Ishrana 0

26.02.2024.

13:27

Četiri najgora jutarnja pića koja uzrokuju nadimanje

U gužvi i užurbanosti svakodnevnog života, mnogi od nas se okreću slatkim jutarnjim napicima kako bi započeli dan naletom energije.

Izvor: Klix.ba

Četiri najgora jutarnja pića koja uzrokuju nadimanje
Shutterstock/verca

Podeli:

Od zaslađenih kafa i čajeva do voćnih sokova i energetskih napitaka, ovi napici nude brzu energiju koja može biti primamljiva za one koji traže ugodan početak jutra. Međutim, bitno je biti svestan potencijalnih nedostataka povezanih s konzumiranjem slatkih pića, jer kod nekih pojedinaca mogu biti povezani s nelagodom i nadimanjem.

Ipak trebali biste da izbegavate voćne sokove s visokim sadržajem šećera, kafu s puno mleka, napitke s proteinskim prahom i energetska pića.

Voćni sokovi sa visokim sadržajem šećera

Voćni sokovi sa visokim sadržajem šećera, iako naizgled osvežavaju, mogu doprineti nadimanju kod nekih osoba. Ovi sokovi često sadrže povišene nivoe fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u voću.

Kafa s punomasnim mlekom

Punomasno mleko koje se obično koristi za kafu, sadrži laktozu, šećer koji nekim ljudima može biti težak za probavu.

Intolerancija na laktozu može dovesti do nadimanja. Neke osobe su osetljive ili netolerantne na ove aditive kao što su mlečni proizvodi, rafinisani šećer ili veštački zaslađivači i arome. Moguće je pogoršati nadutost dodavanjem sastojaka na koje ste osetljivi, a da toga nisu svesni.

Napici sa proteinskim prahom

Proteinski prah, popularan dodatak za izgradnju mišića i oporavak, ponekad može biti povezan s nadimanjem kod određenih osoba. Ova nadutost može nastati zbog nekoliko faktora, uključujući prisustvo određenih aditiva, laktoze ili alergena u nekim proteinskim prahovima. Neke formulacije sadrže veštačke zaslađivače, šećerne alkohole ili proteine ​​ na bazi mlečnih proizvoda koji mogu doprineti probavnoj nelagodi i nadimanju kod osetljivih osoba.

Energetska pića

Energetska pića, poznata po svojim stimulativnim efektima i sadržaju kofeina, mogu doprineti nadimanju kod nekih osoba. Ovi napici često sadrže visok nivo šećera, veštačkih zaslađivača i karbonizacije, što može dovesti do povećanog stvaranja gasova i nadimanja. Nadalje, kofein u energetskim pićima može imati diuretski učinak, potencijalno uzrokovati dehidraciju i uticati na ravnotežu tečnosti u telu. Dehidracija može dovesti do osećaja nadutosti i nelagode.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: