Ne paničite ako vaše dete ima temperaturu i dijareju: Vlada još jedan virus

Još jedan virus nam ovih dana zadaje probleme. Ne bi se baš moglo reći i glavobolje, a ni upalu pluća, ali zato stomačne tegobe, da. Radi se o rotavirusu koji se trenutno više dijagnostikuje kod dece. I mada, ne može baš da se govori o razmerama epidemije, prisutan je i treba ga znati razlikovati od koronavirusa kom se pripisuje mnoštvo raznih simptoma zato što deluje sistemski.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2021.

15:10

Ne paničite ako vaše dete ima temperaturu i dijareju: Vlada još jedan virus
Foto: depositphotos, photographee.eu

Neretko deca zbog njega završe i u bolnici, ali, na sreću, brzo se oporave.

Pedijatar Doma zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici dr Dejan Jonev za B92. net kaže da je i sam imao nedavno takvih slučajeva i otkriva zašto takvu decu hospitalizuju.

"Imao sam skoro dva takva slučaja i oba deteta su nedelju dana bila hospitalizovana u Tiršovoj. Sada su dobro. Bolest može početi temperaturom, povraćanjem koje obično brzo prestaje, prate je obilni prolivi. Zbog opasnosti od dehidracije jer deca ne mogu normalno da jedu i piju, moraju u bolnicu gde im se daje infuzija", objašnjava naš sagovornik.

Virus je veoma zarazan, najčešće naglo počinje, a idealno tle za prenošenje je kolektiv gde se deca mogu zaraziti preko prljavih ruku. Jedan od sigurnih pokazatelja da se ne radi o Sars-CoV2 je taj što rotavirus nikad ne daje kašalj, pa je to jedan od prvih načina da ga roditelji razlikuju, pre nego što test pokaže šta je zapravo. Kada se roditelji jave lekaru, i kada lekar isključi druge bolesti, pogotovo sad kada vlada koronavirus, detetu se radi analiza iz stolice kako bi se utvrdilo da li je u pitanju rotavirus.

Stručnjaci upozoravaju da ne treba previše čekati na odlazak kod lekara, pogotovo ako dete ima 7 i više stolica. Tada mora hitno u bolnicu.

Do tada, ako mališan nema previsoku temperaturu, dr Jonev savetuje roditelje da pokušaju sa davanjem što više tečnosti, hrane bez masnoća i probioticima.

"Nema potrebe za antibioticima kod rotavirusa, samo treba davati što više tečnosti detetu i ako to ne pomaže i probiotike".

Kako kaže pedijatar, virus se javlja u svako doba godine, ali najviše u ovo doba, a najmanje leti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: