1. Masna hrana povećava izlučivanje žuči a samim tim i rizik od premeštanja kamenčića iz žučne kese u žučne puteve...
  (Peca, 12. jul 2019 23:46) # Link komentara

  Pa onda izgleda logicno da ako jedete puno masne hrane u svakodnevnoj dijeti smanjujete mogucnost nastanka kamencica u zuci, pa samim tim i pankreasa. Cini se da je problem kod ljudi kojima se ishrana ne zasniva u velikoj meri na masti, pa u nekom periodu preteraju sa masnom hranom.
  (Vlada, 14. jul 2019 00:44)

  # Link komentara

 2. Masna hrana povećava izlučivanje žuči a samim tim i rizik od premeštanja kamenčića iz žučne kese u žučne puteve, gde nastaje opstrukcija i zbog toga pankreatitis, tako da je kolega lepo sve objasnio. Metoda za lečenje pankretitisa ne postoji, odnosno nije efikasna, leči se simptomatski, hirurgija ne pomaže u nekoj velikoj meri, ERCP pomaže samo ako je kamen uzrok i ako nema nekroze.
  (Peca, 12. jul 2019 23:46)

  # Link komentara

 3. Divan čovek, nekorumpiran i veliki stručnjak. No lečenje pankreatitisa je ovde na zapadu 99% u rukama gastroenterologa. A mi adekvatan ERCP kadar u Srbiji nemamo, a mogli bi da ga stvorimo brzo, ali je problem u tome što se za akcesorijuse nema para i što nam rendgen aparati zrače kao da su iz Černobila. Ukratko, duplo golo, a i svakako potrebne su korenite društvene promene da bi u medicini krenulo na bolje. Te krupne promene će iskoreniti i korupciju u zdravstvu. Tek onda imaće smisla živeti i raditi u Srbiji za manji standard nego na zapadu, zarad svoje otadžbine.
  (Nemanja, 12. jul 2019 22:52)

  # Link komentara

 4. Ta “nova” metoda lečenja je poznata za gastroenterologe i hirurge, ali je za jednog endokrinologa stvarno nova
  (Lala, 12. jul 2019 20:59)

  # Link komentara

 5. Masna hrana? Insulin transportuje glikogen a ugh imaju drasticno visi glikemijski indeks nego masti. Kompletan tekst gubi kredibilnost ako se prica o mastima gura nasilno u oboljenja koja su direktno vezana za prekomeran unos secera.
   (Dule, 12. jul 2019 17:00)

  # Link komentara

 6. Svaka čast!
   (elveon, 12. jul 2019 16:43)

  # Link komentara