Aktuelno 0

10.07.2024.

16:54

Ovako se prenosi bolest koja se ponovo širi po Srbiji: Nosi opasne posledice

Male boginje nastavljaju da se šire Srbijom, te se tako suočavamo sa činjenicom da su za samo 7 dana u Srbiji, od 1. do 7. jula dijagnostikovane kod čak 31 osobe.

Izvor: B92.net

Ovako se prenosi bolest koja se ponovo širi po Srbiji: Nosi opasne posledice
sfam_photo/Shutterstock

Podeli:

Prema dosadašnjim podacima, ukupan broj malih boginja se od početka godine popeo na 181.

Novi slučajevi malih boginja su potvrđeni u Novom Pazaru, Beogradu, Loznici i Novom Sadu.

Prema poslednjim podacima "Batuta", najviše ih je u Novom Pazaru, sa ukupno 23 zaraženih, nakon Novog Pazara ide Beograd u kojem je prijavljeno šestoro zaraženih, dok je u Loznici i Novom Sadu registrovan po jedan slučaj.

Podsetimo, epidemija malih boginja u Beogradu je prijavljena u februaru ove godine, dok je u Novom Pazaru u maju.

Šta su morbili?

Morbili ili male boginje su zarazna bolest, tačnije jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, prenose se direktnim kontaktom ili putem vazduha.

Period inkubacije, odnosno dok se ne pojave prvi simptomi traje od sedam pa čak do 18 dana, a nakon toga dolazi do pojave temperature, sekrecije iz nosa, pa i konjuktivitisa.

Svi ti simptomi traju oko četiri dana, a onda dolazi do naglog skoka temperature koja može ići i preko 40 stepeni, a potom i pojave ospe koja se najpre stvori oko ušiju, iza vrata i na licu, pa se širi svuda po telu.

Kada je osoba zarazna i koje su komplikacije?

Obolela osoba je zarazna sve do poslednjeg dana inkubacije, ali i četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe. Važno je znati da komplikacije mogu biti opasne, češće su kod dece mlađe od pet godina, ali i kod starijih od 20 godina, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Upala pluća, srednjeg uha, mozga ili gubitak vida su moguće komplikacije, ali isto tako treba naglasiti da oko 60 odsto smrtnih ishoda nastaje baš zbog upale pluća.

Preventivna mera da ne dođe do zaražavanja morbilima je vakcinacija, to je ujedno i jedina efikasna mera, vakcina se daje u dve doze, u drugoj i u sedmoj godini života.

Tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа. Оbuhvаt оvоm vаkcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1 odsto, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе škоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto.

Оbuhvаt оvоm vаkcinоm u drugој gоdini živоtа u 2022. gоdini је biо 81,3 odsto, а prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе 89,5 odsto. Prikupljаju sе pоdаci о оbuhvаtu MMR vаkcinоm u 2023. gоdini. Ciljnе vrеdnоsti оbuhvаtа trеbа dа iznоsе 95 odsto, kаkо bi sе sprеčilа cirkulаciја uzrоčnikа u pоpulаciјi i оbоlеvаnjе.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: