Pre vađenja krvi i drugih analiza treba i ovo da znate

Laboratorijske analize je poželjno raditi "na prazan stomak", što znači da pre vađenja krvi punih 12 sati ne treba da jedete. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je popiti malo vode, a izuzeci se prave samo u hitnim slučajevima.

Izvor: B92, 24sata.hr
Pošaljite komentar
 1. I za novosadske ginekologe, ili bar vecinu, cisto napomena da se ne moze raditi analiza krvi na hormone, ako ih pre toga das pacijentkinji! Sad cekam jos dva meseca da bih znala sta mi je u stvari, jer gosn dr nije naucio kada sta treba da se radi. Ili je hteo da me zavlaci.
  (sc, 12. oktobar 2018 16:30)

  # Link komentara

 2. Poslušajmo savete iz teksta, jer su tačni.

  Hrana i piće (osim vode, mada i ona utiče na nivo glukoze u krvi) utiču na naš metabolizam, a ako već radimo analizu krvi, onda bi trebalo da uvažimo PREPORUKE o pravilima pre vađenja (koja su odredili lekari na osnovu svog iskustva).

  I ne samo to. Da li znate da umor ili odmor utiču na nivo hemoglobina? Moj hemoglobin je između 145 i 150, a jednom su me vratili sa dobrovoljnog davanja krvi, tj. bio je manji od 130. Razlog je bio umor, jer sam dve - tri prethodne noći malo spavala zbog obaveza.

  @ (jedan od mnogih, 12. oktobar 2018 03:39)

  Naravno da nije "laboratorijski reper 'normalnih' vrednosti za sve osobe isti", zato optimalne vrednosti pripadaju nekoj skali (od - do).
  Osim toga, to važi za VEĆINU ljudi, jer su iskustva u lečenju bolesnih pokazala da rezultati, kako ispod, tako i iznad optimalnih vrednosti MOGU da ukazuju na neke bolesti. Zato, ako ima odstupanja od optimalnih vrednosti lekari će da urade JOŠ neke druge analize.
  (A., 12. oktobar 2018 15:08)

  # Link komentara

 3. ja i dalje stojim iza toga da ne moze laboratorijski reper 'normalnih' vrednosti biti za sve osobe isti...zavisi od starosti, navika, visine, tezine i jos mnogo toga

  momak od 190cm i 80kg sa svojih 18 godina i covek od 60 godina visine 170 i 75kg nikako ne mogu da imaju iste normative za poredjenje

  kod zena je mozda razlika i veca jer se telo mnogo vise promeni i fizicki i bioloski u istim godinama

  izuzeci uvek postoje i nisu merodavni nizasta osim kafanske rasprave
   (jedan od mnogih, 12. oktobar 2018 03:39)

  # Link komentara

 4. Ne jedi ovo, ne pij ono. Kako je ta analiza onda relevantna ako ne praktikujes uobicajene stvari pre iste?
   (Gordon Freeman, 12. oktobar 2018 00:13)

  # Link komentara

 5. Ja jedem ujutro normalno....
   (Neko iz mase...., 11. oktobar 2018 23:39)

  # Link komentara

 6. A šta ćemo što nam nikada nije prazan stomak, zar onda nisu ti rezultati netačni? Mislim, u redu je da se ne jede pre vađenja krvi, naravno da se ne doručkuje jer se krv obično vadi izjutra. Ali zašto ne večerati onda kada vam je organizam navikao? Zašto lagana večera i to ne posle 19h?
   (ne znam, realno razmišljam, 11. oktobar 2018 23:17)

  # Link komentara

 7. Ljudi, opustite se. Niti je ta analiza presudna za vaš život, niti je, i pored najbolje analize, medicina sposobna da vam garantuje zdravlje i dugu starost. Bolje je da se umesto analiza krvi posvetite davanju krvi. Na taj način stimulišete organizam da stvara novu krv i da tako unapredi svoju vitalnost. Dao sam krv 90 puta. I uvek sam posle davanja osetio kako mi se organizam lepše, bodrije i poletnije oseća. Ne pijem nikakve lekove. Uz to, lepo je živeti sa stavom da je bolje dati nekome svoje zdravlje kada ga imaš, nego tražiti od nekoga zdravlje kada ti treba.
   (pozdrav, 11. oktobar 2018 22:06)

  # Link komentara

 8. Ja dao krv na analizu nakon nocne 12h smene i sve ok
  (W, 11. oktobar 2018 21:52)

  # Link komentara