Da li biste jeli beli luk sa medom? Ova kombinacija rešenje je za holesterol i još mnogo toga

Beli luk i med se smatraju prirodnim antibioticima. Ove dve namirnice u kombinaciji čine odličan prirodni lek u borbi protiv stanja poput prehlade, gripa i drugih bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92, 24sata.hr

Nedelja, 14.01.2024.

15:39

Da li biste jeli beli luk sa medom? Ova kombinacija rešenje je za holesterol i još mnogo toga
Foto: Shutterstock/Stephanie Frey

Jedinjenja sumpora u belom luku i hranljive materije u medu deluju antikoagulantno na vene, sprečavajući trombozu i proširene vene. Alicin u belom luku detoksikuje krv, uklanja višak holesterola i reguliše trigliceride.

Najbolja stvar je što ovu mešavinu možete spakovati i čuvati duže vreme tako da vam uvek bude pri ruci. Preporučuje se da ovo isprobate sedam dana zaredom da biste doživeli neverovatne rezultate.

Prednosti belog luka i meda

Beli luk nije samo savršena opcija kada je u pitanju dodavanje ukusa jelima, on takođe pruža dugu listu zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim moćnim antioksidativnim svojstvima. Beli luk ima jedinjenje poznato kao alicin, koje pomaže u snižavanju nivoa holesterola, sprečava zgrušavanje krvi i pokazalo se da ima antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Takođe, beli luk ima malo kalorija, ali je veoma bogat hranljivim materijama. Sadrži mangan, vitamin B6, selen i vlakna. To je prirodni pojačivač imunog sistema koji pomaže u borbi protiv infekcija.

Jedna studija je pokazala da dnevna doza belog luka smanjuje broj prehlada za čak 63%.

Organski ili sirovi med je prepun antioksidanata, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe je pun vitamina B6, tiamina, riboflavina i niacina. Organski med je takođe odličan za varenje. Vitamini i minerali prisutni u medu pomažu u snižavanju nivoa holesterola i odličan su izvor energije za telo i um. Takođe pomaže u održavanju zdrave težine jer ga možete koristiti kao zamenu za šećer. Njegova antioksidativna svojstva čine ga odličnim saveznikom imunog sistema.
Foto: Shutterstock/Vertical Mind Cinema
Recept za smesu belog luka i meda

Uzmite nekoliko čenova belog luka, ali ih nemojte guliti do kraja, samo uklonite prvi sloj, onaj koji drži sve čenove zajedno na kraju. Zatim ih stavite u praznu staklenu posudu (možete koristiti prethodno dezinfikovanu teglu). Na kraju prelijte teglu punu belog luka organskim medom. Uklonite mehuriće kašikom. Sada ga samo treba ostaviti u frižideru ili u ormanu na sobnoj temperaturi, nekoliko dana pre konzumiranja. Ako je tegla dobro zatvorena, može trajati i do 2 godine.

Saveti i upozorenja

Savet: Da biste izvukli najveću korist od belog luka, uvek ga koristite sirovog. Kuvanje belog luka smanjuje njegova hranljiva svojstva.

Upozorenje: Američka klinika Mejo identifikovala je konzumaciju meda tokom prve godine života kao faktor rizika za botulizam kod beba. Botulizam odojčadi nastaje kada beba proguta žive bakterije i one rastu u gastrointestinalnom traktu. Ne zaboravite da se konsultujete sa lekarom pre uzimanja smese, prenosi ecocolmena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: