Zdravlje

Četvrtak, 28.09.2023.

14:30

Obratite pažnju jer dolaze bez bola: Tri simptoma koja ukazuju na karcinom testisa

Rak testisa u većini se slučajeva javlja kod mlađih muškaraca, najčešće pre 50. godine života.

Izvor: index.hr

Obratite pažnju jer dolaze bez bola: Tri simptoma koja ukazuju na karcinom testisa
Foto: NTshutterth/Shutterstock

U poređenju s drugim vrstama raka, prognoza je vrlo dobra. Istraživanja pokazuju kako se petogodišnje preživljavanje procenjuje na oko 95 odsto.

Lekari upozoravaju kako je jako važno redovno pregledati testise i reagovati kod prvih uočenih promena. Naime, lečenje raka testisa otkrivenog u ranom stadijumu, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utiče na seksualni život ili plodnost, a može doslovno da spase život. No, kako prepoznati da osoba ima rak testisa?

Navodno postoje tri simptoma koja mogu ukazivati na to da muškarac ima ovu vrstu raka. To su oteklina ili kvržica na testisu, ali i svaka promena u obliku ili teksturi samog testisa. Važno je naglasiti kako ove pojave uglavnom nisu bolne.

Osim ovih simptoma koje je najlakše uočiti upravo redovnim samopregledom, ostali znakovi upozorenja obuhvataju bolnu ejakulaciju te bolove u predelu trupa, donjeg dela stomaka, prepona ili donjeg dela leđa. Spomenuti simptomi najčešće ukazuju na uznapredovali stadijum raka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: