Bolesti 0

19.03.2024.

9:06

Nema dokaza o oštećenjima mozga kod obolelih od ovog sindroma

Istraživački tim američke vlade nije pronašao značajne fizičke dokaze o oštećinjima mozga kod pripadnika grupe federalnih službenika koji pate od tzv. Havana sindroma, bolesti koja se pojavila 2016. godine, navodi se u medicinski časopisu JAMA koji izdaje Amer

Izvor: Tanjug

Nema dokaza o oštećenjima mozga kod obolelih od ovog sindroma
Shutterstock/Ilya Andriyanov

Podeli:

Simptomi misteriozne bolesti, koju su prvi prijavili zvaničnici američke ambasade u kubanskoj prestonici Havani, a kasnije i druge diplomate, obaveštajni agenti i drugo američko osoblje širom sveta, manifestuju se poremećajem sluha, osećajem pritiska u glavi, glavoboljama, migrenama, vrtoglavicom i gubitkom pamćenja, prenosi Rojters.

"Ove osobe imaju simptome koji su stvarni, uznemirujući i veoma ih je teško lečiti", izjavio je dr Lejton Čen, vršilac dužnosti glavnog naučnog direktora Nacionalnog instituta za zdravlje i glavni autor studije.

Učesnici u studiji, osoblje koje je bilo stacionirano na Kubi, u Kini, u Beču i u SAD, ukupno njih 86, prošli su niz kliničkih, neuropsiholoških i hematoloških testova i različite vrste skeniranja sa ciljem da im se ispita zapremina, struktura i funkcija mozga.

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: