Kad umor traje više od šest meseci, onda se radi o ozbiljnom sindromu koji nije za psihijatra VIDEO

Problem hroničnog umora ima gotovo polovina onih koji su preležali koronu. Postoji običan umor koji prolazi posle spavanja ili godišnjeg odmora, zatim umor posle sagorevanja na poslu, i imamo bolest koja se zove sindrom hroničnog umora ili mijalgički encefalomijeltis, otkriva dr Branislav Milovanović, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije i šef Neurokardiološke laboratorije KBC "Bežanijska kosa", koga je ugostila TV Prva.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"Za to imamo šifru postvirusni sindrom umora, ali prošle godine je SZO dala novu šifru, što govori da imamo novu epidemiju. Mi smo ranije govorili o toj epidemiji hroničnog umora koja nastaje posle virusnih infekcija, a sad imamo jedan novi entitet vezano za kovid infekciju. Posle kovid infekcije javlja se umor. Po nekim procenama to oseti od 33 do 50 odsto pacijenata", obašnjava dr Milovanović, koga je ugostila TV Prva.

Ako ti simptomi traju duže od 6 meseci od pojave bolesti, onda se govori o sindromu hroničnog umora.

"Prvi kriterijum da ga prepoznamo je kada, ni spavanje, ni godišnji odmor ne pomaže. Drugi kriterjum je kriza svesti, ili izgubite svest ili imate ortostatske nepravilnosti, ustanete i počne da vam se vrti u glavi, zatim su orisutni kognitivni poremećaji u vidu slabe koncentracije, zaboravljanja, magle u glavi. Javljaju se prvi put u životu anksioznost, napadi panike, depresija i pojava neuroloških ispada kao što je igranje mišića, mravinjanje, slabost ruku, nogu. Najveća greška je prepisati sve psihološkom faktoru, onda odete kod psihijatra dobijete dva tri leka i stanje se pogorša", konstatuje dr Milovanović.

Kako kaže, postoji ogorma procenat nerazumevanja ove bolesti i među doktorima.

Više o temi saznajte u video materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu