Prava istina o uticaju stranog jezika na naš mozak

Svakome ko je ikada naučio strani jezik poznato je da razmišljanje na jeziku drugačijem od maternjeg iziskuje određeni mentalni napor. Nova studija tvrdi da razmišljanje na stranom jeziku iscrpljuje mozak i umanjuje njegovu sposobnost da stvara mentalne slike.

Izvor: Indipendent
Pošaljite komentar
 1. "Od njih je traženo da mentalno simuliraju 35 senzornih iskustava (zamišljanje određenih ukusa, osećanja, materijala i stavova)."

  Najverovatnije su doživljena senzorna iskustva povezana sa jezikom koji se u trenutku sticanja tih iskustava koristi. Postoji izgleda povezanost senzornih iskustava sa korišćenim jezikom.
  (Predrag, 13. februar 2018 14:20)

  # Link komentara

 2. Ah taj mozak..tako ograničen na nekim podnebljima.
  Ali evo malo zapažanja i mojih mojih saznanja da naučite nešto.
  Čovek je telo, pokretna masa, robotizovan, sa centralnom upravljačkom jedinicom koja je toliko složena da je nijedan kompjuter nikad neće dostići i simulirati. Naročito limbički sistem i emocionu memoriju smeštenu u hipokampusu. Naša svest je primarno proizvod saradnje kore u prefrontalnom delu, i hipokampija.
  Svrha funkcija mozga je da telo preživi dovoljno dugo da se ostavi potomstvo, ili pomogne drugoj jedinici da ostavi potomstvo. A onda djubrimo zemlju.
  Čisto kruženje energije.
  Zapravo je mozak složen kao Kosmos, tjs ljudski mozak predstavlja vrhunski dizajn i proizvod Kosmosa.
  Da kažemo, vrhunski način da se zemlja nadjubri.
  (mr dr najpametniji, 13. februar 2018 12:52)

  # Link komentara

 3. @Gavro

  Srbi u inostranstvu se trude da zaborave srpski ali ne nauce ni strani jezik. Dok npr moj poznanik Uri iz Izraela perfektno govori hebrejski i ruski, oba smatra za maternji jezik jer su mu roditelji iz Rusije a on je rodjen u Izraelu, kao dete je naucio i engleski a sada zivi u Spaniji pa je naucio i Spanski.
  (npr, 13. februar 2018 12:38)

  # Link komentara

 4. @Gavro
  Živeo sam u Engleskoj početkom devedesetih. Posle tri godine u'vatim sebe kako razmišljam na engleskom dok sam išao ulicom. Baš me nešto potreslo kada sam to shvatio. To je bio glavni razlog zašto sam ubrzo posle toga odlučio da se vratim natrag. Drugi razlog je bio kad sam skontao da mi je srce zaigralo kada sam se nakon nedelju dana provedenih na moru vratio u London. Kao nekada kada bih se sa mora ili dužeg odsustva vraćao u Novi Sad. Treći, odlučujući razlog povratka, mi je bila pomisao da postoji šansa da se oženim engleskinjom i da sa decom neću govoriti i razmišljati na srpskom. Preko nekih stvari čovek ne može da prođe. Ima ljudi koji to mogu i koji verovatno ne razmišljaju tako, ali ja nisam jedan od tih.
  P.S. Nisam se pokajao. :)
  (Jorginho, 13. februar 2018 12:21)

  # Link komentara

 5. govorim 5 jezika i na svakom pravim drugacije gestikulacije tj neverbalni jezik i to se desava nesvesno
  (seljadin, 12. februar 2018 17:52)

  Svaka ti cast. Kako si uspeo 5 da naucis? Nadam se da nije ono srpski, bosanski, hrvatski, crnogorski i engleski :-) Salim se. Jesi li par naucio kao mali?
   (drz, 13. februar 2018 11:44)

  # Link komentara

 6. @Mr. Dabome
  Još uvek si u procesu intenzivnog učenja drugog jezika. Kad ga savladaš, mozak će ih razdvojiti i prestaćeš da ih mešaš.
  (LI, 13. februar 2018 09:45)

  # Link komentara

 7. Veliko je lično bogatstvo znati više jezika. Za glavobolje zbog toga ne znam.
   (evo i mene, 13. februar 2018 07:45)

  # Link komentara

 8. Jezici su kodovi i ne razmišlja se ni na maternjem ni na stranom jeziku.Maternji je prvi kod koji naucis. Ko se razume svhatice...
  (baki, 13. februar 2018 03:36)

  # Link komentara

 9. @Gavro, Ja govorim dva strana jezika i zivim u inostranstvu. Posto preko dana koristim sva tri jezika(porodica, prijatelji) razmišljam na jeziku kojeg sam poslednjeg koristila. :D
   (Lila, 13. februar 2018 02:50)

  # Link komentara

 10. Gavro,maternji Srpski do 5 godine,materni Engleski od 5 do 13.Onda ucio Srpski,skolu u Srbiji.Nije bitno koji jezik slusam, istovremeno ,mogu da slusam i odgovaram na oba u zavisnost ,kome se obracam dok pricaju.Neki put se uhvatim da pocinjem da izgovaram na pogresnom jeziku i u hodu prebacim.U glavi isto.Upravo slusam tv na Engleskom dok vam ovo pisem,mozak ne pravi razliku.
   (alienware, 13. februar 2018 01:18)

  # Link komentara

 11. Ne treba biti naucnik za ovaj zakljucak.
  (Schaumburg Illinois, 12. februar 2018 18:39)

  # Link komentara

 12. govorim 5 jezika i na svakom pravim drugacije gestikulacije tj neverbalni jezik i to se desava nesvesno
  (seljadin, 12. februar 2018 17:52)

  # Link komentara

 13. znanje stranog jezika ne umanjuje aktivnosti mozdanih vijuga, dapace.
   (muzicar, 12. februar 2018 17:38)

  # Link komentara

 14. moja deca 4 jezika znaju. i ne izgledaju umorno.
   (Rade, 12. februar 2018 16:38)

  # Link komentara

 15. Ne znam koliko iscrpljuje pricanje stranog jezika, ali mene ubija prebacivanje sa jednog na drugi. Ponekad cak i pomjesam pa se majci obratim na engleskom ili lupim neku englesku rijec u moru srpskih. Nekad mi je to izgledalo kao "foliranje" a sad shvatam da se covjek jednostavno pogubi.
   (Mr. Dabome, 12. februar 2018 16:31)

  # Link komentara

 16. ucio sam 8 jezika, ne racunajuci maternji, a medju njima i japanski koji ucim vec petu sestu godina. nikad nisam osetio bol u mozgu kao prilikom ucenja japanskog. to je jednostavno za moj mozak bilo nesto drugacije, kurs je bio intenzivan, svakog dana posle radnog vremena, i svakog dana sam imao glavobolje.
  (ne znam sta je, 12. februar 2018 16:13)

  # Link komentara

 17. Uvek sam se pitao da li nasi ljudi,kojima je maternji srpski a koji vec godinama zive u inostranstvu razmisljaju na srpskom ili stranom jeziku? Inace slabo znam strani jezik pa sam o ovome neretko razmisljao.
   (Gavro, 12. februar 2018 15:58)

  # Link komentara