Aktuelno 0

24.03.2024.

8:06

Čaša vina pred spavanje – dobar ili loš izbor? Evo kako alkohol utiče na san VIDEO

Da li popijete koju čašu vina pred spavanje kako biste imali bolji i čvršći san?

Izvor: B92

Čaša vina pred spavanje – dobar ili loš izbor? Evo kako alkohol utiče na san VIDEO
fornStudio/Shutterstock

Podeli:

Možda ćete nakon ove priče promeniti tu naviku... Najnovija istraživanja pokazuju da uzastopno konzumiranje alkohola pre spavanja utiče na dugoročnu arhitekturu sna...

Javljaju se mnoge smetnje koje deluju na kvalitet spavanja, a naučnici koji su sprovodili ove studije kažu da "Kada pijete pre odlaska na spavanje, menjate svoj san".

Koliko ima istine u ovome, i da li možemo zdravo za gotovo uzeti rezultate istraživanja? Sve to je otkrila dr Nataša Dostanić, ona je spec. psihijatrije i rukovodilac odeljenja za alkoholizam i politoksikomaniju klinike za bolesti zavisnosti, koja je bila gost emisije 150 minuta.

"Proces spavanja se tokom noći odvija kroz cikluse, imaju dve faze, sporotalasno i brzotalasno spavanje. U drugoj fazi sanjamo i dešavaju se brojne promene pulsa, disanja", istakla je dr Dostanić.

Alkohol može da pomogne prilikom uspavljivanja, olakšava, ali taj efekat je kratkoročan.

"Ono što je važno jeste da alkohol negativno utiče na REM fazu spavanja, koja je važna za kvalitetan san, donosi odmor, i ona je odgovorna za pamćenje. Dok sanjamo, neke potisnute reakcije kompenzujemo, alkohol dovodi i do čestih buđenja", rekla je ona.

Nekim osobama je potrebno da popiju alkohol da bi se opustile, ako se neko navikne na takav način relaksacije, tu se već radi o stvaranju zavisnosti od alkohola.

"Veliki je problem jer konzumiranje alkohola koje se ponavlja dovodi do pojave tolerancije, osoba počinje da pije sve više i više, i vremenom se efekti koje osoba želi - ne postižu. Važno je da prepoznamo kod sebe da li postoje neke druge veštine kojima možemo da pribegnemo, a da nam donesu iste pozitivne efekte koje vidimo kod alkohola", istakla je dr Dostanić.

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu ispod.

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: