Sreda, 14.09.2016.

10:09

Šta je bolje: Trčanje ili brzo hodanje?

Izvor: news.com.au

Šta je bolje: Trèanje ili brzo hodanje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 2 meseca

Ja sam ceo život u sportu.Karate preko 20godina,skijanje,roleri i već par godina preferiram brzo hodanje.

Ove nedelje sam prešao 8km za 1h 8min.Brzi hod.

Napravio sam pauzu 3 dana pa sam opet prešao 8km.67m za 1h 35 minuta.To je bilo više šetnja nego brzo hodanje.

Sada imam 62 godine.

MikDoSvem

pre 7 godina

@(Dza ili bu, 15. septembar 2016 13:43)
[...3. Što se tiče ovog komentara da trčanje troši UH. Zanimljiva teorija. Znači da posle određenog vremena, čovek umire jer neće imati više UH? Sve to zavisi od utreniranosti, tempa i sl. Isto i puls zavisi od tempa i utreniranosti. Ja na 7 minuta po kilometru imam puls 120 u minuti, a moj kolega 160. Onaj ko trči intervale visokog intenziteta, taj će da troši UH. Onaj ko džogira, nakon par minuta trošenja UH počinje da troši masti kao energiju (biohemičari bi rekli nakon otprilike 25 minuta trčanja...]

E, pa vidiš, nisi pažljivo pročitao komentar i otuda ovako ishitreni zaključci. Nigde nije navedeno da trčanje koristi samo UH, već da koristi veći udeo UH u odnosu na brzi hod. Naravno da trčanjem nećeš potrošiti sve UH i umreti. Posle određenog perioda trčanja, organizam se prirodno preorjentiše na metabolizam masti. Ali do tada će biti potrošeno dosta UH, koje će organizam određeno vreme posle treninga želeti da nadoknadi i doći će do povećanog osećaja gladi. Kod brzog hoda se od samog početka treninga koristi veći udeo masti nego što je slučaj kod trčanja, a to i jeste cilj za nekoga ko želi da oslabi. I jasno je navedeno da su zone inteziteta treninga individualne i naravno da zavise od utreniranosti. Po brojkama koje si naveo, prilično sam siguran da si utreniran i da nisi gojazan. Međutim, za nekoga ko ima višak kilograma i nije utreniran ti brojevi će biti znatno viši, te je brzi hod za njega optimalan za mršavljenje.

Dza ili bu

pre 7 godina

Svašta je ovde izrečeno u komentarima :)

1. U Srbiji nisam video da u radnjama imaju trake sa kamerama gde je moguće testirati različite patike, zavisno od pronacije. Imalo je na jednom mestu, ali tipa par nedelja. To i sa našim mentalitetom, kao i sa lošijim izborom patika u ponudi, teško da može da zaživi. Ja ne mogu da zamislim da prodavac u Srbiji ima strpljenje da donese par patika i da igra oko kupca 15-20 minuta. S druge strane, u Americi (i vrv nekim drugim zemljama), ovo je normalna procedura kod kupovine trkačkih patika

2. Treba kombinovati treninge, nekad trčati distancu, nekad intervale, a hodanje u slobodno vreme uvek. Dugoročno gledano, trčati velike distance nekoliko puta nedeljno nije zdravo i to pokazuju istraživanja kardiologa.

3. Što se tiče ovog komentara da trčanje troši UH. Zanimljiva teorija. Znači da posle određenog vremena, čovek umire jer neće imati više UH? Sve to zavisi od utreniranosti, tempa i sl. Isto i puls zavisi od tempa i utreniranosti. Ja na 7 minuta po kilometru imam puls 120 u minuti, a moj kolega 160. Onaj ko trči intervale visokog intenziteta, taj će da troši UH. Onaj ko džogira, nakon par minuta trošenja UH počinje da troši masti kao energiju (biohemičari bi rekli nakon otprilike 25 minuta trčanja)

U svakom slučaju, kao što je neko rekao, bitan je i stres...ko ga ima previše u životu, ko ispija dosta kofeina, nakon trčanja mora dosta da vodi računa i o spavanju i odmoru

Pika

pre 7 godina

Što se mene lično tiče, svejedno mi je jer mi se svelo na to koliko mogu da odvojim vremenski za aktivnost u toku dana zbog obaveza; nemam obaveze - idem u šetnju ili odem na plivanje; imam obaveze - idem na trčanje / bicikl. Tako da je najbolje po mom mišljenju - kombinovati aktivnosti. Planirati ih, a ne dozvoliti da aktivnosti planiraju nas.

MarkoXYZ

pre 7 godina

Овај текст је, по мени, пун нетачности. Као неко ко је ослабио 35 килограма, делимично користаћи брзо ходање, делимично џогирајући, без икакве сумње сам дошао до закључка да је за скидање килограма много бољи брзи ход. Тачно је да иста дистанца претрчана потроши много више калорија од оне која се пређе брзим ходом, али ради се о томе да се приликом трчања потроши већи удео угљених хидрата у телу него масти, што није прави циљ ако желите да ослабите. Тако, ако сте брзим ходањем или трчањем потрошили исти број калорија, увек ћете бити гладнији после трчања. Код мене је то увек случај, а разлог је што после трчања останете са мање угљених хидрата у организму, што изазива тај повећан осећај глади. Постоје зоне интезитета тренинга на основу броја откуцаја срца, које су одређене према томе шта је циљ вашег тренинга. Оне зависе од броја година, али су и индивидуалне. Тако је конкретно за мене оптималан број откуцаја срца за губљење телесне масе од 115 до 120 / мин, а то постижем управо брзим ходом. Али овде говоримо о баш жустром ходу, не о мало бржем ходању, као што би многи помислили. Следећа зона, са већим бројем откуцаја срца, је тзв. кардио зона и она је најбоља за стицање и одржавање кондиције и, уопште, здравља организма, али се код ње, кажем, троши више угљених хидрата него масти, те није оптимална за мршављење.Међутим, веома је важно да свако пре него што почне са тренирањем, превентивно код кардиолога провери стање срца: ЕКГ,ехо срца и тест оптерећења.

Mira

pre 7 godina

(Achitwn, 14. septembar 2016 14:31)
Čoveče, nisam ni znala da tako nešto postoji. Pa to je baš dobro, volela bih i ja da iskontrolišem stopala, tj. način hodanja/ trčanja. Mislim da je to o čemu pričaš, ustvari, najbitnije od svega.

lola

pre 7 godina

kombinovan kardio trening sa trčanjem i brzim hodanjem uz blaži nagib je prava mera. 10 min trčanja, pa brzi hod 5 min pa trčanje 10 min, pa opet brzi hod 5 i tako 6 km....sasvim dovoljno 3x nedeljno odraditi trening uz obavezne trbušnjake i istezanje na kraju. divota?

Hodac

pre 7 godina

@whiplash
Ja sam dva meseca isao kuci brzim hodom sa posla oko 7-8 km I to za 60-65 min (pola puta blaga uzbrdica).Smrsao sam 8 kg I to bez korekcije ishrane.Mislim da nema bolje rekreacije od brzog hodanja,ali mora da se nabije tempo da bi bilo efekta.

dzangrizalo

pre 7 godina

Evo mog ugla. Posle dva meseca sa 120 spao na 105 kg (plus dijeta) trcanje za mene nije efikasno. mogu da provedem sat vremena na skijaskom trcanju pod opterecenjem 14 (max je 16) pri brzini od 12-14km/h. Brzi hod do 45 minuta, blagi uspon brzina 7-8 km/h. Trcanje pola sata? Misaona imenica, nemam pojma zasto. Inace nisam trom, ozbiljnu eksplozivnost imam, igram basket u kraju od 8 do 20 da se ne umorim. Plivam 3kma na sat. ali da trcim duze od 10 minuta jednostavno umrem kao da nemam kondicije uopste.

Vojvođanin

pre 7 godina

(le brom, 14. septembar 2016 16:05) ne budi negativno nastrojen, nije rekao čovek da je 4km hodanja za 40 minuta brzo hodanje. Rekao je da ide na posao peške i sa posla peške. Ne verujem da mu je namera da nešto brzo hoda do posla, da juri neko "brzo" vreme, da se pošteno preznoji, pa da vonja ceo dan na poslu....razmisli malo pre nego što napadneš!!!!

le brom

pre 7 godina

@Peske na posao i sa posla (2x4km, 2x40min), trcanje 3x nedeljno (3x5km, 3x33min).
(iggy, 14. septembar 2016 15:51)@

4km za 40minuta uopšte nije brzo hodanje

jao pao

pre 7 godina

@daMirda:
@aalborg:

Padovi pri trcanju su naravno moguci, kao i pri hodanju na ulici. Moj slucaj! Imam 52 godine, u mladosti sam bio fizicki aktivan, igrao basket s ortacima svakog vikenda, ali kako su dosla deca totalno smo se ulenjili. I ortaci i ja. Iz kancelarije pravac na kauc, daljinski, pivo, grisine i tako do ponoci. Svi smo se ugojili, pocele da nas stizu bolesti, artritis, probleme sa ravnotezom. Meni secer i holesterol skocili za pet duzina! Pre par meseci doktor mi je rekao da mi ne gine horor u starosti ako se ne opametim. I onda sam kupio patike, poceo da trcim i tresnuo o beton vec posle 200 metara. Pa ne ide se s kauca na olimpijadu! Po savetu drugih unajmio sam personalnog trenera. I evo, sada svako jutro trcim, vise nemam takvih problema. Kljuc je u tehnici, vezbama za ravnotezu, pravilnom zagrevanju i fokusu. Meni misli redovno lutaju ko zna gde i prilicno mi je tesko da se disciplinujem, ali onda beton ume bas dobro da disciplinuje ...

Mr_No_Name

pre 7 godina

Imam alergijsku astmu koja je godinama pogresno lecena. Uvodeci postepeno trcanje poslednje 4 godine smanjivao sam upotrebu pumpica. Sada ih vise i ne koristim jer sam ojacao pluca i imunitet. Zdraviji sam nego ikada ranije.
PS. Trcim 2-3x nedeljno po 10km.

Tanja

pre 7 godina

Zavisi za koga. Onaj ko ima problema sa stresom luci vise stres hormona koji dalje deluju lose raznim mehanizmima na celokupan organizam. Takvima kardio vezbe pogorsavaju stanje. Za njih setnja da se hormoni stresa spuste a organizam rekreira. Ko je totalno opusten i treba mu podizanje stresa na kardio.

Neko tamo ko zivi u EU

pre 7 godina

Ovde u zapadnijoj Evropi je popularan trotinet. Ne onaj deciji, vec za odrasle, sa velikim tockovima, 16, 20, 26. Za razliku od trcanja, stedi zglobove, za razliku od na primer bicikla, ne bole ledja, a i bas se preporucuje i kod ljudi koji imaju problem sa ledjima.
Posedujem jednu i prosto dousevljenja.

trt mrt

pre 7 godina

brzo hodanje je psihicki manje zahtevno. brzo hodanje pod blagim nagibom, ili planinarenje/setnja po brdima je nesto najbolje za gubitak kikograma. dnevno jedan sat aktivnosti i posle nedelju danase mogu videti rezultati. naravno pod ualovom da se vodi racuna o ishrani, a najbolje bi bilo smanjiti hidrate na monimum, ili bar izbaciti proste a jesti slozene-pirinac, krompir...

Achitwn

pre 7 godina

Trcanje. Dobre patike za trcanje, iz running serije Riboka, Adudasa, Najka , Asiksa,sluske u usi i milina :)
(RaLe, 14. septembar 2016 11:03)
Slazem sa prvom recenicom. Trcim svaki dan 5k kad ne vozim drumski bike u klubu. Sto se tice patika, brand nije bitan. Bitno je da patika ispravlja nepravilmosti koje mozda imamo urodjene. Ja idem u radnju gde imaju treadmill na kom trici. 1 min u starim patikama. Dve kamere snimaju stopala i na usporenom snimku se vidi kako zanosim dok trcim. Na osnovu toga donesu mi 3-4 para od raznih proizvodjaca koje koriguju moje gazenje. Obijem svake itrcim na treadmillu u svakim. Snimak se poredisa starim i u tom procesu svedm na recimo dva para i onda se odlucim na osnovu mekoce i mozda izgleda, boje. Nikad ne gledam marku.al generalno nike su konzumerski brand, nikad ih nisam nosio, uglavnom brooks, isumo, asis.

drasko

pre 7 godina

Znam coveka i jos jednu zenu tu iz kraja koji su citavo moje detinjstvo trcali. Sada kao matori vise ne trce. Ljudi su se, kako da kazem "iskljakavili" sa nekakvim krivim nogama, da je to strasno. E sad od cega je to, da li od trcanja, genetika ili ne znam sta, ali bas imaju oboje onako krive noge.

daMirda

pre 7 godina

@generalwar: Padovi pri trcanju? Koliko ti imas godina? 4? :-D
Meni je trcanje bolje jer mi stedi vreme. Mogu da odvojim sat vremena za trcanje, a 2-3 sata za hodanje malo teze.

branko

pre 7 godina

uvek brzo hodanje..nema ostecenja zglobova ..hrskavica ..nema povreda..padova..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (generalwar, 14. septembar 2016 10:19)

Ako ti padas na trcanju, bolje se i drzi hodanja

Gruja

pre 7 godina

uvek brzo hodanje..nema ostecenja zglobova ..hrskavica ..nema povreda..padova..
(generalwar, 14. septembar 2016 10:19)

Samo se tesite vi hodaci. Da mozete da trcite, onda biste napisali da je trcanje bolje.

Mmm

pre 7 godina

Generalwar... Da da, moguće je. Pogotovo ako se trči po betonu kao ja. Stvarno ne valja, ali šta ćeš... trčanje je kao droga.., barem za mene. Čim ne trčim 2-3 dana, počinjem da besnim.

Johan

pre 7 godina

Meni je najzdravije pešačenje po planini.Na početku ići lakšim tempom i stazama sa manjim nagibom a za 2 do tri meseca se nabije kondicija da se čovek može kretati malte ne vertikalno.

Whiplash

pre 7 godina

Ja od kuce do posla i od posla do kuce idem pesaka.
To je nekih 15tak km u jednom pravcu znaci 30 km u dva pravca
Obzirom da radim po smenama tj imam 15 radnih dana u mesecu po 30 km to izadje na nekih 450 km.
Za 3 godine takvog rezima sa 120 kg dosao sam na 95kg uz naravno i korekciju ishrane

aalborg

pre 7 godina

@ generalwar

Kakvi padovi prilikom trčanja??! ja trčim intenzivnije ili rekreativno, sporo, evo već 15 godina, i nijednom nisam "pao od trčanja"

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Trcanje samo po sebi ne moze da bude zdravo ma koliko god vi imali dobre patike.Tu mora da dodje do jakog trenja koje malo po malo ostecuje kolena i hrskavicu. Ako vec volite da trcite,ubacite HIIT polako,krace distance,veci intezitet. Inace,bicikla je majka svih Kardio treninga.Nisam vidjao likove preko 70 da mogu da trce,dok ovde po Svedskoj oni preko 75 ladno voze bicikle.

KoleM

pre 7 godina

Zavisi od čoveka do čoveka i od godina. Hodanje je bolje za zdravlje a trčanja za mlađe ljude i kondiciju. Najbolje se voditi pulsom, ako vam puls dosta raste mante se trčanja. Poštujete pravila o maksimalnom pulsu pri treningu koji zavisi od godina.

branko

pre 7 godina

uvek brzo hodanje..nema ostecenja zglobova ..hrskavica ..nema povreda..padova..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (generalwar, 14. septembar 2016 10:19)

Ako ti padas na trcanju, bolje se i drzi hodanja

Whiplash

pre 7 godina

Ja od kuce do posla i od posla do kuce idem pesaka.
To je nekih 15tak km u jednom pravcu znaci 30 km u dva pravca
Obzirom da radim po smenama tj imam 15 radnih dana u mesecu po 30 km to izadje na nekih 450 km.
Za 3 godine takvog rezima sa 120 kg dosao sam na 95kg uz naravno i korekciju ishrane

Mr_No_Name

pre 7 godina

Imam alergijsku astmu koja je godinama pogresno lecena. Uvodeci postepeno trcanje poslednje 4 godine smanjivao sam upotrebu pumpica. Sada ih vise i ne koristim jer sam ojacao pluca i imunitet. Zdraviji sam nego ikada ranije.
PS. Trcim 2-3x nedeljno po 10km.

Johan

pre 7 godina

Meni je najzdravije pešačenje po planini.Na početku ići lakšim tempom i stazama sa manjim nagibom a za 2 do tri meseca se nabije kondicija da se čovek može kretati malte ne vertikalno.

KoleM

pre 7 godina

Zavisi od čoveka do čoveka i od godina. Hodanje je bolje za zdravlje a trčanja za mlađe ljude i kondiciju. Najbolje se voditi pulsom, ako vam puls dosta raste mante se trčanja. Poštujete pravila o maksimalnom pulsu pri treningu koji zavisi od godina.

jao pao

pre 7 godina

@daMirda:
@aalborg:

Padovi pri trcanju su naravno moguci, kao i pri hodanju na ulici. Moj slucaj! Imam 52 godine, u mladosti sam bio fizicki aktivan, igrao basket s ortacima svakog vikenda, ali kako su dosla deca totalno smo se ulenjili. I ortaci i ja. Iz kancelarije pravac na kauc, daljinski, pivo, grisine i tako do ponoci. Svi smo se ugojili, pocele da nas stizu bolesti, artritis, probleme sa ravnotezom. Meni secer i holesterol skocili za pet duzina! Pre par meseci doktor mi je rekao da mi ne gine horor u starosti ako se ne opametim. I onda sam kupio patike, poceo da trcim i tresnuo o beton vec posle 200 metara. Pa ne ide se s kauca na olimpijadu! Po savetu drugih unajmio sam personalnog trenera. I evo, sada svako jutro trcim, vise nemam takvih problema. Kljuc je u tehnici, vezbama za ravnotezu, pravilnom zagrevanju i fokusu. Meni misli redovno lutaju ko zna gde i prilicno mi je tesko da se disciplinujem, ali onda beton ume bas dobro da disciplinuje ...

Gruja

pre 7 godina

uvek brzo hodanje..nema ostecenja zglobova ..hrskavica ..nema povreda..padova..
(generalwar, 14. septembar 2016 10:19)

Samo se tesite vi hodaci. Da mozete da trcite, onda biste napisali da je trcanje bolje.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Trcanje samo po sebi ne moze da bude zdravo ma koliko god vi imali dobre patike.Tu mora da dodje do jakog trenja koje malo po malo ostecuje kolena i hrskavicu. Ako vec volite da trcite,ubacite HIIT polako,krace distance,veci intezitet. Inace,bicikla je majka svih Kardio treninga.Nisam vidjao likove preko 70 da mogu da trce,dok ovde po Svedskoj oni preko 75 ladno voze bicikle.

aalborg

pre 7 godina

@ generalwar

Kakvi padovi prilikom trčanja??! ja trčim intenzivnije ili rekreativno, sporo, evo već 15 godina, i nijednom nisam "pao od trčanja"

Mmm

pre 7 godina

Generalwar... Da da, moguće je. Pogotovo ako se trči po betonu kao ja. Stvarno ne valja, ali šta ćeš... trčanje je kao droga.., barem za mene. Čim ne trčim 2-3 dana, počinjem da besnim.

daMirda

pre 7 godina

@generalwar: Padovi pri trcanju? Koliko ti imas godina? 4? :-D
Meni je trcanje bolje jer mi stedi vreme. Mogu da odvojim sat vremena za trcanje, a 2-3 sata za hodanje malo teze.

Achitwn

pre 7 godina

Trcanje. Dobre patike za trcanje, iz running serije Riboka, Adudasa, Najka , Asiksa,sluske u usi i milina :)
(RaLe, 14. septembar 2016 11:03)
Slazem sa prvom recenicom. Trcim svaki dan 5k kad ne vozim drumski bike u klubu. Sto se tice patika, brand nije bitan. Bitno je da patika ispravlja nepravilmosti koje mozda imamo urodjene. Ja idem u radnju gde imaju treadmill na kom trici. 1 min u starim patikama. Dve kamere snimaju stopala i na usporenom snimku se vidi kako zanosim dok trcim. Na osnovu toga donesu mi 3-4 para od raznih proizvodjaca koje koriguju moje gazenje. Obijem svake itrcim na treadmillu u svakim. Snimak se poredisa starim i u tom procesu svedm na recimo dva para i onda se odlucim na osnovu mekoce i mozda izgleda, boje. Nikad ne gledam marku.al generalno nike su konzumerski brand, nikad ih nisam nosio, uglavnom brooks, isumo, asis.

trt mrt

pre 7 godina

brzo hodanje je psihicki manje zahtevno. brzo hodanje pod blagim nagibom, ili planinarenje/setnja po brdima je nesto najbolje za gubitak kikograma. dnevno jedan sat aktivnosti i posle nedelju danase mogu videti rezultati. naravno pod ualovom da se vodi racuna o ishrani, a najbolje bi bilo smanjiti hidrate na monimum, ili bar izbaciti proste a jesti slozene-pirinac, krompir...

Tanja

pre 7 godina

Zavisi za koga. Onaj ko ima problema sa stresom luci vise stres hormona koji dalje deluju lose raznim mehanizmima na celokupan organizam. Takvima kardio vezbe pogorsavaju stanje. Za njih setnja da se hormoni stresa spuste a organizam rekreira. Ko je totalno opusten i treba mu podizanje stresa na kardio.

le brom

pre 7 godina

@Peske na posao i sa posla (2x4km, 2x40min), trcanje 3x nedeljno (3x5km, 3x33min).
(iggy, 14. septembar 2016 15:51)@

4km za 40minuta uopšte nije brzo hodanje

drasko

pre 7 godina

Znam coveka i jos jednu zenu tu iz kraja koji su citavo moje detinjstvo trcali. Sada kao matori vise ne trce. Ljudi su se, kako da kazem "iskljakavili" sa nekakvim krivim nogama, da je to strasno. E sad od cega je to, da li od trcanja, genetika ili ne znam sta, ali bas imaju oboje onako krive noge.

Neko tamo ko zivi u EU

pre 7 godina

Ovde u zapadnijoj Evropi je popularan trotinet. Ne onaj deciji, vec za odrasle, sa velikim tockovima, 16, 20, 26. Za razliku od trcanja, stedi zglobove, za razliku od na primer bicikla, ne bole ledja, a i bas se preporucuje i kod ljudi koji imaju problem sa ledjima.
Posedujem jednu i prosto dousevljenja.

Hodac

pre 7 godina

@whiplash
Ja sam dva meseca isao kuci brzim hodom sa posla oko 7-8 km I to za 60-65 min (pola puta blaga uzbrdica).Smrsao sam 8 kg I to bez korekcije ishrane.Mislim da nema bolje rekreacije od brzog hodanja,ali mora da se nabije tempo da bi bilo efekta.

MarkoXYZ

pre 7 godina

Овај текст је, по мени, пун нетачности. Као неко ко је ослабио 35 килограма, делимично користаћи брзо ходање, делимично џогирајући, без икакве сумње сам дошао до закључка да је за скидање килограма много бољи брзи ход. Тачно је да иста дистанца претрчана потроши много више калорија од оне која се пређе брзим ходом, али ради се о томе да се приликом трчања потроши већи удео угљених хидрата у телу него масти, што није прави циљ ако желите да ослабите. Тако, ако сте брзим ходањем или трчањем потрошили исти број калорија, увек ћете бити гладнији после трчања. Код мене је то увек случај, а разлог је што после трчања останете са мање угљених хидрата у организму, што изазива тај повећан осећај глади. Постоје зоне интезитета тренинга на основу броја откуцаја срца, које су одређене према томе шта је циљ вашег тренинга. Оне зависе од броја година, али су и индивидуалне. Тако је конкретно за мене оптималан број откуцаја срца за губљење телесне масе од 115 до 120 / мин, а то постижем управо брзим ходом. Али овде говоримо о баш жустром ходу, не о мало бржем ходању, као што би многи помислили. Следећа зона, са већим бројем откуцаја срца, је тзв. кардио зона и она је најбоља за стицање и одржавање кондиције и, уопште, здравља организма, али се код ње, кажем, троши више угљених хидрата него масти, те није оптимална за мршављење.Међутим, веома је важно да свако пре него што почне са тренирањем, превентивно код кардиолога провери стање срца: ЕКГ,ехо срца и тест оптерећења.

dzangrizalo

pre 7 godina

Evo mog ugla. Posle dva meseca sa 120 spao na 105 kg (plus dijeta) trcanje za mene nije efikasno. mogu da provedem sat vremena na skijaskom trcanju pod opterecenjem 14 (max je 16) pri brzini od 12-14km/h. Brzi hod do 45 minuta, blagi uspon brzina 7-8 km/h. Trcanje pola sata? Misaona imenica, nemam pojma zasto. Inace nisam trom, ozbiljnu eksplozivnost imam, igram basket u kraju od 8 do 20 da se ne umorim. Plivam 3kma na sat. ali da trcim duze od 10 minuta jednostavno umrem kao da nemam kondicije uopste.

Vojvođanin

pre 7 godina

(le brom, 14. septembar 2016 16:05) ne budi negativno nastrojen, nije rekao čovek da je 4km hodanja za 40 minuta brzo hodanje. Rekao je da ide na posao peške i sa posla peške. Ne verujem da mu je namera da nešto brzo hoda do posla, da juri neko "brzo" vreme, da se pošteno preznoji, pa da vonja ceo dan na poslu....razmisli malo pre nego što napadneš!!!!

lola

pre 7 godina

kombinovan kardio trening sa trčanjem i brzim hodanjem uz blaži nagib je prava mera. 10 min trčanja, pa brzi hod 5 min pa trčanje 10 min, pa opet brzi hod 5 i tako 6 km....sasvim dovoljno 3x nedeljno odraditi trening uz obavezne trbušnjake i istezanje na kraju. divota?

Mira

pre 7 godina

(Achitwn, 14. septembar 2016 14:31)
Čoveče, nisam ni znala da tako nešto postoji. Pa to je baš dobro, volela bih i ja da iskontrolišem stopala, tj. način hodanja/ trčanja. Mislim da je to o čemu pričaš, ustvari, najbitnije od svega.

Pika

pre 7 godina

Što se mene lično tiče, svejedno mi je jer mi se svelo na to koliko mogu da odvojim vremenski za aktivnost u toku dana zbog obaveza; nemam obaveze - idem u šetnju ili odem na plivanje; imam obaveze - idem na trčanje / bicikl. Tako da je najbolje po mom mišljenju - kombinovati aktivnosti. Planirati ih, a ne dozvoliti da aktivnosti planiraju nas.

Dza ili bu

pre 7 godina

Svašta je ovde izrečeno u komentarima :)

1. U Srbiji nisam video da u radnjama imaju trake sa kamerama gde je moguće testirati različite patike, zavisno od pronacije. Imalo je na jednom mestu, ali tipa par nedelja. To i sa našim mentalitetom, kao i sa lošijim izborom patika u ponudi, teško da može da zaživi. Ja ne mogu da zamislim da prodavac u Srbiji ima strpljenje da donese par patika i da igra oko kupca 15-20 minuta. S druge strane, u Americi (i vrv nekim drugim zemljama), ovo je normalna procedura kod kupovine trkačkih patika

2. Treba kombinovati treninge, nekad trčati distancu, nekad intervale, a hodanje u slobodno vreme uvek. Dugoročno gledano, trčati velike distance nekoliko puta nedeljno nije zdravo i to pokazuju istraživanja kardiologa.

3. Što se tiče ovog komentara da trčanje troši UH. Zanimljiva teorija. Znači da posle određenog vremena, čovek umire jer neće imati više UH? Sve to zavisi od utreniranosti, tempa i sl. Isto i puls zavisi od tempa i utreniranosti. Ja na 7 minuta po kilometru imam puls 120 u minuti, a moj kolega 160. Onaj ko trči intervale visokog intenziteta, taj će da troši UH. Onaj ko džogira, nakon par minuta trošenja UH počinje da troši masti kao energiju (biohemičari bi rekli nakon otprilike 25 minuta trčanja)

U svakom slučaju, kao što je neko rekao, bitan je i stres...ko ga ima previše u životu, ko ispija dosta kofeina, nakon trčanja mora dosta da vodi računa i o spavanju i odmoru

MikDoSvem

pre 7 godina

@(Dza ili bu, 15. septembar 2016 13:43)
[...3. Što se tiče ovog komentara da trčanje troši UH. Zanimljiva teorija. Znači da posle određenog vremena, čovek umire jer neće imati više UH? Sve to zavisi od utreniranosti, tempa i sl. Isto i puls zavisi od tempa i utreniranosti. Ja na 7 minuta po kilometru imam puls 120 u minuti, a moj kolega 160. Onaj ko trči intervale visokog intenziteta, taj će da troši UH. Onaj ko džogira, nakon par minuta trošenja UH počinje da troši masti kao energiju (biohemičari bi rekli nakon otprilike 25 minuta trčanja...]

E, pa vidiš, nisi pažljivo pročitao komentar i otuda ovako ishitreni zaključci. Nigde nije navedeno da trčanje koristi samo UH, već da koristi veći udeo UH u odnosu na brzi hod. Naravno da trčanjem nećeš potrošiti sve UH i umreti. Posle određenog perioda trčanja, organizam se prirodno preorjentiše na metabolizam masti. Ali do tada će biti potrošeno dosta UH, koje će organizam određeno vreme posle treninga želeti da nadoknadi i doći će do povećanog osećaja gladi. Kod brzog hoda se od samog početka treninga koristi veći udeo masti nego što je slučaj kod trčanja, a to i jeste cilj za nekoga ko želi da oslabi. I jasno je navedeno da su zone inteziteta treninga individualne i naravno da zavise od utreniranosti. Po brojkama koje si naveo, prilično sam siguran da si utreniran i da nisi gojazan. Međutim, za nekoga ko ima višak kilograma i nije utreniran ti brojevi će biti znatno viši, te je brzi hod za njega optimalan za mršavljenje.

Zoran

pre 2 meseca

Ja sam ceo život u sportu.Karate preko 20godina,skijanje,roleri i već par godina preferiram brzo hodanje.

Ove nedelje sam prešao 8km za 1h 8min.Brzi hod.

Napravio sam pauzu 3 dana pa sam opet prešao 8km.67m za 1h 35 minuta.To je bilo više šetnja nego brzo hodanje.

Sada imam 62 godine.

Gruja

pre 7 godina

uvek brzo hodanje..nema ostecenja zglobova ..hrskavica ..nema povreda..padova..
(generalwar, 14. septembar 2016 10:19)

Samo se tesite vi hodaci. Da mozete da trcite, onda biste napisali da je trcanje bolje.

le brom

pre 7 godina

@Peske na posao i sa posla (2x4km, 2x40min), trcanje 3x nedeljno (3x5km, 3x33min).
(iggy, 14. septembar 2016 15:51)@

4km za 40minuta uopšte nije brzo hodanje

drasko

pre 7 godina

Znam coveka i jos jednu zenu tu iz kraja koji su citavo moje detinjstvo trcali. Sada kao matori vise ne trce. Ljudi su se, kako da kazem "iskljakavili" sa nekakvim krivim nogama, da je to strasno. E sad od cega je to, da li od trcanja, genetika ili ne znam sta, ali bas imaju oboje onako krive noge.

branko

pre 7 godina

uvek brzo hodanje..nema ostecenja zglobova ..hrskavica ..nema povreda..padova..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (generalwar, 14. septembar 2016 10:19)

Ako ti padas na trcanju, bolje se i drzi hodanja

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Trcanje samo po sebi ne moze da bude zdravo ma koliko god vi imali dobre patike.Tu mora da dodje do jakog trenja koje malo po malo ostecuje kolena i hrskavicu. Ako vec volite da trcite,ubacite HIIT polako,krace distance,veci intezitet. Inace,bicikla je majka svih Kardio treninga.Nisam vidjao likove preko 70 da mogu da trce,dok ovde po Svedskoj oni preko 75 ladno voze bicikle.

Neko tamo ko zivi u EU

pre 7 godina

Ovde u zapadnijoj Evropi je popularan trotinet. Ne onaj deciji, vec za odrasle, sa velikim tockovima, 16, 20, 26. Za razliku od trcanja, stedi zglobove, za razliku od na primer bicikla, ne bole ledja, a i bas se preporucuje i kod ljudi koji imaju problem sa ledjima.
Posedujem jednu i prosto dousevljenja.

daMirda

pre 7 godina

@generalwar: Padovi pri trcanju? Koliko ti imas godina? 4? :-D
Meni je trcanje bolje jer mi stedi vreme. Mogu da odvojim sat vremena za trcanje, a 2-3 sata za hodanje malo teze.

aalborg

pre 7 godina

@ generalwar

Kakvi padovi prilikom trčanja??! ja trčim intenzivnije ili rekreativno, sporo, evo već 15 godina, i nijednom nisam "pao od trčanja"

Achitwn

pre 7 godina

Trcanje. Dobre patike za trcanje, iz running serije Riboka, Adudasa, Najka , Asiksa,sluske u usi i milina :)
(RaLe, 14. septembar 2016 11:03)
Slazem sa prvom recenicom. Trcim svaki dan 5k kad ne vozim drumski bike u klubu. Sto se tice patika, brand nije bitan. Bitno je da patika ispravlja nepravilmosti koje mozda imamo urodjene. Ja idem u radnju gde imaju treadmill na kom trici. 1 min u starim patikama. Dve kamere snimaju stopala i na usporenom snimku se vidi kako zanosim dok trcim. Na osnovu toga donesu mi 3-4 para od raznih proizvodjaca koje koriguju moje gazenje. Obijem svake itrcim na treadmillu u svakim. Snimak se poredisa starim i u tom procesu svedm na recimo dva para i onda se odlucim na osnovu mekoce i mozda izgleda, boje. Nikad ne gledam marku.al generalno nike su konzumerski brand, nikad ih nisam nosio, uglavnom brooks, isumo, asis.

Whiplash

pre 7 godina

Ja od kuce do posla i od posla do kuce idem pesaka.
To je nekih 15tak km u jednom pravcu znaci 30 km u dva pravca
Obzirom da radim po smenama tj imam 15 radnih dana u mesecu po 30 km to izadje na nekih 450 km.
Za 3 godine takvog rezima sa 120 kg dosao sam na 95kg uz naravno i korekciju ishrane

jao pao

pre 7 godina

@daMirda:
@aalborg:

Padovi pri trcanju su naravno moguci, kao i pri hodanju na ulici. Moj slucaj! Imam 52 godine, u mladosti sam bio fizicki aktivan, igrao basket s ortacima svakog vikenda, ali kako su dosla deca totalno smo se ulenjili. I ortaci i ja. Iz kancelarije pravac na kauc, daljinski, pivo, grisine i tako do ponoci. Svi smo se ugojili, pocele da nas stizu bolesti, artritis, probleme sa ravnotezom. Meni secer i holesterol skocili za pet duzina! Pre par meseci doktor mi je rekao da mi ne gine horor u starosti ako se ne opametim. I onda sam kupio patike, poceo da trcim i tresnuo o beton vec posle 200 metara. Pa ne ide se s kauca na olimpijadu! Po savetu drugih unajmio sam personalnog trenera. I evo, sada svako jutro trcim, vise nemam takvih problema. Kljuc je u tehnici, vezbama za ravnotezu, pravilnom zagrevanju i fokusu. Meni misli redovno lutaju ko zna gde i prilicno mi je tesko da se disciplinujem, ali onda beton ume bas dobro da disciplinuje ...

Tanja

pre 7 godina

Zavisi za koga. Onaj ko ima problema sa stresom luci vise stres hormona koji dalje deluju lose raznim mehanizmima na celokupan organizam. Takvima kardio vezbe pogorsavaju stanje. Za njih setnja da se hormoni stresa spuste a organizam rekreira. Ko je totalno opusten i treba mu podizanje stresa na kardio.

KoleM

pre 7 godina

Zavisi od čoveka do čoveka i od godina. Hodanje je bolje za zdravlje a trčanja za mlađe ljude i kondiciju. Najbolje se voditi pulsom, ako vam puls dosta raste mante se trčanja. Poštujete pravila o maksimalnom pulsu pri treningu koji zavisi od godina.

Johan

pre 7 godina

Meni je najzdravije pešačenje po planini.Na početku ići lakšim tempom i stazama sa manjim nagibom a za 2 do tri meseca se nabije kondicija da se čovek može kretati malte ne vertikalno.

trt mrt

pre 7 godina

brzo hodanje je psihicki manje zahtevno. brzo hodanje pod blagim nagibom, ili planinarenje/setnja po brdima je nesto najbolje za gubitak kikograma. dnevno jedan sat aktivnosti i posle nedelju danase mogu videti rezultati. naravno pod ualovom da se vodi racuna o ishrani, a najbolje bi bilo smanjiti hidrate na monimum, ili bar izbaciti proste a jesti slozene-pirinac, krompir...

Mr_No_Name

pre 7 godina

Imam alergijsku astmu koja je godinama pogresno lecena. Uvodeci postepeno trcanje poslednje 4 godine smanjivao sam upotrebu pumpica. Sada ih vise i ne koristim jer sam ojacao pluca i imunitet. Zdraviji sam nego ikada ranije.
PS. Trcim 2-3x nedeljno po 10km.

MarkoXYZ

pre 7 godina

Овај текст је, по мени, пун нетачности. Као неко ко је ослабио 35 килограма, делимично користаћи брзо ходање, делимично џогирајући, без икакве сумње сам дошао до закључка да је за скидање килограма много бољи брзи ход. Тачно је да иста дистанца претрчана потроши много више калорија од оне која се пређе брзим ходом, али ради се о томе да се приликом трчања потроши већи удео угљених хидрата у телу него масти, што није прави циљ ако желите да ослабите. Тако, ако сте брзим ходањем или трчањем потрошили исти број калорија, увек ћете бити гладнији после трчања. Код мене је то увек случај, а разлог је што после трчања останете са мање угљених хидрата у организму, што изазива тај повећан осећај глади. Постоје зоне интезитета тренинга на основу броја откуцаја срца, које су одређене према томе шта је циљ вашег тренинга. Оне зависе од броја година, али су и индивидуалне. Тако је конкретно за мене оптималан број откуцаја срца за губљење телесне масе од 115 до 120 / мин, а то постижем управо брзим ходом. Али овде говоримо о баш жустром ходу, не о мало бржем ходању, као што би многи помислили. Следећа зона, са већим бројем откуцаја срца, је тзв. кардио зона и она је најбоља за стицање и одржавање кондиције и, уопште, здравља организма, али се код ње, кажем, троши више угљених хидрата него масти, те није оптимална за мршављење.Међутим, веома је важно да свако пре него што почне са тренирањем, превентивно код кардиолога провери стање срца: ЕКГ,ехо срца и тест оптерећења.

Mmm

pre 7 godina

Generalwar... Da da, moguće je. Pogotovo ako se trči po betonu kao ja. Stvarno ne valja, ali šta ćeš... trčanje je kao droga.., barem za mene. Čim ne trčim 2-3 dana, počinjem da besnim.

Dza ili bu

pre 7 godina

Svašta je ovde izrečeno u komentarima :)

1. U Srbiji nisam video da u radnjama imaju trake sa kamerama gde je moguće testirati različite patike, zavisno od pronacije. Imalo je na jednom mestu, ali tipa par nedelja. To i sa našim mentalitetom, kao i sa lošijim izborom patika u ponudi, teško da može da zaživi. Ja ne mogu da zamislim da prodavac u Srbiji ima strpljenje da donese par patika i da igra oko kupca 15-20 minuta. S druge strane, u Americi (i vrv nekim drugim zemljama), ovo je normalna procedura kod kupovine trkačkih patika

2. Treba kombinovati treninge, nekad trčati distancu, nekad intervale, a hodanje u slobodno vreme uvek. Dugoročno gledano, trčati velike distance nekoliko puta nedeljno nije zdravo i to pokazuju istraživanja kardiologa.

3. Što se tiče ovog komentara da trčanje troši UH. Zanimljiva teorija. Znači da posle određenog vremena, čovek umire jer neće imati više UH? Sve to zavisi od utreniranosti, tempa i sl. Isto i puls zavisi od tempa i utreniranosti. Ja na 7 minuta po kilometru imam puls 120 u minuti, a moj kolega 160. Onaj ko trči intervale visokog intenziteta, taj će da troši UH. Onaj ko džogira, nakon par minuta trošenja UH počinje da troši masti kao energiju (biohemičari bi rekli nakon otprilike 25 minuta trčanja)

U svakom slučaju, kao što je neko rekao, bitan je i stres...ko ga ima previše u životu, ko ispija dosta kofeina, nakon trčanja mora dosta da vodi računa i o spavanju i odmoru

Vojvođanin

pre 7 godina

(le brom, 14. septembar 2016 16:05) ne budi negativno nastrojen, nije rekao čovek da je 4km hodanja za 40 minuta brzo hodanje. Rekao je da ide na posao peške i sa posla peške. Ne verujem da mu je namera da nešto brzo hoda do posla, da juri neko "brzo" vreme, da se pošteno preznoji, pa da vonja ceo dan na poslu....razmisli malo pre nego što napadneš!!!!

dzangrizalo

pre 7 godina

Evo mog ugla. Posle dva meseca sa 120 spao na 105 kg (plus dijeta) trcanje za mene nije efikasno. mogu da provedem sat vremena na skijaskom trcanju pod opterecenjem 14 (max je 16) pri brzini od 12-14km/h. Brzi hod do 45 minuta, blagi uspon brzina 7-8 km/h. Trcanje pola sata? Misaona imenica, nemam pojma zasto. Inace nisam trom, ozbiljnu eksplozivnost imam, igram basket u kraju od 8 do 20 da se ne umorim. Plivam 3kma na sat. ali da trcim duze od 10 minuta jednostavno umrem kao da nemam kondicije uopste.

Hodac

pre 7 godina

@whiplash
Ja sam dva meseca isao kuci brzim hodom sa posla oko 7-8 km I to za 60-65 min (pola puta blaga uzbrdica).Smrsao sam 8 kg I to bez korekcije ishrane.Mislim da nema bolje rekreacije od brzog hodanja,ali mora da se nabije tempo da bi bilo efekta.

lola

pre 7 godina

kombinovan kardio trening sa trčanjem i brzim hodanjem uz blaži nagib je prava mera. 10 min trčanja, pa brzi hod 5 min pa trčanje 10 min, pa opet brzi hod 5 i tako 6 km....sasvim dovoljno 3x nedeljno odraditi trening uz obavezne trbušnjake i istezanje na kraju. divota?

Mira

pre 7 godina

(Achitwn, 14. septembar 2016 14:31)
Čoveče, nisam ni znala da tako nešto postoji. Pa to je baš dobro, volela bih i ja da iskontrolišem stopala, tj. način hodanja/ trčanja. Mislim da je to o čemu pričaš, ustvari, najbitnije od svega.

Pika

pre 7 godina

Što se mene lično tiče, svejedno mi je jer mi se svelo na to koliko mogu da odvojim vremenski za aktivnost u toku dana zbog obaveza; nemam obaveze - idem u šetnju ili odem na plivanje; imam obaveze - idem na trčanje / bicikl. Tako da je najbolje po mom mišljenju - kombinovati aktivnosti. Planirati ih, a ne dozvoliti da aktivnosti planiraju nas.

MikDoSvem

pre 7 godina

@(Dza ili bu, 15. septembar 2016 13:43)
[...3. Što se tiče ovog komentara da trčanje troši UH. Zanimljiva teorija. Znači da posle određenog vremena, čovek umire jer neće imati više UH? Sve to zavisi od utreniranosti, tempa i sl. Isto i puls zavisi od tempa i utreniranosti. Ja na 7 minuta po kilometru imam puls 120 u minuti, a moj kolega 160. Onaj ko trči intervale visokog intenziteta, taj će da troši UH. Onaj ko džogira, nakon par minuta trošenja UH počinje da troši masti kao energiju (biohemičari bi rekli nakon otprilike 25 minuta trčanja...]

E, pa vidiš, nisi pažljivo pročitao komentar i otuda ovako ishitreni zaključci. Nigde nije navedeno da trčanje koristi samo UH, već da koristi veći udeo UH u odnosu na brzi hod. Naravno da trčanjem nećeš potrošiti sve UH i umreti. Posle određenog perioda trčanja, organizam se prirodno preorjentiše na metabolizam masti. Ali do tada će biti potrošeno dosta UH, koje će organizam određeno vreme posle treninga želeti da nadoknadi i doći će do povećanog osećaja gladi. Kod brzog hoda se od samog početka treninga koristi veći udeo masti nego što je slučaj kod trčanja, a to i jeste cilj za nekoga ko želi da oslabi. I jasno je navedeno da su zone inteziteta treninga individualne i naravno da zavise od utreniranosti. Po brojkama koje si naveo, prilično sam siguran da si utreniran i da nisi gojazan. Međutim, za nekoga ko ima višak kilograma i nije utreniran ti brojevi će biti znatno viši, te je brzi hod za njega optimalan za mršavljenje.

Zoran

pre 2 meseca

Ja sam ceo život u sportu.Karate preko 20godina,skijanje,roleri i već par godina preferiram brzo hodanje.

Ove nedelje sam prešao 8km za 1h 8min.Brzi hod.

Napravio sam pauzu 3 dana pa sam opet prešao 8km.67m za 1h 35 minuta.To je bilo više šetnja nego brzo hodanje.

Sada imam 62 godine.