Aktuelno 18

24.04.2024.

9:24

Veoma opasan virus preti Srbiji: "Ko neće da vakciniše dete, neka dođe i vidi kakve su to muke" VIDEO

Prema izveštaju SZO, Srbija je zemlja sa umerenim do srednjim rizikom od divljeg polio virusa, koji izaziva dečju paralizu, a nalazi se u neposrednom okruženja zemalja u kojima je taj rizik visok.

Izvor: B92

Veoma opasan virus preti Srbiji: "Ko neće da vakciniše dete, neka dođe i vidi kakve su to muke" VIDEO
Marina Demidiuk/Shutterstock

Podeli:

Dečija paraliza je davno zaboravljena bolest, međutim, sada se ponovo nalazi na velikim vratima.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić je u emisiji Jutro na TV Prva objasnila da vakcina postoji, te da je samo na roditeljima da li će da svoju decu vakcinišu.

"Kada se pojavila vakcina protiv polija u Americi, pre toga je otprilike godišnje obolevalo 60.000 dece. Posle uvođenja te vakcine, prve sledeće godine niko. To je dovoljan podatak da vam kaže koliko je vakcina efikasna i koliko pomaže da zaista ta deca se razvijaju normalno i mislim da roditelji jako rizikuju ako ne vakcinišu svoju decu", istakla je ona.

Prema njenim rečima, većina nekompetentnih ljudi komentariše medicinska pitanja i unosi zabunu u javnost.

"Moja je preporuka, javite se pedijatru, on će vam objasniti. Na lekarima je odgovornost da vode računa šta pričaju i da apsolutno zastupaju medicinu zasnovanu na dokazima. A ne da pričaju o nečemu što su možda negde pročitali. Možda su pročitali na engleskom, a nisu vični jeziku, pa nisu shvatili onako kako jeste", kaže dr Grujičić.

"Ja ih pozivam da ako nikako drugačije, da onda dođu u Zavod za cerebralnu paralizu i da vide koje su to muke i roditelja i te dece da se dovedu u stanje da mogu normalno da funkcionišu sa svim neurološkim deficitima i ispadima koje imaju. Prema tome to je ozbiljna bolest, ostavlja velike posledice. Evo poziv svima da se vakcinišu onako kako to predviđa kalendar vakcinacije koje je Batut napisao već odavno", zaključila je ona.

Opširnije o ovome pogledajte u video-prilogu ispod.

Izvor: Prva

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: