Šta je bolje: Trčanje ili brzo hodanje?

Kardiovaskularne vežbe najbolje doprinose sveopštem zdravstvenom stanju, a hodanje i trčanje su dve najjednostavnije vežbe koje se mogu raditi u svakom trenutku.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2016.

10:09

Šta je bolje: Trčanje ili brzo hodanje?
Foto: Thinkstock

Često se postavlja pitanje - koja od ovde dve vežbe je bolja kada je reč o nekoliko osnovnih stvari.

Gubitak kilograma?

Obe aktivnosti su dobar način da se ostane u formi, ali ako želite da brže izgubite kilograme, trčanje ima prednost iz nekoliko razloga.

Prvo, trčanje je napornije i samim tim sagoreva više kalorija (2,5 puta više) od hodanja, a i više utiče na smanjenje apetita posle treninga.

Hodanje je savršeno za početnike, a kako bi skinuli višak kilograma hodačima se preporučuje da pređu što veću kilometražu i naizmenično menjaju brzinu hoda.

Rizik od povreda?

Trčanje punom brzinom povećava rizik od mogućih povreda. Svaki put kada počinjete novu formu vežbanja, srce, mišići i kosti moraju da se adaptiraju. Ako počnete pre nego što se organizam adaptirao, podložni ste većem naporu, uganućima, frakturama, preforsiranju i bolestima.

Bitno je da se ide postepeno i da se sluša telo i da se ne počinje bez zagrevanja.

Srčane bolesti?

Svaka vrsta fizičke aktivnosti će pobljšati rad srca, ali sa druge strane forsiranje treninga može imati loše posledice.

Poznata studija, u kojoj je učestvovalo 33.000 trkača i 15.000 hodača, pokazala je da brzo hodanje malo više od trčanja smanjuje rizik od srčanih problema, uključujući visok pritisak i dijabetes, kada je utrošena ista količina energije. Što isto znači da je hodačima potrebno dva puta više vremena da sagore isti broj kalorija.

Kada trenirate intenzivno, srce pumpa jače i nakon 60 minuta intenzivne fizičke aktivnosti, kao što je trčanje, srčane membrane se šire i omogučavaju mišiću da se adaptira.

Za zdrave osobe ovo ne predstavlja nikakav problem, ali pod nekim drugačijim uslovima može da predstavlja veliki rizik.

I brzo hodanje i trčanje su, pod normalnim uslovima, dobri za zdravlje srca. I jednoj i drugoj vežbi je zajednička jedna stvar: najbolja je ona u kojoj uživate i koje ćete se pridržavati dugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: