Alarmantno u Hrvatskoj: Nije se dogodilo u poslednjih 40 godina

U Hrvatskoj se povećava broj obolelih od velikog kašlja, najviše ih je među decom, pa se organizuju punktovi za testiranja na zarazu, dok epidemiolozi i dalje preporučuju vakcinaciju kao najbolju zaštitu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Shutterstock/Gorodenkoff
Foto:Shutterstock/Gorodenkoff

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, do sada je u Hrvatskoj od velikog kašlja obolelo 2.312 osoba, najviše u Gradu Zagrebu, a nakon toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći broj obolelih je starosti od 10 do 14 godina.

Stručnjaci su upozorili da je ovo najveći broj obolelih od velikog kašlja na teritoriji današnje Hrvatske u poslednjih 40 godina. Upozorili su i da je vakcinacija protiv velikog kašnja i drugih zaraznih bolesti i dalje najefikasnija zaštita novorođenčadi i odojčadi, kao i starije dece koje se sprovodi prema programu vakcinacije, prenosi zagrebačka N1 TV.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak istakao je ranije da, nažalost, i sada, kao i tokom pandemije koronavirusa, u javnom prostoru ima onih koji šire neproverene i naučno neutemeljene informacije o velikom kašlju i štetnosti vakcinacije protiv ove zarazne bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu