1. @Milivoje u vezi šećera u krvi treba da uradiš analizu HbA1c-IFCC, to je analiza šećera na tromesecnom nivou, pored masnoće treba da uradiš nalaz trigicerida koji su važniji od masnoće, kod kardiologa ,uradi ultra zvuk srca, krvnih sudova vrata i nogu. Hleb jedi ima B vitamina u normalnim količinama.Sve najbolje u životu.
  (Maca, 8. septembar 2020 21:11)

  # Link komentara

 2. Stres je prvi. On povlači nekontrolisano uzimanje hrane i posle sve ide ustaljenim tokom (lošim).
  (Simplicije, 8. septembar 2020 20:42)

  # Link komentara

 3. 'Ma nije to zbog ishrane sta treba da jedem travu' reci ce i misliti to dok ih ne zadesi neka bolest a tada moze ali i ne mora da bude kasno. Prevencija pre svega.
  (Harizmatican, 8. septembar 2020 17:28)

  # Link komentara

 4. Dijabetes je moguće otkriti i do 5 godina unapred, uradite test za insulinsku rezistenciju (homa test) i ako imate rezistenciju na insulin, imate takozvani predijabetes, dakle niste još zvanično bolesni ali ćete biti u sledećih par godina...da bi izbegli dijabetes treba naravno promeniti ishranue, drastično smanjenje ugljenih hidrata (50 ili manje grama na dan)i bez grickanja na svakih pola sata, jedete dva obroka dnevno...
  (profesionalni komentator, 8. septembar 2020 16:51)

  # Link komentara

 5. održavanje u životu jednog dijabetčara 14 puta je skuplje od obrazovanja i staranja jednog deteta.
  (vegan, 8. septembar 2020 16:39)

  # Link komentara

 6. Šećer i veštački zasladjivači su u svemu što konzumiramo.
   (blabojzna, 8. septembar 2020 16:38)

  # Link komentara

 7. Po zadnjim studijama, postoji jaka veza između disbioze probavnog trakta i diabetesa 2. Znači određene bakterije u crijevima su problem. Metformin koji se najčešće daje, izgleda da djeluje i tako što još dodatno mijenja strukturu bioma.
  Drugi problem je što ljekari ne počinju sa medikamentoznom terapijom već kod pre-diabetesa već čekaju da se prvo pojavi diabetes. Terapija prediabetesa može da spriječi pojavu dijabetesa i oštećenje organa koji on nosi.
  Biće tu još novih interesantnih saznanja
   (obi van, 8. septembar 2020 16:36)

  # Link komentara

 8. Prvenstveno način ishrane, udri po pecivu, testeninama, kečap, majonez, pomfrit, čips, napolitanke, jeftine salame, gazirana zaslađena pića, brendirane čokoladice, pudinzi, margarini, marmelade itd... a posle neko drugi kriv?
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vagabundo, 8. septembar 2020 14:38)
  Nije bas tako sve...Resio sam da imam svoje smopostovanje,odbacio sve zbog cega se nerviram ,sve sto ne volim da radim..Radim na selu kao konj,izbegavam ljude,redovno se vrti prase od 40 kg pa na vise ,ovaj vestak gore sto si pobrojao ne koristim..I mogu da kazem da se vise ne bojim da cu se razboleti ,a pre sam predosecao da cu da vrisnem za neke bedne pare jer radim kod nekih bednih ljudi..A sad imam i pare..Ne mnogo,ali da sve pokrije.
  Tako daje lek protiv dijabetesa rad,ponos,samopostovanje,kvalitetno mes..ovaj hrana i najglavnije od svega KIČMA!
  (I ovaj ce da padne!, 8. septembar 2020 16:36)

  # Link komentara

 9. Narod, nije u mogucnosti ,da bira hranu, sve sto se kod nas ,proizvodi bilo industrijski ili ,, u domaćoj radinosti” je velika nepoznanica, to isto važi i za uvoznu robu.
  (Maca, 8. septembar 2020 16:34)

  # Link komentara

 10. Ne krivim nikoga za svoje stanje.. U kasnim sam 30im, gojazan.. Na lekovima sam za dijabetes i relativno ga dobro odrzavam (HbA1C mi je 6.5).. Nisam uobrocen sto mi je uzasna greska ali jednostavno je jace od mene i ne mogu da jedem kada nisam gladan.. Ubija me hleb!!!! Slatkise retko jedem i to pomalo. Nikada nisam imao potrebu da pojedem cokoladu, tortu.. Ali zato hleb.. Jedem redovno kuvano, ne jedem u lancima brze hrane.. Pekara tu i tamo.. Redovno kontrolisem krvnu sliku, masnoce u krvi nemam, urea, kreatinin u granicama normale.. Jedino ne znam sta oko srca da radim, tj kakve bih preglede trebao redovno da obavljam?! Oci redovno kontrolisem, nema znakova dijabetesa..
   (Milivoje, 8. septembar 2020 16:24)

  # Link komentara

 11. Koji su česti simptomi pojave dijabetesa ?
  Ako može neko (sa iskustvom na žalost) objasniti..
  (Dragan, 8. septembar 2020 15:55)

  # Link komentara

 12. postoje ljudi ali amnji broj njih koji dijabetes dobiju jer im genetika to ostavi... ali 90% ljudi, i ja medju njima, dobiju svojom krivicom... a znam brdo dijabeticara i uglavnom je zajednicko za sve da se rokaju lekovima i insulinom a niko nece ishranu da promeni... dijabetes tip 2 je uglavnom bolest koje se ne treba plasiti ako si resen da zivis zdravo... ako ces da krkas pekaru i rokas dva litra sokova dnevno onda dzaba sve
   (majstor, 8. septembar 2020 15:48)

  # Link komentara

 13. Cuj ne bira.. Pa ne bira, ali ga biraju ljudi.. Svako drugo dete gojazno, po ceo dan sede, zderu slatkise koji su puni secera i aditiva, roditelje briga sve dok im mirna glava, i posle se iscudjavamo kako.. Branis kanabis, ali zato je broj 1 ubica na svetu, secer, prisutan u svemu.
  (Pera, 8. septembar 2020 15:47)

  # Link komentara

 14. Prvenstveno način ishrane, udri po pecivu, testeninama, kečap, majonez, pomfrit, čips, napolitanke, jeftine salame, gazirana zaslađena pića, brendirane čokoladice, pudinzi, margarini, marmelade itd... a posle neko drugi kriv?
   (Vagabundo, 8. septembar 2020 14:38)

  # Link komentara