Aktuelno 0

20.06.2024.

8:00

Oprez: Ovi lekovi i vrućina mogu biti kobna kombinacija

Temperature u celoj zemlji rastu, a vrhunac toplotnog talasa očekuje se u petak. Iako nekima takvo vreme godi, važno je biti na oprezu ako uzimate određene lekove.

Izvor: Index.hr

Oprez: Ovi lekovi i vrućina mogu biti kobna kombinacija
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Lekovi za stanja kao što su visoki krvni pritisak, bolesti bubrega i poremećaji mentalnog zdravlja mogu imati specifične nuspojave. Oni mogu otežati zadržavanje hidratacije ili učinkovito hlađenje po vrućem vremenu. Zbog toga bi visoke temperature za neke mogle biti potencijalno opasne, pa čak i kobne.

Diuretici

Diuretici se najčešće propisuju za lečenje otkazivanja srca, visokog krvnog pritiska ili bolesti bubrega. S obzirom na to da oni povećavaju učestalost mokrenja, tokom vrućeg vremena mogu nas izložiti riziku od dehidracije ili neravnoteže elektrolita što otežava telu regulaciju temperature, izveštava Gloucestershire Live.

Onima koji koriste diuretike, savetuje se da unose dovoljno vode i da obrate pažnju na znakove dehidracije poput glavobolje, vrtoglavice, tamne boje urina i osjećaja žeđi.

Lekovi za krvni pritisak

Inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima, koji se obično propisuju pacijentima sa visokim krvnim pritiskom, mogu biti opasni po vrućini jer ljudi koji ih uzimaju mogu biti skloniji nesvestici ili padu. Ti lekovi takođe prikrivaju osećaj žeđi, zbog čega je teže prepoznati dolazi li do dehidracije.

Beta-blokatori

Beta-blokatori su još jedna vrsta lekova koji mogu sniziti krvni pritisak, no mogu ih koristiti i pacijenti sa anksioznošću. Predstavljaju rizik tokom vrućina jer povećavaju izglede da se onesvestite i izgubite oslonac, te smanjuju sposobnost znojenja tela, što može dovesti do pregrejavanja zbog nedovoljnog hlađenja.

Antidepresivi

Određeni antidepresivi mogu pojačati znojenje i suzbiti žeđ, čineći korisnike sklonijima komplikacijama povezanima sa dehidracijom.

Oni koji uzimaju lekove za štitnu žlezdu zbog usporenog rada, takođe bi mogli biti pod rizikom od dehidracije jer ti lekovi mogu povisiti telesnu temperaturu i otežati učinkovitu regulaciju telesne temperature.

Lekovi za ADHD

Stimulansi, kao što su amfetamini i lekovi koji se koriste za lečenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), takođe mogu povećati rizik od bolesti povezanih sa vrućinom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: