Bolesti 0

25.06.2024.

12:41

Opasan virus se pojavio u Evropi: Prenose ga komarci i mušice, a ovo su simptomi

Prvi slučaj OROV virusa zabeležen je Evropi kod pacijenta iz Italije.

Izvor: B92.net

Opasan virus se pojavio u Evropi: Prenose ga komarci i mušice, a ovo su simptomi
Shutterstock/Kanurism

Podeli:

Vest je potvrđena od strane Odeljenja za infektivne, tropske bolesti i mikrobiologiju IRCCS Sacro Cuore Don Calabria u Negraru, a slučaj je već prijavljen zdravstvenim vlastima i relevantnim lokalnim zdravstvenim vlastima u regionu Veneto, piše italijanski Il Messaggero.


Oropouche groznica, poznata kao OROV  je tropska virusna infekcija koja se prenosi ujedom mušica i komaraca iz krvi lenjivca na ljude.

Ova bolest je dobila ime po regionu gde je prvi put otkrivena i izolovana u Regionalnoj laboratoriji za viruse u Trinidadu 1955. godine pored reke Oropouche u Trinidadu i Tobagu.

OROV izaziva specifični arbovirus, Oropouche virus (OROV), iz porodice Buniaviridae.
 

Iako su insekti vrste "culicoides" prisutni u Italiji, specifični vektor ovog virusa (Culicoides Paranensis) nije prisutan u Evropi i nalazi se samo u Južnoj i Centralnoj Americi.

OROV je jedan od najrasprostranjenijih arbovirusa u Južnoj Americi, sa preko 500.000 dijagnostikovanih slučajeva od 1955. do danas.

Poslednjih meseci primećen je porast u otkrivanju slučajeva groznice u nekim delovima Amerike, uglavnom u regionu Amazona u Brazilu.

Simptomi virusa

Simptomi se obično javljaju 3-8 dana nakon ujeda insekata, a u velikoj meri su slični onima kod drugih tropskih virusnih groznica kao što su denga: visoka temperatura (preko 39°C) praćena glavoboljom, bolovi , opšta malaksalost, mijalgija,  mučnina, povraćanje i fotofobija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: