Zdravlje

Subota, 09.12.2023.

17:10

Mamurni ste? Nikako nemojte piti ovaj lek

Paracetamol, koliko god moćan da smanji glavobolju dan posle, nije preporučeni lek za mamurluk.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Mamurni ste? Nikako nemojte piti ovaj lek
Foto: Profimedia

Farmaceuti upozoravaju da se paracetamol u jetri razlaže istim enzimom kao i alkohol. Podstičući jetru da radi prekovremeno, paracetamol ometa prirodnu sposobnost tela da filtrira alkohol iz sistema, smatraju nemački farmakolozi. Nakon konzumiranja alkohola, bilo da pijete više ili manje, pojaviće se simptomi glavobolje.

Glavni uzrok glavobolje povezanih sa alkoholom je taj što alkohol sadrži histamin, koji istovremeno stimuliše imuni sistem da proizvodi više ove hemikalije, izazivajući na taj način inflamatorne reakcije u celom telu kod onih koji piju alkohol. I dok stručnjaci na američkoj klinici Mejo kažu da je „vreme jedini siguran lek za mamurluk“, još uvek postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste se osećali bolje.

Jedan od načina da izlečite glavobolju je da uzmete magnezijum i nanesete nekoliko kapi ulja od peperminta na čelo. Takođe možete da pređete na lek protiv bolova sa drugim aktivnim sastojkom, kao što je ibuprofen ili aspirin. Takođe, pojedite banane i pijte dosta mineralne vode ili voćne sokove.Ključna stvar koju možete da uradite je da pijete puno vode kada ste napolju, jer alkohol dehidrira telo. Na primer, čaša mineralne vode sa svakom čašom vina pomaže u smanjenju rizika od mamurluka.

Ako pojedete nešto slano i bogato ugljenim hidratima, kao što su perece, tost ili krekeri, takođe će vam pomoći da povratite energiju. Takođe možete da konzumirate elektrolitna pića, kao što su kokosova voda ili sportska pića, da biste obnovili ravnotežu elektrolita, ali i da jedete lagana, hranljiva jela poput supe koja će vam pomoći da se oporavite. Važno je napomenuti da ovi saveti mogu pomoći u ublažavanju simptoma mamurluka, ali neće u potpunosti eliminisati negativne efekte alkohola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: