U apotekama zamena za ranitidin: "Pacijenti nepotrebno uznemireni"

Kompanija "Hemofarm" saopštila je danas da su pacijenti u Srbiji koji su koristili lek "ranitidin", koji je povučen iz prodaje, nepotrebno uznemireni jer nije zabeležena nijedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. (Rennie, 7. oktobar 2019 20:05)
  Od kad je otkriveno da čir izaziva bakterija '' Helicobacter pylori'', napravljen je i lek protiv nje. Nekada se zvao Helicocin. Pio sam ga pre 20-tak god. svega 12 dana, i izlečio se POTPUNO od čira na 12-tercu, a imao sam ga 27 godina. Nemoj da trpiš apsolutno izlečivu bolest.
  (pozdrav, 8. oktobar 2019 13:24)

  # Link komentara

 2. U pitanju su lekovi koji saniraju simptome, ne uzrok problema. Kad bi se lekari malo potrudili da nađu uzrok i zaista izleče pacijenta,to bi bila medicina. Ovako samo drže ljude na kojekakvim drogama do kraja života. Za neke bolesti ok, razumem da mora ali brate ako imaš gastritis, čir i slično, to se sve pametnom i dobro planiranom ishranom sređuje. Tako da ne dižite frku oko nestašice leka već pitajte svog lekara zašto se tretiraju simptomi, a ne uzrok.
  (Slobodan, 8. oktobar 2019 07:50)

  # Link komentara

 3. "Pacijenti bespotrebno uznemireni" , samo da napomenem da je u Nemackoj (radim u apoteci) Ranitidin povucen sa obrazlozenjem da je aktivna substanca kontaminirana i da izaziva rak. Zakljucak izvedite sami...
  (Pera Detlic, 7. oktobar 2019 21:35)

  # Link komentara

 4. famotidin pravi hemofarm , a famotidin alkaloid skoplje ..
   (dzon, 7. oktobar 2019 20:54)

  # Link komentara

 5. Ranisan, ranitidin, famotidin, budibogsnamatidin - zašto jednostavno kada može komplikovano? Zašto zavlačite ljude i zašto im ne kažete da postoji Rennie od Bayera? Pijem ga više od 40 godina. Nekada je mogao i kod nas da se kupi u apotekama, dok se nisu umešali ovi "domaći".
  Lek je kao bombonica ukusan (spermint), radi trenutno i ne, nije skup kako biste pomislili. Ima ga u Mađarskoj od slobodnih zemalja u okruženju.
  Mene je spasao jer sam kao petogodišnjak dobio čir na dvanaestopalačnom crevu, a od kompensana i gelusil laca mi se povraćalo. O ovim novotarijama da i ne govorim.
  (Rennie, 7. oktobar 2019 20:05)

  # Link komentara

 6. Prosto mi je neverovatno koliko se svi danas u medicinu razumeju. U prodavnici se hvatate za skuplje cigarete i ne smeta vam cena, ista prica i kad je rakija u pitanju (mada ovo drugo razumem :) ) a kad su u pitanju lekovi, tad je cena jedini kriterijum. Ima nesto i u kvalitetu, dragi moji Srbi.
  (Denny, 7. oktobar 2019 19:22)

  # Link komentara

 7. Mafija
   (Pedja, 7. oktobar 2019 19:18)

  # Link komentara

 8. Lek nije novi, a i cena mu je slicna
  (Istocni nil, 7. oktobar 2019 18:39)

  # Link komentara

 9. Kao i uvek, pare su u pitanju. Unazad 10ak godina se povlace lekovi nase proizvodnje jeftiniji i prodaju se zamenski bajerovi. Ni sam ne znam koliko puta mi se desili u zadnje tri godine da mi lekar nesto prepise a u apoteci je nestasica bas tog leka, ali ima skroz isti drugog proizvodjaca koji je naravno bar 2 puta skuplji.
   (kad bi..., 7. oktobar 2019 18:33)

  # Link komentara

 10. a ko prizvofi famotudin i ko se tu ugradjuje?.
   (vegetarijanac, 7. oktobar 2019 17:55)

  # Link komentara

 11. Rekli su sve osim koja je cena tog novog leka.....a možda je u tome caka.(?)
   (Nije nego..., 7. oktobar 2019 17:36)

  # Link komentara