Aktuelno 1

24.06.2024.

12:31

Pacijentu prvi put ugrađen uređaj za kontrolisanje epilepsije

Dečak sa teškom epilepsijom postao je prvi pacijent na svetu koji je isprobao novi uređaj za kontrolu napada koji mu je implantiran u glavu, prenosi danas BBC.

Izvor: b92.net/index.hr

Pacijentu prvi put ugrađen uređaj za kontrolisanje epilepsije
Shutterstock/Alona Siniehina

Podeli:

Njegova majka Džastin rekla je za BBC da je on srećniji i da ima "mnogo bolji kvalitet života".

Operacija je izvedena u oktobru kao deo ispitivanja u bolnici Great Ormond Street u Londonu kada je Oran imao 12 godina. Oran, iz Somerseta, ima Lenoks-Gastoov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardni tretman koji se razvio u dobi od tri godine.

Možda vas zanima

"Epilepsija mu je ukrala detinjstvo"

Od tada je imao napade u rasponu od dvadeset do nekoliko stotina svakog dana. Oranova majka je, pre operacije, objasnila kako je epilepsija dominirala dečakovim životom: "Ukrala mu je celo detinjstvo", rekla je i dodala da je dečak imao niz različitih napada, uključujući i one u kojima bi pao na zemlju, snažno se tresao i gubio svest.

Rekla je i da je dečak povremeno prestajao da diše te mu je bila potrebna hitna reanimacija.

Oran pored epilepsije ima autizam i ADHD, ali Džastin kaže da je njegova epilepsija daleko najveća prepreka:

"Imala sam prilično bistrog trogodišnjaka, i u roku od nekoliko meseci od početka napada, njegovo stanje se naglo pogoršalo i on je izgubio mnogo veština", rekla je ona.

Operacija je trajala osam sati

Možda vas zanima

Oran je uključen u CADET projekat - seriju ispitivanja koja procenjuju bezbednost i efikasnost duboke moždane stimulacije za tešku epilepsiju. Partnerstvo uključuje bolnicu Great Ormond Street, University College London, King's College Hospital i Univerzitet u Oksfordu.

Epileptični napadi pokreću abnormalne nalete električne aktivnosti u mozgu. Svrha uređaja, koji emituje konstantan impuls struje je da blokira ili prekine nenormalne signale.

Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: