Šta se dešava u mozgu osobe koja preživi traumu?

Naučnici i dalje ne mogu da dokuče kako tačno funkcioniše ljudski mozak. Jedino je poznato jedna oblast mozga, koja se zove hipokampus, koja je uključena u praćenje naših sećanja, piše Biznis insajder.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Psihicke traume su katastrofalne za ljudski organizam, jer dugorocno drze organizam pod presijom. To povecava nivo adrenalina i kortitola i jos nekih hormona koji pomazu da se organizam bori od napada ali samo na kratko. U duzem periodu deluju kao otrov, a za sve je krivac danasnji nacin zivota koji forsira novac, izgled, status
  itd. To je neka vrsta borbe za prezivljavanje, tako da ce opstati samo "najjaci" onima kojima je obraz kao djon, oni koji nemaju savesti i koji se drze parole " ko nabije taj dobije" . Tako da ce u buducnosti ziveti neki drugi ljudi puni pohlepe i zavisti bez skrupula i casti. To je neizbezno....
   (cofeeroom, 1. oktobar 2018 12:24)

  # Link komentara

 2. OK, i koji zakljucak se da izvesti iz ovog velicanstvenog teksta baziranog na cistoj nauci? Jel to da ako neko hoce da vodi ovako, ispunjen zivot, da bude zadovoljan i sve, taj treba da izbegava stanja kostantne budnosti, pa da se bavi stanjima konstantne omamljenosti, jel to? Na primer, da bude stalno omamljen kojekakvim iluzijama o sopstvenoj vaznosti, ili o nekakvoj istorijskoj misiji, ili o svojoj posebnosti, ili da bude konstantno u negiranju stvarnosti (kao neki) , ili u nedostatku toga, moze da prodje i omamljenost pijancenjem, drogiranjem itd. Pa nije ni cudo sto ste dogurali dokle ste dogurali, svi komplet.
  (samo napred!, 30. septembar 2018 17:18)

  # Link komentara

 3. Pod "letenje ili borba" se podrazumeva "bekstvo ili borba". Jeste da je izraz na engleskom "flight or fight", ali ga ne treba prevoditi doslovno.
   (kraljevina lesoto, 30. septembar 2018 00:22)

  # Link komentara

 4. Bilo bi dobro da moze da se utice na deo mozga i zaboravis na muku
   (Lola, 29. septembar 2018 19:37)

  # Link komentara

 5. Nisu traume uzrokovane samo napadima, agresijom ili nesrecama. Mislim da mnogo ozbiljnije traume mogu izazvati psihicki slomovi, emocije..
  (mustafa, 29. septembar 2018 18:59)

  # Link komentara