borim vec decenijama, ne bas sa istim simptomima kao vi. Iskljucite da je neki organski problem tipa srce I onda naucite se da zivite sa tim uz lekove za smirenje, kod blagih pojava leksilium, demetrin, helex. Ako vas to drzi duzi period I remeti normani zivotni ritam, onda se prelazi na antidepresive, najefikasniji sa najmanjim nus pojavama je escilatopram ali se uzima duzi period , najmanje sest meseca. Deluje zadivljujuce dobro. Samo sugestija je takodje vazna-trenirajte se da ne reagujete panicno na napad panike Uvek budite svesni da je to trenutni problem, koji ce uskoro proci I da vas zivotno ne ugrozava. U najtezim trenutcima probajte bar deset posto da budete racionalni, a 90 posto nek bude anksiozna reakcija.

NebaCar

pre 2 godine

@vukO

Mozes da.bi bio mirniji da uradis holter ekg 24h, ja sam imao nesto slicno, imam ih ponekad i danas, sve ide iz glave, cim si ti ovde i pises o tome, znaci da ti je to vec malo otislo vise na psihickoj bazi, savet moj da ne citas dijagnoze po internetu jer te to moze uvuci u vecu anxioznost, nema potrebe za tim, ne citaj nusefekte lekova i slicno, ako ti nesto lekar prepise ispoštuj terapiju i to je to, ali izbegavaj da mislis i citas sta ako je ovo ili ono, uglavnom je sve bezazleno.
Bromazempam ako si bas uznemiren i setnja, nemoj da lezis ako popijes, hobi neki, druzenje, to sto si neoženjen pa boze moj ima mnogih koji nisu, nikad se ne zna kad ces naici na srodnu dusu.
Samo pozitiva!

lilly

pre 2 godine

"Sve u svemu meni je sad cilj rešiti se Helikobakterije i izbaciti ovaj nagomilani strah od tahikardija i napada iz kostiju. Srećno i poboljšavajte svoj život, rešite se stresa, jačajte psihički."
(Miloš, 14. novembar 2021 20:43)

Ja sam na internetu procitala da heliko voli kiselu sredinu i nakon toga sam svako vece pre samog spavanja uzimala kasicicu sode bikarbone i casu vode. Na sledecoj kontroli test na heliko je bio negativan.
Ne znam da li je ova metoda bezbedna po zdravlje, ali meni je pomogla sa heliko.

Dusan993

pre 2 godine

Prosao sve opisano i na kraju resio bez lekova. Trebalo mi je oko godinu dana da se dovedem u red, mada sam u kriznim trenucima uzimao Leksilijum. Napadi su se uglavnom dogadjali uvece, kada legnem. Prvo sto savetujem jeste detaljan sistematski pregled koji ukljucuje i holter, ultrazvuk srca i sve ostalo. To ce vam dati jednu vrstu smirenja jer cete videti da ste zdravi.
Zatim je dobro uraditi test opterecenja jer cete onda videti kako radi srce

Zatim sam ukljucio holisticke terapije, meditaciju, razne tehnike isceljivanja, prirodne cajeve itd. To sve trazi odredjeno vreme ali napredak je primetan. Na kraju sam shvatio da mi zeludac nije u redu i otisao sam da ga namestim. Ispostavilo se tacno, bio je uvrnut oko svoje ose, tacnije kaskadni zeludac sam dobio. Kada sam pitao za razlog, odgovor je bio stres. Kada sam to namestio, sve je leglo na svoje mesto. Ubrzo sam poceo da vezbam i treniram i sada se osecam odlicno.
Dakle godinu dana mi je trebalo da resim sve. Da, nisam pomenuo da sam dao otkaz u firmi u kojoj sam i poceo da dozivljavam stres, i presao sam u drugu, mnogo humaniju i bolju firmu.

Tako da, prilicno kompleksan problem koji zahteva ozbiljnu posvecenost da bi se resilo. Jedini uzrok je STRES!
(Lemi, 14. novembar 2021 11:16)

Pozdrav Lemi imam slican problem s tim da mi je kiselina ostetila dvanestopalacno crevo i jednjak. Sad pijem Emanera i Gastroperidon. Na koji nacin da se zeludac vrati u pravo stanje posto mi je takodje uvrnut