Kada je najzdravije da popijete šolju mleka?

Mleko je dobar izbor proteina i kalcijuma, zdravo je za kosti. Pomaže u mršavljenju, jer nas dugo drži sitim. Iako je uvek pravo vreme za šolju mleka, dijetetičari preporučuju da ga konzumiramo uveče, jer će nas dodatno opustiti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: NaturalBox/Shutterstock
Foto: NaturalBox/Shutterstock

Još od malena, učili su nas da je mleko zdravo za naše zube i kosti. Omiljeni dečiji napitak treba da se konzumira stalno, kažu lekari, jer obiluje mineralima, vitamina, proteinima i aminokiselinama koje su potrebne i u kasnijim životnim dobima.

"Dnevna konzumacija mleka obezbeđuje esencijalne hranljive materije poput kalcijuma, vitamina D i proteina koji su ključni za zdravlje kostiju. Takođe, ovaj beli napitak podržava mišiće i jača imuni sistem", objašnjava Vedika Premani, dijetetičar.

Konzumiranje mleka tokom dana korisno je za održavanje sitosti i sprečavanja prejedanje. Nećemo pogrešiti ako ga konzumiramo bilo kada. Ipak, nutricionisti ističu da postoje određene prednosti konzumiranja toplog mleka u večernjim satima, tačnije pre spavanja: "Mleko pomaže u proizvodnji melatonina koji utiče na bolji san", naglašava Premani, a piše Vog Indija.

Koliko mleka treba da pijemo u toku dana

Idealna dnevna količina bi bila do tri šolje: "Generalno, odrasli često imaju koristi od jedne pa do tri šolje. Ova mera obezbeđuje esencijalne hranljive materije poput kalcijuma, vitamina D i proteina bez prekoračenja preporučenog dnevnog unosa kalorija", objašnjava Premani.

Mleko posle vežbanja ima velike koristi

Ispijanje mleka posle treninga podržava rast mišića i poboljšava kompoziciju tela, govore istraživanja. Žene koje su pile mleko bez masti 5 dana nakon treninga snage imale su veća poboljšanja u mišićnoj masi i gubitku masti, u poređenju sa onima koje nisu pile mleko uopšte, govori tromesečna studija objavljena u Našonal Lajberi of Medisin. Dakle, najbolje vreme za pijenje mleka za podsticanje rasta mišića i gubitka težine je neposredno nakon vežbanja, piše Heltlajn.

Kako uključite mleko u svakodnevnu ishranu ukoliko imamo problema sa verenjem

Ukoliko nam stomak reaguje na mleko, nutricionisti savetuju da napravimo pauzu, ali da ga se ne odričemo u potpunosti. U tim slučajevima, opcije bez laktoze su preporuka, kao i fermentisani proizvodi poput jogurta ili kefira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu