Zdravlje

Utorak, 07.11.2023.

10:23

Prirodni prebiotici: Sa ovim namirnicama ćete izbaciti višak masti i omogućiti bolje varenje

Gubitak težine i zdravlje creva su usko povezani aspekti opšteg blagostanja organizma.

Izvor: klix.ba

Prirodni prebiotici: Sa ovim namirnicama ćete izbaciti višak masti i omogućiti bolje varenje
Foto: Shutterstock/RESTOCK images

Creva se često nazivaju "drugim mozgom" jer igraju vitalnu ulogu u probavi odnosno varenju, apsorpciji hranljivih materija i održavanju zdravog imunog sistema. Jedan od ključnih faktora u ovom odnosu je konzumacija prebiotičke hrane. Uz stručni uvid, istražujemo kako vam uključivanje prebiotičke hrane u ishranu može pomoći da postignete zdravlje creva i efikasno upravljate svojom težinom.

Nutricionista Džulija Čebotar navela je neke od najboljih prebiotičkih namirnica koje možete da jedete da biste resetovali creva i izbacili višak masti.

Otkrila je da su banane, praziluk i špargle samo neki od mnogih primera prebiotičke hrane koju možete da konzumirate i koja može pomoći u gubitku težine i poboljšanju zdravlja creva.

Ona dalje objašnjava da prebiotici podstiču rast i aktivnost korisnih crevnih bakterija. Uravnotežen i raznolik mikrobiom creva povezan je sa poboljšanim varenjem, imunološkom funkcijom i smanjenom upalom, što je sve važno za opšte zdravlje i kontrolu težine.

Optimalno izbalansiran mikrobiom creva može poboljšati asimilaciju vitalnih hranljivih materija, potencijalno dovesti do poboljšanog metabolizma i boljeg osećaja opšteg zdravlja.

"Nezrele banane su dobar izvor otpornog skroba, vrste prebiotičkih vlakana. Mogu se dodati u smutije ili uživati kao užina. Praziluk sadrži inulin, moćno prebiotičko vlakno. Dodajte ga u čorbe, variva ili kao dodatak jelima jer imaju aromatičan ukus. Špargle su ukusan izvor prebiotičkih vlakana. Uživajte u njima kuvanim na pari, pečenim ili u salatama“, napominje Čebotar.

Uključivanje prebiotika u vašu ishranu može biti izuzetno jednostavno i praktično. Mnoge uobičajene namirnice su prirodno bogate prebiotičkim vlaknima, poput onih koje je Čebotar spomenula. Uključujući ove namirnice u svoje dnevne obroke, možete bez napora da podstaknete rast korisnih bakterija u crevima, podržavajući ne samo vaše zdravlje digestivnog trakta, već i ciljeve upravljanja težinom.

Ona zaključuje da su prebiotičke namirnice dragocene i za zdravlje creva i za potencijalne koristi za gubitak težine. Međutim, treba ih integrisati u dobro zaokruženu ishranu koja uključuje raznovrsnu celovitu hranu. Podjednako je važno da ih postepeno uvodite u vašu ishranu od suštinskog značaja kako biste mikrobiomu creva dali vremena da se prilagodi i napreduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Povlače se, kraj?

Trupe američke vojske počele su da se povlače iz Nigera, kako se navodi u zajedničkom saopštenju vojnih resora SAD i Nigera.

11:14

9.6.2024.

1 d

Podeli: