"Na mamografski pregled u Srbiji se odazove svaka treća žena"

U Srbiji karcinom dojke je vodeće maligno oboljenje i po broju obolelih i po smrtnosti, ali ukoliko se bolest otkrije na vreme, moguće je živeti dugo i kvalitetno i s tim zdravstvenim problemom, rečeno je danas na predstavljanju publikacije o ranom otkrivanju karcinoma dojke u Srbiji, opterećenjima ovom bolešću u sadašnjosti i izazovima u budućnosti.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Jel mozemo da dobijemo i objasnjenje zbog cega se mamografski pregled, koji je ocigledno vrlo bitan, zakazuje tek za godinu dana?
  Pitam jer je jedna poznanica kojoj su bas juce potvrdili da ima "nesto" x2 na dojci zakazali mamograf tek za godinu dana... Pa ono, ako bude ziva do tad, otici ce da vidi sta ce dalje da joj prepisu za terapiju...
  (Tafak, 10. oktobar 2019 17:56)

  # Link komentara

 2. @pera ždera
  Ne zovu nas na preglede, niti su obavezni. To je bilo do 2012. tada su zvali i preko tel. se dogovaramo za dan i termin. Obavezno jednom godišnje uz, a mamografija jednom u dve godine.
  Tada je rečeno da žene od 40-te zovu, a ne od 50-te(kako ovde pise u tekstu).I obavezno su primali i od 70-80.g.Sve su zvali.
  Ovako košta uz+mamografija oko 5000,00. Nije to skupo, nije ovog puta novac presudan, nego što lažu i objavljuju dezinformacije(da bi ostali pomislili da žene neće da se odazovu).
  Preventiva je bitna, a ovi pregledi su upravo i to.
  (Mila, 10. oktobar 2019 11:46)

  # Link komentara

 3. Мамограм је једини начин контроле онко пацијената у Лондону, у САД, једном годишње је обавеза за оне које имају предиспозицију...
  Тешко је говорити о превенцији кад је узрок непознат. Ја сам неко ко је живео, да кажем, здравим животом, а "закачио" ме је рак дојке. Редовно сам ишла на контроле и имала срећу да је откривен у почетном стадијуму. Зато мислим да су ипак редовне контроле неопходне.
  Не чекајте позив, идите у ДЗ и закажите сами или замолите гинеколога да вам да упут
   (онко пацијент, 10. oktobar 2019 08:53)

  # Link komentara

 4. U ovom tekstu ima polu istine da se žene slabo odazivaju na preglede.U Vršcu je problem sa lekarima, ne daju ženama upute za preglede i ako su tražile.Moja supruga ne može da dobije uput jer nije prošlo dve godine.Predložio bih da se lekarima objasni da nije bitno koliko je vremena prošlo jer za dve godine može biti kasno, ili su oni po svom nahođenju čuvari zdravlja.
  (Radivoje, 10. oktobar 2019 07:29)

  # Link komentara

 5. U zemunu je akcija besplatnih pregleda dojki mamografom i ja sam se javila ali mi je sestra rekla da nemam pravo zato što sam ove godine napunila 69godina,Zašto je pregled ogranicen na 69 godina nerazumem.
  (milosava, 9. oktobar 2019 22:43)

  # Link komentara

 6. @Jasna
  Sve si u pravu sem da mamogram nije deo prevencije ili mislis da rak dojke udara samo na debele, neaktivne i one sa nezdravim navikama?
  I zasto je tesko jednom godisnje otici na besplatan pregled koji moze da ti spasi zivot?
   (pera zdera, 9. oktobar 2019 21:38)

  # Link komentara

 7. Ne treba nam rano otkrivanje, treba nam PREVENCIJA. Radujemo se tom ranom otkrivanju (koja je zapravo dijagnoza raka), umesto da radimo na edukaciji i govorimo ženama: više se krećite, izbegavajte alkohol, ne pušite, izbacite prerađenu, a ubacite svežu hranu, posebno voće i povrće. Samo ovo da isprate i žene bi napravile drastičnu promenu statistike, moć je u njihovim rukama najviše, jer su svi ostali faktori rizika procentualno manji. Umesto toga mi govorimo o mamografiji, koja se uostalom više uopšte ne preporučuje po svetu kao ranije. Tužno je što žene misle da se taj rak magično sudbinski dobija i da ništa ne mogu da urade, pa dignu ruke i ne bave se zdravljem. Ovde su institucije DUŽNE da im objasne statistiku, faktore rizika, opcije lečenja, a NE da ih okite ružičastom vrpcom i slikaju se sa osmehom.
  (Jasna, 9. oktobar 2019 20:43)

  # Link komentara

 8. A do pedesete ko prezivi. Mene su licno vratili sa godisnjeg ultrazvucnog pregleda dojki jer mi je na proslom UZ sve bilo u redu(isti je radjen pre godinu i tri meseca). Dakle ja nemam pravo da se redovno( jednom godisnje pregledam).
   (Emotivni patuljak, 9. oktobar 2019 20:20)

  # Link komentara

 9. kakve su to lazi? pa koga zovete uopste? zivim na starom gradu. jedini poziv sam dobila 2013.g. mesecima zovem telefon za mamografiju u domu zdravlja i niko se ne javlja. niti rade mamografiju niti zovu na skrining preglede. da zovu, dobila bih poziv jer imam 56 godina. tako da ne lazite ovaj narod. mozemo samo privatno da se i lecimo i pregledamo
  (ceca, 9. oktobar 2019 20:16)

  # Link komentara

 10. kako lazu, nikad nisam cula da su nekog zvali
   (djokica, 9. oktobar 2019 19:51)

  # Link komentara

 11. A mladje žene ništa? Samo za pare
  (Horezu, 9. oktobar 2019 19:45)

  # Link komentara

 12. Pozvana je svaka stotridesettreca.
   (lala, 9. oktobar 2019 19:31)

  # Link komentara